Crisi del coronavirus

Comunicat del Gremi d'Hostaleria de Vilanova en relació amb la reunió amb el govern local

Des del Gremi d’Hostaleria de Vilanova i la Geltrú i comarca volem manifestar la sorpresa i decepció que ens han causat les mesures adoptades per l’Ajuntament de Vilanova davant del repte econòmic de reconstruir un teixit empresarial com el del nostre sector, molt castigat pels efectes del COVID-19. Des dels inicis d’aquesta situació sobrevinguda hem mantingut contactes amb l’Ajuntament i veiem com, finalment, això ha servit de poc ja que punts importants que demanàvem ens els han desestimat.

Som un sector econòmic especialment castigat per la crisi, ja que hem hagut de tancar els nostres establiments per ajudar a afrontar la pandèmia, però hem hagut de fer front a despeses fixes i variables dels nostres negocis. Davant de tot això, el Gremi demanava mesures clares i concretes que l’Ajuntament no ens ha concedit. Ens referim a la exempció de l’IBI, ocupació de via pública i brossa, com també al retorn als antics horaris de terrasses, reduïts fa un temps.

L’extraordinària gravetat de la situació justifica de sobres les nostres peticions, i per aquest motiu volem exposar que no es tracta de demandes capricioses, sinó ajustades a fets com els següents:

- Alguns establiments han pogut obrir (tan sols terrasses reduïdes) des de dilluns, però molts no ho han fet perquè no els surt a compte amb les limitacions establertes. Ara mateix, tan sols podem treballar amb la meitat de l’aforament de la terrassa i encara que en posteriors fases es pugui obrir l’interior dels locals, es continuaran mantenint les reduccions d’aforament. Durant molt de temps, es preveu que això sigui així, de manera que els plans econòmics dels negocis salten pels aires, ja que estan fets en base a uns aforaments que es veuen notablement reduïts. Això sense tenir en compte possibles rebrots del virus.

- Tot apunta que tindrem menys turisme i per tant menys clients, ja que la situació general de l’economia domèstica s’ha vist afectada per la crisi sanitària en molts casos.

- Hem estat dos mesos sense ingressar absolutament res pel tancament obligat, però molts hem hagut de continuar afrontant despeses fixes

- No volem tancar negocis, fer ERTOS ni acomiadar personal perquè no els podem pagar. Per això, necessitem que en aquests mesos que venen de menys ingressos dels habituals en un estiu normal, els diners que siguem capaços de generar serveixin per sobreviure com a negoci amb personal, a l’espera de temps millors.

- Tinguem en compte que el govern local va incrementar un 30% les taxes de brossa i terrasses per al 2020 (sense consultes ni negociacions amb el Gremi), però és que a més ningú s’esperava una situació que ja ens ha deixat sense negocis per Setmana Santa i que també ens afectarà a l’estiu.

Com a Gremi, hem de lamentar la resposta de l’Ajuntament en un moment tan greu. Tots sabem d’altres municipis que sí que s’han alineat amb el sector de la restauració i l’hostaleria. Ens sentim especialment dolguts perquè:

- No comprenem com l’Ajuntament ens cita a una reunió pel dimarts 19 de maig, quan el dissabte anterior es publica al web municipal les decisions que ja han pres abans de poder-nos trobar. Entenem que la democràcia participativa és un dels eixos de la gestió municipal, però està clar que en el nostre cas la participació no ha existit. Ho lamentem profundament perquè ho percebem com una falta de respecte a una institució com el Gremi i, a més, perquè trenca la tradició de negociació i diàleg permanent que ens agradaria es mantingués entre el Gremi i l’Ajuntament.

- Pensem que la greu situació actual no pot més que buscar un consens per sortir d’una crisi que afecta un sector tan important per a la ciutat com el nostre. Ens sentim decebuts perquè és una oportunitat per demostrar que tots volem el millor per Vilanova i salvar tants llocs de treball directes i indirectes que generem.

Finalment, des del Gremi volem dir que la defensa dels legítims interessos dels nostres associats està molt lligada a la defensa d’una ciutat on s’hi pugui treballar i guanyar-se la vida. A través dels mitjans de comunicació i d’altres gremis de Catalunya hem pogut veure com municipis tan diferents com Deltebre, Vic, Sant Carles de la Ràpita, Sant Sadurní, Tortosa, Terrassa,.... han exonerat al 100% les taxes i tributs durant tot el 2020, han estat molt més valents que el nostre Ajuntament. Han vist que el sector de l’hostaleria és clau per als seus municipis i que és un dels més afectats pels efectes econòmics del COVID-19. Entenem que és l’hora de veure si l’Ajuntament de Vilanova aposta pel sector de l’hostaleria i la restauració, tant com a generador de llocs de treball com de prestigi per a la ciutat. Si aconseguim reflotar el sector, tots hi sortirem guanyant i la mateixa hisenda municipal acabarà tenint els ingressos desitjats en el futur. Si no aconseguim sortir d’aquest forat, però, no hi haurà ingressos ara i molt possiblement baixaran de forma notable en un futur immediat a causa del tancament de negocis. Creiem que és l’hora de prendre mesures excepcionals i, sobretot, de prendre-les havent escoltat la veu representativa del Gremi d’Hostaleria de VNG.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!