Verema

La JNC es posiciona a favor d’un pla d’ajuts per minimitzar els efectes de la plaga de míldiu al sector vitivinícola

Insta al Departament d’Agricultura a fer un paquet d’ajudes directes als pagesos afectats

JNC Penedès 29-07-2020 12:37 Lectures 300

Els darrers anys els pagesos que es dediquen a la vitivinicultura han d’afrontar els efectes del canvi climàtic, la necessitat imperant de l’adaptació a un model ecològic, i finalment a una crisi al sector del cava, un dels més importants del sector vitivinícola. En aquest context, la incorporació dels joves a l’explotació de vinyes, requereix a més d’una inversió i d’uns requisits sovint, excessius per a la capacitat d’un jove pagès.

A més, el darrer any s’ha viscut una situació totalment excepcional, com a part dels efectes del temporal Glòria, bona part de les vinyes catalanes van patir els efectes de la pedregada, que van arrasar bona part de la collita. Per altra banda, a conseqüència de la crisi del cava, i la necessitat que s’ha constatat a la DO Cava i a la DO Penedès de reduir els quilos per hectàrea per millorar la qualitat de la producció vitivinícola, es van aprovar per part del govern espanyol, un pla d’ajuts per a la verema en verd, així com per la destil·lació de most.

D’aquesta manera la previsió era que es podrien treure del mercat els quilos de raïm i els litres de vi necessaris per reajustar l’oferta i la demanda a la DO Cava De manera sobrevinguda ha caigut sobre les DO’s catalanes, una plaga de míldiu sense precedents. En bona part, aquesta plaga explica el nombre tant baix de peticions per a fer la verema en verd. Amb bona part de les hectàrees al Penedès, com a la resta de DO’s dedicades a la vitivinicultura ecològica, el míldiu ha causat danys d’una mitjana del 40 o 60% d’afectació a la producció de raïm.

Davant d’aquesta situació, i del fet que les asseguradores no cobreixen els danys per míldiu, cal que l’administració pública sigui conscient que les circumstàncies dels darrers anys estan afeblint el model de producció vitivinícola, i frenen la transformació a una vitivinicultura de valor afegit, ecològica i que aposti per tècniques de viticultura biodinàmica. Les asseguradores consideren que es responsabilitat del viticultor aturar la plaga de míldiu.

En una meteorologia tant canviant i inestable, la producció del raïm cal que faci un pas ferm per adaptar-se a aquesta realitat, però sens dubte, no ho farà sense el suport de l’administració. I per la seva banda, aquesta hauria de valorar la importància que la producció de vi i cava té pel país, a tots els nivells de la societat catalana.

Es per tot això que la JNC es posiciona a favor de la pagesia i insta al Departament d’Agricultura a fer un esforç per valorar aquest fenomen i dediqui recursos a polítiques destinades a pal·liar a llarg termini els efectes d’aquest, per tal d’aconseguir arribar a un model vitivinícola molt més adaptat a la realitat del mercat i dels nous escenaris meteorològics.

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No