Carnaval 2020

El valor de les Comparses

Del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, les Comparses són, en la meva opinió, l’acte que conté més valors, aquí en tenim alguns, segur que n’hi falten, casualment ordenant-los han agafat la forma d’una mena de mantó... casualitat?

saltar, córrer i riure són una font d’endorfines i reforcen el conjunt del sistema immunitari
I  en les comparses tothom es actor, les parelles i també poden ser-ho els espectadors I
I  el tarannà associatiu de VNG segurament està molt vinculat a les comparses I
I  ja s’està incorporant el valor ecològic amb els caramels biodegradables I
I  són una lliçó de com es pot gaudir sense necessitat d’estimulants I
I  la respiració pulmonar i de la pell s’activen i el cos respira millor I
I  dóna vida als establiments que acullen milers de visitants I
I  s’han format algunes parelles a resultes de la comparsa I
I  les banderes són un suport identificatiu de la diversitat I
I  són una explosió de creativitat, de colors i tonalitats I
I  és la festa de la igualtat, on tothom hi participa I
I  es trenquen les barreres de la desconfiança I
I  la salut física i psíquica acostuma a millorar I
I  és una oportunitat per fer bones amistats I
I  són bones per la pressió i el colesterol I
I  són una explosió de ritme i de música I
I  són una cascada de salut col·lectiva I
I  a qualsevol edat ja hi pots participar I
I  fan moure els peus i tot l’esquelet I
I  són una oportunitat per gaudir I
I  per l’exercici físic van molt bé I
I  la cooperació en la gresca I
I  és una festa integradora I
I  el cor batega amb força I
I  la  bona  harmonia  I
I   la  informalitat   I
I  la  diversitat  I
I  el respecte I
I  LA FESTA I
I I I I I I I I I I

I... fins i tot jo sempre hi he vist una bona dosi d’antimilitarisme, ja que reciclem el concepte d’exèrcits rígids i disciplinats monocolors, en una colla de col·lectius mínimament organitzats disposats a compartir una festa lúdica i participativa. També reciclem la marxa militar de “el turuta” i la convertim en una "dansa" festiva. Les comparses més innovadores permeten tot tipus de parelles (exceptuant les de la “guardia civil”)...

Vist des d’aquest punt de mira, podríem dir que les comparses són en sí  un acte subversiu perquè defensen valors "antisistema" ja que el “sistema” promou els valors de la competència, l’agressivitat i el mal rotllo. Per tant, abans que algun "il·luminat" tingui la brillant idea de prohibir-les, les hem de fer créixer i expandir.

Però cal que aquesta creativitat, ens ajudi a reflexionar en aquests valors tant interessants d’aquesta FESTA a fi de poder-los anar adaptant a les necessitats evolutives actuals.

Jo com a VTV, i amb 64 anyets, recordo que, de petit, hi havia 3 o 4 comparses i es tiraven caramels i també barrejats amb guixots (una mena de bola de sucre dura de mida considerable) que si t’impactava al cap et feia molt mal. Afortunadament aquella etapa s’ha anat superant i amb els anys han anat perdent una mica el protagonisme els caramels i n’ha anat guanyant la música; ara una colla de poques parelles i una bona xaranga, és una passada...

Estaria bé que les entitats i la FAC, seguint el criteri del necessari respecte a l’ecologia, potser es podrien anar substituint – o reduint molt- els caramels per alguna altra cosa que es pugui tirar (que no siguin guixots). Aquest any ja vàries colles, a la plaça de la vila, tiraven paperets i alguns paper de WC (cal dir que aquest no era reciclat).

Potser es podrien tirar també junt amb els caramels biodegradables, elements d’origen vegetal, fulles d’arbres, fruïts del bosc, bé, tenint en compte de no malmetre els boscos sinó el contrari, aprofitar per fer neteja... i que un cop acabada la festa, aquest material pugui convertir-se en compost per enriquir les terres.

Potser és una idea descabellada, però és això: una idea, i tenim tot un any per anar pensant i cercant alternatives... per l’evolució d’una festa molt, molt maca. Vaja, una joia VTV, que crec que és la impulsora de que aquí tinguem una dinàmica associativa molt alta en relació a altres poblacions.

També recordem que molts d’aquests valors que vivim un dia a l’any en les comparses, dins el marc de la turuta (moneda social), els intentem viure cada dia de l’any amb el nostre treball voluntari compensat amb turutes. Per això seria interessant que les entitats i les persones VTV o NoVTV trobéssim la manera de donar impuls a aquest projecte (turuta.cat), doncs ens pot ajudar molt en l’enriquiment com a poble, afavorint la producció i el consum local i enfortint aquests nostres valors.

Felicitats a tothom qui fa possible les comparses !!!

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!