Carnaval 2019

Cubelles, Capital Mundial de l'Art Urbà

Repintar la placeta dels Gegants amb un mural de record a la central tèrmica, un dels principals actes per celebrar el nomenament

El Cubell 26-02-2019 9:27 Lectures 1378
Cubelles, Capital Mundial de l'Art Urbà. El Cubell

Cubelles, Capital Mundial de l'Art Urbà. El Cubell

Cubelles ha estat nomenada com a Capital Mundial de l’Art Urbà. La proliferació de pintures a tots els racons del municipi han dut l’organisme internacional LA BROTXA a reconèixer aquest petit poble del Garraf per fer-lo popular arreu del món. “Ens fascina la diversitat artística arreu dels carrers, on es combinen estils que són tan surrealistes que ens veiem incapaços de catalogar”, han assegurat des de l’entitat. Unes consideracions que han dut l’alcaldessa Rosa Fonoll a mostrar el seu orgull amb la publicació de 546.956 fotos al Facebook, acompanyades d’un “endavant, colleta maca d’artistes!”.

El reconeixement internacional de Cubelles es constatarà durant tot el 2019 amb diversos actes especials. El primer gran esdeveniment anunciat per l’Ajuntament serà la creació d’un gran mural a la placeta del carrer Major, més coneguda com la placeta dels Gegants. De fet, el consistori ha decidit esborrar el gran mural de cultura popular per pintar-hi una reproducció de la central tèrmica, ara que la xemeneia ha estat destruïda i ja no forma part de l’skyline cubellenc. El govern municipal ha sortit així al pas de l’allau de crítiques rebudes per haver permès la deconstrucció de la xemeneia, confiant que un gran mural darrere la casa de la vila acontentarà els veïns que reivindicaven deixar dempeus l’emblemàtica central energètica.

Per compensar la retirada del mural dels gegants i el menyspreu cap a la cultura popular que això suposa, el govern municipal ha anunciat un altre acte que també servirà per refer en nyap de la façana de l’Ajuntament, reformada a principis d’any. D’aquesta manera, durant la Setmana Cultural, el consistori organitzarà una pintada popular a la façana de la casa de la vila, on convida tothom a dibuixar el Charlie, l’Abdó, l’Assumpta, el Viagrot, la Draga i el Llúpol. La participació serà lliure i gratuïta, si bé preferentment es convida als infants menors de 5 anys a ser els autèntics protagonistes d’un mural que vol convertir l’ajuntament en un edifici d’aspecte revolucionari. Caldrà inscriure’s prèviament a l’Oficina de Turisme de la plaça del Castell.

A banda d’aquests dos esdeveniments, altres activitats previstes per celebrar el nomenament de Cubelles com a Capital Mundial de l’Art Urbà es podran gaudir durant la Setmana Santa i la Festa Major. En el primer cas, durant la processió de Divendres Sant la verge lluirà un vestit de colors pintat per artistes locals, mentre la Confraria vestirà de colors llampants per anar a conjunt. De cara a l’estiu, les cercaviles de la Festa Major incorporaran diverses colles noves que llençaran pols de colors tipus ‘holi’.

Abans, però, per donar el tret de sortida a tot aquest programa d’actes, el proper dissabte 2 de març Cubelles acollirà la trobada internacional d’artistes ‘Vamos que ni pintaos’, on s’espera l’arribada d’un centenar de participants que vindran a la vila en busca de noves parets per fer els seus murals. L’acte se celebrarà a la Rambla Pau Casals, on es lliurarà a l’alcaldessa una pancarta oficial per col·locar a l’entrada del poble, on s’espera que la vegin tots aquells conductors que creuen el poble per evitar pagar el peatge de l’autopista.

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans