Acord de ple

Platges sense fum

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El tabac està sent relegat dels espais comuns de forma gradual però molt ferma. Al 2010 la Llei antitabac va ampliar la prohibició en àrees d’ús compartit, pretenent que l’exposició a aquesta addicció fos evitable pels no fumadors.

Actualment a Catalunya i segons fonts consultades, hi ha aproximadament un 4% de les platges que ja són espais sense fum. I  l’Estat espanyol compta des d’aquest estiu amb més de 100 platges senceres o amb zones lliures de tabac. De fet, cada vegada són més els municipis que s’afegeixen a la idea de tenir un ambient i unes platges lliures de fum.

Catalunya és al capdavant de la iniciativa. I tot i que l’Agència de Salut Pública de la Generalitat no té comptabilitzades les platges catalanes amb restricció de fum, perquè són els ajuntaments els que l’impulsen, s’ ha pogut comprovar, seguint informacions contrastades, que el litoral català compta amb platges sense tabac a Sant Feliu de Guíxols (Selva), el Masnou (Maresme) i Lloret de Mar (Selva).

La incorporació a aquesta iniciativa es pot desenvolupar de diferents maneres i en diferents graus d’exigència, des de restringir tota una platja sencera fins a habilitar només certes zones restringides. No obstant cal dir que en tot cas es tracta , fins al moment, d’una opció municipal  que en cap cas no permet la multa als infractors, perquè la llei antitabac no afecta espais a l'aire lliure.

Aquesta proposta és especialment una mesura  de salut i de prevenció del tabaquisme. No obstant, també, és una mesura que pot reduir el greu problema en la neteja de les platges que segueix representant les burilles de tabac a la sorres, i les actituds incíviques relacionades amb l’hàbit de fumar. A més que restringir el fum a la platja, pretén també conscienciar als usuaris en la possibilitat de passar el dia sense tabac, en una àrea que hauria de ser considerada com espai natural, malgrat cada cop tenim platges més “antropocèntriques”.

Per això vam demanar al passat ple de setembre, en una moció recolzada per tot el consistori municipal, votada a favor per tots els grups polítics i regidors, a que s’avaluï la possibilitat d’ oferir, en la zona que consideri més adient, espais sense fum a les platges de la ciutat per la propera temporada de bany.

Una proposta que sembla també especialment coherent, amb  el necessari objectiu de reduir la contaminació, i treballar per la naturalització de la façana marítima. De fet, la recuperació mediambiental de la platja del Far de Sant Cristòfol, que ha permès recuperar i naturalitzar el seu ecosistema dunar, on també s’ha restringit l’ús del cotxe i l’aparcament, podria esdevenir una elecció especialment emblemàtica per apostar per una platja sense fum.

Vilanova i la Geltrú té en el seu litoral i les seves platges un element de riquesa i diversitat, i és una ciutat que ha apostat  clarament per un turisme familiar i per fer de les seves platges espais d’ activitat esportiva i gaudi natural. De forma que es pot valorar aquesta iniciativa com a interessant i valuosa en la línia estratègica municipal i per la promoció de ciutat

Desitgem doncs que el govern municipal faci seva aquesta proposta, i  el proper Estiu tots els vilanovins i vilanovines puguem decidir-nos per viure i gaudir d’un espai a les nostres platges sense fum.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local