Dia Internacional de la Dona

L'Esquerra Independentista de Vilafranca crida a no assistir a la rua de carnaval aquest 8 de març

Davant la realització de la rua de carnaval a Vilafranca en data 8 de març, vaga general feminista, expressem el nostre rebuig a que la celebració de la mateixa tingui lloc en aquesta data reivindicativa

Coordinadora de l'Esquerra Independentista 07-03-2019 20:17 Lectures 3799
L'Esquerra Independentista de Vilafranca crida a no assistir a la rua de carnaval aquest 8 de març. EIX

L'Esquerra Independentista de Vilafranca crida a no assistir a la rua de carnaval aquest 8 de març. EIX

El 8 de març és una data en la que les dones de classe treballadora reivindiquem els nostres drets, minoritzats en un sistema que exerceix opressions múltiples sobre nosaltres: pel fet de ser treballadores i de ser dones, la qual cosa es tradueix en feminització de la pobresa, violència, precarització laboral, dobles jornades, assumpció de les tasques de cures, etc. Des de diversos col·lectius feministes i assemblees obertes protagonitzades per dones cridem a la vaga general en aquesta data per exigir la millora de les condicions laborals, de vida i per assolir la conquesta de drets. Es tracta d’una vaga laboral, estudiantil, de consum, i de cures, per demostrar que quan les dones de classe treballadora parem, el món s’atura, i per exigir la millora de les condicions materials de les nostres vides.

Enguany el 8M i la corresponent convocatòria de vaga general feminista coincideix a Vilafranca amb la celebració de la rua de Carnaval, organitzada per una entitat privada amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca; assenyalem i rebutgem públicament la decisió de celebrar la rua de Carnaval en aquesta data, tenint en compte la convocatòria de Vaga General Feminista.

Per una banda, es tracta d’un acte organitzat per una entitat d’arrel burgesa i comercial, arrels amb interessos lligats al capitalisme que privatitza beneficis entre una minoria poderosa mentre explota a la classe treballadora, el gran gruix de la societat, i especialment a les dones, a les que volen mantenir oprimides mitjançant el patriarcat per a sostenir aquest sistema capitalista assumint les invisibilitzades tasques reproductives, a part de cobrir llocs de treball cada vegada més precaris.

Així doncs, i més enllà de la data, la vaga general feminista xoca frontalment amb la realització d’un acte com el de la rua de carnaval ja des dels propis fonaments de qui organitza la mateixa. Afegim que es tracta d’un acte impregnat de patriarcat que sexualitza les dones i centra gran part dels seus motius en la cosificació dels cossos i que perpetua uns estereotips de gènere discriminatoris i ridiculitzants per a les dones així com per a les persones trans. Així mateix, esdevenen espais no segurs, amb l’excusa del “tot s’hi val” i la hipersexualització, en els quals es donen múltiples assetjaments, vexacions i agressions masclistes.

Però sobretot volem evidenciar la positura adoptada per l’Ajuntament de Vilafranca vers aquest acte, al qual dóna suport i col·laboració, quan en el darrer ple municipal va aprovar una moció de suport a la vaga general feminista i comprometent-se a difondre la convocatòria de la mateixa a través dels mitjans municipals. Des del nostre punt de vista aquest suport passa també per no solapar actes durant la jornada així com no donar permisos ni col·laborar-hi, com en aquest cas, posant al seu servei un gran volum de personal públic per la realització i gestió de l’esdeveniment.

L’organització de l’acte ja va moure la data de celebració de la rua anys enrere per beneficiar a interessos privats; entenem, doncs, que es podria haver plantejat una modificació de la data de celebració en una situació d’interès públic excepcional com aquesta. Veiem en l’Ajuntament una manca de voluntat política per no influir en la modificació d’aquesta data, alhora que una manca de compromís amb les reivindicacions feministes col·laborant amb la celebració de la rua.

Pensem que l’Ajuntament, permetent i facilitant la celebració d’aquest acte, està vulnerant el dret a vaga de les persones cridades a mobilitzar-se i reivindicar, alhora que exerceix violència estructural/institucional i menysprea els motius que ens porten a convocar una vaga general feminista, posant per davant els interessos d’una entitat privada mentre s’omple la boca de bones intencions per fer front a la violència masclista i mentre diu que vetlla per la igualtat de drets i millora de condicions de vida de les dones.

Més enllà dels motius que confronten la celebració de la rua de carnaval amb la Vaga General Feminista, Vilafranca encara no disposa d’un protocol municipal d’actuació vers agressions masclistes en espais d’oci, que impliqui també entitats privades d’espais d’oci i sensibilització a les persones assistents; i en aquest cas tampoc disposa els recursos necessaris per proveir l’acte d’un o diversos punts liles que generin espais de seguretat per a les dones i on les persones es puguin adreçar per denunciar actituds i agressions masclistes.

Eines que considerem cabdals i urgents que haurien de ser una prioritat per a l’Ajuntament però que malauradament es demostra que no és així. Instem a l’Ajuntament a replantejar el seu posicionament i compromís vers la lluita feminista o bé vers la celebració de la rua en data de vaga general feminista, ja que es tracta de fets contradictoris. A més, convidem a l’Ajuntament a seguir l’exemple de municipis propers, promovent un carnaval lliure de masclisme en totes les seves vessants, com a Santa Margarida i els Monjos, que enguany ha celebrat una rua en què la música que sonava a les carrosses ha estat lliure de contingut masclista.

Finalment, i per tots els motius expressats anteriorment, fem una crida a totes les persones a no assistir a la rua de carnaval de Vilafranca d’enguany, ja sigui com a participants o com a públic, i sumar-se a la jornada de Vaga General Feminista.

Per un carnaval feminista i un 8M reivindicatiu!

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No