Literatura

El pintor d’ànimes

Coberta de 'El pintor d’ànimes' d'Ildefonso Falcones. Eix

Coberta de 'El pintor d’ànimes' d'Ildefonso Falcones. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Nova novel·la d’Ildefonso Falcones que de nou situa el marc de l’acció a Barcelona com en algunes de les altres novel·les que ha publicat, aquest cop en el començament del segle XX, noves corrents artístiques malden per imposar-se mentre els grans conflictes socials esclaten. L’anarquisme esdevé un corrent ideològic que predomina en la classe obrera, la industrialització es va modernitzant i els conflictes socials esclaten i s’estenen per la ciutat de Barcelona, i això va acompanyat de la mobilització de quintes per la guerra del Marroc que provoca també rebuig i acaba portant a la crisi de la Setmana Tràgica la revolta contra la crida de la lleva de reservistes. La Setmana Tràgica va portar la crema i assalts a diverses institucions religioses i esglésies, fet que es destacat en la trama de la novel·la.

En mig de la convulsió social i polítics amb l’aparició estel·lar de  Lerroux, una història d’amor intenta sobreviure. Alts i baixos, encontres o desencontres es van succeint en mig de la trama

Ildefonso Falcones advocat barceloní va donar-se a conèixer com escriptor amb La Catedral del Mar que va esdevenir un dels fenòmens literaris més importants del darrers temps amb milions de llibre venuts. Es va publicar i va ser difosa a més de quaranta països i va guanyar diversos premis tant a Espanya com a l’estranger. La segona novel·la La mano de Fàtima també va tenir un notable èxit guanyant també premis. Va publicar després La reina descalza a on parla de la presència del poble gitano a Espanya i ara retorna amb aquesta novel·la El pintor d’ànimes, que segur que està cridada a seguir l‘èxit de les altres obres i també és el retorn a Barcelona com a marc de la història.

Falcones va començar escriure mentre exercia la pràctica de l'advocacia a través del seu propi bufet, tasca que va compaginar durant diversos anys amb la seva passió per l'escriptura. En 2006, Falcones va aconseguir un notable èxit de vendes amb la seva primera novel·la, La catedral de la mar, tot un fenomen literari que li va convertir en un dels autors més coneguts dels últims anys.

Falcones s'ha especialitzat en la novel·la històrica. La seva primera novel·la ha aconseguit reavivar l'interès turístic sobre l'església de Santa María de la Mar i diverses zones de Barcelona.

Al llarg de la seva carrera, Falcones ha rebut nombrosos premis i guardons, com l'Euskadi de Plata, el Premi Què Llegir, el Fundació José Manuel Lara al llibre més venut i el Giovanni Bocaccio a millor autor forà. La seva obra ha estat traduïda a més de 15 idiomes.

L’acció de la novel·la s’inicia a la Ciutat de Barcelona just iniciat el segle i acaba també a la ciutat de Barcelona durant la Generalitat Republicana. Comença just en un moment de forta agitació social fruit de les grans diferències socials, mentre en els barris pobres, sense cap mena de salubritat i per tant ,amb malalties habituals  viuen amuntegats els obrers de l’incipient industrialització de la ciutat, hi ha un altra Barcelona ben construïda i amb cases que comencen a incorporar els avantatges de la modernitat. La novel·la és també el camí cap a un nou ordre artístic, el modernisme malda per obrir-se pas en l’encara encarcarat món artístic de la ciutat. La construcció de grans edificis de caràcter modernista marcaran una època a la ciutat i en aquets època s’hi troba immers els protagonista Dalmau Sala. Sala és un jove pintor que ha estudiat a la l’escola de la Llotja i treballa decorant la ceràmica que es va utilitzant cada cop més com element decoratiu en les noves construccions que la burgesia aixeca a la ciutat. Dalmau és un artista sensible i que coneix bé el seu ofici i per tant té un reconegut prestigi en el món de la creació de la ceràmica.  

Sala és fill d'un anarquista ajusticiat, ell mateix també combrega amb les idees d’alliberament i emancipació dels treballadors, es mou però entre el món de la lluita per assolir millores i el món de la burgesia que representa el seu mestre i patró de la fàbrica a on treball Manuel Bello, que en el fons significa tot el que ell combat, un conservador burgès de fèrries creences catòliques acosta a l’integrisme, tota  aqueta relació l'acosta a un ambient on imperen la riquesa i la innovació creativa i aquesta proximitat li anirà bé per obtenir un cert crèdit com artista entre la burgesia i en algun moment es sent atrapat en aquets món de benestar, indolència i gresca continuada.

A rel dels enfrontaments dels treballador amb l’exèrcit la seva germana es detinguda i empresonada, ell fa un pacte amb el seu patró perquè pugui ser alliberada. Aquest pacte el portarà a haver de renunciar a moltes accions. Enamorat de l'Emma formen una parella lluitadora, ella de manera molt més directa.

Sala segueix amb la seva formació artística i obté un cert ressò com a pintor a rel d’una exposició sobre els nens del carrer els trinxeraires, que també jugaran un paper transcendents en la seva vida i en algun dels fets importants de la novel·la.

Aquest èxit com artista el porta a deixar-se emportar pel món de la burgesia que en principi l’afalaga però en el fons li recorda la seva procedència obrera.

Després d‘un trencament dolorós de la relació amb l’Emma i de recórrer enfonsat el mon de la droga i l‘alcohol amb conseqüències nefastes per la seva relació amb una filla de Bello, retorna als seus valors de lluita obrera però és ja un perseguit per la justícia i la burgesia per la seva implicació amb el moviments revolucionaris de nou. Finalment fuig de Barcelona i no hi tornarà fins anys més tard perquè se li reconegui el seu talent i se li retorni el seu honor. 

La novel·la narra una història potent, ben tramada, amb una recreació notable dels ambients socials, econòmic, artístics i de creixement de la Barcelona prèvia a la Setmana Tràgica amb les històries creuades, d’amor i lluita, d’art i del moviments que van trencar amb el modernisme el conservadorisme de la ciutat.

Una història també de lluita revolucionaria i de recuperació de la dignitat dels obrers.

El pintor d’ànimes
Ildefonso Falcones
Editorial Grijalbo
Agost del 2019

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local