Transports

Reclamem millorar la connexió en transport públic directe amb Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.


Fem Poble presentem aquest octubre al ple municipal de Sant Pere de Ribes una moció per reclamar la millora de la connexió directa del servei públic de bus amb Barcelona. La connexió directa amb Barcelona en transport públic és fonamental no només per Sant Pere de Ribes sinó també pel conjunt del Garraf, a més que respon a la necessitat de millorar la infraestructura de transport públic a Catalunya amb la capital catalana i que es veu agreujada per l’incompliment de la Generalitat de realitzar al seu día el famós projecte del tren orbital. Més important encara, respon a la necessitat diària de centenars de ciutadanes i ciutadans de Sant Pere de Ribes de viatjar diàriament cap a Barcelona sigui per motius formatius o laborals.

El 2015 es van iniciar a Sant Pere de Ribes les línies expréss.cat que connecten el municipi directament fins a Barcelona en autobús, una connexió que era totalment necessària i que era fruit d'una reivindicació antiga per millorar la mobilitat pública dels ciutadans del municipi donat la gran demanda de transport públic per part de la ciutadania.

L'èxit i la necessitat d'aquesta línia es fa evident quan analitzem els informes de Departament de Territori i Sostenibilitat que ens indica la seva repercussió durant el 2017. El corredor d'exprés.cat del Garraf ha transportat 1.949.614 viatgers, és a dir, és el corredor que ha posat en marxa la Generalitat amb més passatgers a Catalunya amb un increment del 13% respecte a l'any 2016. Un increment que a més, ja representava un increment del 52% respecte a l'any anterior a convertir les línies en exprés.

Aquest èxit de la línia pública no es pot ocultar que és en gran part també, conseqüència d'una molt privativa connexió històrica amb la capital de Catalunya que té com a protagonista més il·lustratiu les abusives tarifes de l'autopista Pau Casals (C-32). De fet recentment el Consell Comarcal del Garraf ha presentat un estudi amb els efectes dels peatges de l'autopista Pau Casals a les comarques del Garraf i el Baix Penedès i que va posar de relleu l’impacte dels peatges restrictius de l'autopista C-32. Aquest informe demostra que la C-32 té una de les tarifes per quilometratge més cares de Catalunya, sent la barrera de Vallcarca la tercera més cara de Catalunya amb 0,58 €/km.

Encara així, l’oferta pública d’aquest servei continua sent inferior a la demanda fent habitual el col·lapse dels autobusos amb menys aforament del necessari a les hores puntes, al municipi de Sant Pere de Ribes especialment al nucli de Ribes i sobretot de forma estacional. Això, significa que habitualment aquest trajecte es faci amb passatgers dempeus en l’autobús en un trajecte que circula per l’autopista provocant a part d'endarreriments, un menysteniment significatiu de la qualitat del servei. Una situació continuada en el temps que entenem és intolerable especialment en un municipi superior a 30mil habitants que no té una altre alternativa en transport públic cap a Barcelona com és el cas de Sitges i Vilanova i la Geltrú. Per això a la moció demanem a l’Ajuntament una evaulació de la situació i l’el·laboració d’una proposta concreta de millora per reclamar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local