Coronavirus

Un pla de xoc local vers la crisi que escolti al teixit social i econòmic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de Fem Poble - En Comú Podem volem plantejar diferents qüestions arran el Pla de Xoc que ens presenta l’equip de govern i que proposa a aprovar en ple extraordinari del 23 d’abril. Se’ns presenta l’aprovació de la incorporació de fins a 9 milions d’euros de romanents de tresoreria al pressupost municipal amb dos objectius, un de 4 milions d’assolir un pla de xoc vers les conseqüències del coronavirus i dos, d’avançar amb els compromisos establerts en materia d’inversions municipals. Se’ns justifica l’aprovació per urgència d’aquests fons en base a la possibilitat que aquests romanents siguin requisits per part del Govern de l’Estat com a mesura extraordinaria per fer front la pandèmia. Aquesta possibilitat cal dir, l’interventor municipal la califica de poc probable i que en cas des de que el govern de l’Estat decideixi fer ús de diners destinats a les institucions locals ho faria limitant els ingressos anuals. En tot cas considerem justificat el dubte i en fem una sèrie de mencions i propostes. Aquestes sempre són, com és costum del nostre grup, de caràcter constructiu.

Propostes

Amb l’objecte d’adaptar millor el pla a la realitat local de Sant Pere de Ribes i per a què aquest sigui un èxit real i no un pegat i amb el tarannà útil i constructiu del nostre grup a part d’observacions i crítiques volem afegir les següents aportacions:

Un pla participatiu i amb avaluació constant. Des del govern ens han plantejat un Ple ordinari que consta de diferents propostes, entre elles l’aprovació d’un Pla de Xoc realitzat de manera unilateral sense tenir en compte els partits polítics ni col·lectius socials o comercials del municipi. És per això, que conjuntament amb els grups de Construïm i ERC hem presentat una proposta de metodologia a debatre en ple extraordinari per decidir els objectius polítics de protecció social i econòmica i on proposem una taula de debat amb els agents socials i econòmics per fer la millor valoració de les necessitats del municipi i avaluar l’abast de les mesures.

Per tant, el que defensarem sempre és la democratització de les institucions i projectes, en el que es tingui en compte mitjançant un procés de participació a entitats socials i culturals i agrupacions comercials per ser objectives davant la situació i les propostes que puguin derivar en el Pla de Xoc.

Convocatòries públics i mesa de seguiment pels plans d’ocupació. Es destinaran 700.000€ en un Pla d’ocupació que es vol portar a terme sense concursos públics. Des de Fem Poble - En Comú Podem defensem la realització de les contractacions mitjançant procesos públics dotant de les mateixes possibilitats a totes les empreses participants i veïns i veïnes. La ciutadania té dret a exigir transparència i màxima eficacia en la selecció dels beneficiats i beneficiades.

Per tant demanem un procés públic, amb convocatòria i criteris de selecció transparents, amb una mesa de seguiment que elabori informes d'avaluació i una línia estratègica que treballi per garantir l'ocupabilitat de futur, és a dir, en nous filons o oportunitats d'ocupabilitat: en economia verda, de cures i atenció a les persones. Ja que la a crisi ha evidenciat forats d'ocupabilitat : exemple atenció domiciliària, suport i acompanyament a persones soles, personal auxiliar sociosanitari, de la mateixa manera tornar a reivindicar la necessitat d’incorporar la figura dels educadors i educadores de carrer.

Garantir la cultura i establir una estratègia extraordinaria, aprofitar Ràdio Ribes. Degut al confinament i al risc de contagi, totes les activitats culturals, esportives i de turisme, s’han vist clausurades de manera drastica sense cap alternativa. És per això, que entenem que aquests moments on la gent està a casa, agobiada, cansada, amb por de la situació que té al davant, no podem donar-lis l’esquena sense el que ens fa vius al llarg de l’any, com és la cultura. Carrers plens d’alegria per Festa Major, per Carnaval, pels festivals que trepitgen els carrers de Sant Pere de Ribes.

Així que hem de continuar apostant per la cultura en aquests moments tan difícils i dotar dels recursos necessaris les entitats del poble i la propia agenda cultural de l’Ajuntament. Tothom ha de poder gaudir de la cultura i els treballadors i treballadores del sector han de poder continuar guanyant-se la vida. Proposem adaptar les festivitats locals a una situació compatible amb la limitació dels aforaments, amb estratègies creatives com espectacles online, rues de cara als balcons i finestres del municipi i reobrint Ràdio Ribes com a forma segura d’arribar a milers de persones de forma segura a la seva casa.

Adaptar el turisme amb una estratègia de turisme nacional. Per altra banda, tampoc volem deixar de banda el turisme. Així que cal una estratègia local per exportar Sant Pere de Ribes a fora de la nostra comarca amb mesures alternatives i telemàtiques. La situació extraordinaria ens obliga a reinventar l’estratègia de promoció i a més de donar suport i continuar avançant en un turisme sostenible, també considerem que caldrà apostar pel turisme nacional amb una més que probable reducció del turisme extern. Caldrà obrir una mesa amb el sector i reinventar l’oferta amb creativitat.

● Augmentar la partida dels ajuts al lloguer i habitatge cooperatiu. Des de fa uns anys, el preu del lloguer ha anat incrementant fins preus inassumibles, expulsant famílies de molts barris. Sant Pere de Ribes no ha estat una excepció. Cal una llei que reguli aquesta situació.

És per això que des de Fem Poble-En Comú Podem vam impulsar la creació d’un ajut al lloguer, per tal de fer front a la crisi d’habitatge que existia (i que existeix) en el nostre municipi. Es va iniciar amb 50.000€ i l’any passat es va augmentar en una modificació de pressupost fins a 100.000€. El que ens proposa el govern del PSC és augmentar-ne la quantia en 50.000€ respecte el darrer any, fins els 150.000€.

Davant la crisi del Covid-19, el govern estatal ha realitzat un ajut al lloguer extraordinari. Ara bé, malgrat que defensem aquesta proposta, s’ha quedat molt curta. Els requisits han deixat a fora a moltes famílies, que ara ho estan patint molt. Els ERTES, els acomiadaments, el tancament de molts autònoms, fan que la situació al nostre municipi sigui molt complicada.

Per totes aquestes raons, creiem que hauríem d’agumentar la partida d’ajuts al lloguer fins els 250.000€. També es fa més necessari que mai explorar noves maneres per facilitar la promoció d’habitatge comunitari com la cessió d’ús destinat al lloguer que venim proposant des de fa anys.

Ajuts pel consum al comerç local. Per últim, el nostre comerç local ha patit un dany irreparable, que malauradament aquesta situació baixarà moltes persianes. Per això hem de treballar i proposar en conseqüència, per tal d’evitar-ne els pitjors escenaris possibles. Hem d’apostar per l’economia local, i veiem una mancança en aquest sentit en el pla de xoc presentat pel govern, només hi han les mesures destinades a subvencions per no tancar l’empresa i per a la proposta de l’Espai Empresa. Cal una estratègia destinada a garantir el consum local que ajudi a ciutadans i ciutadanes i a empresaris.

Creiem que hi ha recursos suficients per amb col·laboració amb les associacions de comerciants destinar 150 mil euros als veïns per a consum en empreses locals. Aquesta pot ser una estratègia local per garantir els llocs de treball al nostre municipi.

Nova ciutadania, regulació de les persones migrades. La situació de crisi sanitària generada per la COVID-19, que com estem veient dia rere dia té efectes devastadors en l’àmbit social i laboral, encara es fa més punyent en el col·lectiu de persones migrades sense papers, ja que a més a més de trobar-se confinades, com la resta de la ciutadania, la seva situació administrativa els situa en la més gran de les vulnerabilitats. No deixar a ningú enrere significa pensar en els col·lectius més vulnerables i en aquest sentit hem presentat una moció.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local