Retallades sanitat pública

Vers la nova retallada als salaris dels treballadors i treballadores dels hospitals Sant Camil i Sant Antoni Abat

Alguns dels representants del comité del Sant Camil amb el regidor de Fem Poble Alejandro Conde. Eix

Alguns dels representants del comité del Sant Camil amb el regidor de Fem Poble Alejandro Conde. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat divendres ens vam reunir amb Aitor Moreno i Pedro Martins, membre del comitè d'empresa i delegat sindical de l'Hospital-Residència Sant Camil de Sant Pere de Ribes, i ens han exposat la nova retallada a salaris dels treballadors i treballadores i que tot just els ha comunicat la direcció del centre el passat juliol. 

Segons se'ns indica, la direcció del nou Consorci Sanitari Penedès-Garraf ha desfet l'acord de l'anterior Consorci Sanitari del Garraf per "nous criteris de CatSalut". Actualment, la retallada del 5% (finalment del 4,05%) al que es veuen afectats tots els treballadors públics i que està vigent des del 2010 (Reial Decret 8/2010) només es pot retirar, en el cas de Catalunya i d'acord amb el conveni SISCAT, de la part extra del sou corresponent als DPO (paga per objectius). Cal recordar que la Generalitat mitjançant el seu Decret Llei 3/2010 va autoritzar a descomptar als centres sanitaris concertats també el 5% encara que el personal no fossin funcionaris. Aquest era el cas del Consorci Sanitari del Garraf. 

Ja fa almenys cinc anys que els treballadors de Sant Camil no reben les DPO, perquè la direcció diu que no compleix l'equilibri pressupostari per poder-ho abonar. És per això que es va acordar amb l'anterior Consorci el 2016 que, ja que cap treballador ni treballadora cobrava les DPO, no se'ls podia retallar uns diners que en realitat no cobraven. 

La modificació d'aquest acord implica que a tots els treballadors i treballadores dels grups 3-7 (auxiliars d'infermeria, administratius, tècnics de manteniment manteniment, portalliteres...), que a més són els més nombrosos i precaris, se'ls comenci a aplicar la part corresponent a la retallada arribant fins a ben bé 300 € anuals del seu salari. 

A més, aquesta modificació també afecta a d'altres grups com el personal del grup 1 que sobre la base del sou extra corresponent a les seves guàrdies i sobrepassin l'establert a la massa salarial. És a dir, perdrien part dels diners que estaven rebent de les hores de guàrdia. Segons ens comuniquen els membres del comitè, hi ha treballadores en què això repercutiria en una retallada superior als 1.000 € anuals. És a dir, haurien treballat part de les hores de guàrdia de gratis. 

Totes les propostes de solució per part del nou Consorci Penedès-Garraf signifiquen retallades. En resum, 3 mesos després dels aplaudiments als balcons, ara quan més que mai hi ha un consens social sobre la importància de no retallar en els serveis públics fonamentals com és la salut, la Generalitat de Catalunya decideix desfer acords previs per continuar retallant en la sanitat pública. 

Un cop més es maltracta a un personal que ha hagut de treballar sense EPI's, ni el material sanitari més adequat, posant-hi en risc la seva salut. És una vergonya i per això demanem que l'onada de solidaritat amb el personal sanitari dels darrers mesos es transformi en suport social a les seves reivindicacions i accions polítiques per revertir les retallades. 

Per tant, donem ple suport a la reivindicació del comitè d'empresa de Sant Camil de revertir aquesta situació o que es comenci a abonar les DPO's amb la possibilitat que el personal negociés una gestió proporcional d'aquest perquè cap treballadora ni treballadora es veiés perjudicat. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local