Seguretat ciutadana

El Vendrell integrador

El Vendrell i el Baix Penedès, igual que Catalunya, és una societat diversa i rica culturalment. Una bona part d'aquesta riquesa cultural s'explica pel constant fluxe migratori i pas de  successives civilitzacions que han deixat una petjada inesborrable amb aportacions a la nostra  llengua, arquitectura, lleis, fins i tot a la nostra cultura culinària entre molts altres aspectes.

Catalunya, històricament, ha esdevingut, pel seu enclavament geogràfic i pel tarannà integrador de la seva gent, terra d'acollida, terra de mestissatge, terra d'intercanvi cultural entre  civilitzacions i pobles.

La població de Catalunya, demogràficament parlant, té dos grans components migratoris: el corrent migratori dels francesos dels segles XVI i XVII i el corrent migratori espanyol dels segles XIX i XX. Catalunya, durant els segles XVI i XVII, va rebre una immigració francesa d'una  envergadura equivalent, en termes relatius, al que ha estat l'emigració dels altres llocs d'Espanya al segle XX. Per tant, qui no és descendent dels andalusos, aragonesos, murcians del segle XX, és descendent dels francesos dels segles XVI al XVII. I és mèrit de Catalunya haver sabut construir i mantenir una societat cohesionada amb uns elements migratoris tan importants.

Catalunya haurà de continuar sent terra de pas i d'intercanvi i tothom ha d'entendre aquest fet de forma positiva, donat que, com hem dit, ens hsn enriquit i seguiran enriquint-nos.

Però malauradament, a Europa i també al nostre país, una petita part de la societat, torna a caure en postures que es van mostrar errades, i és per això que ha renascut de forma desvergonyida l'ultradreta amb partits que han fet molt mal a la societat, a l'integració i a la convivència (ells sí que trenquen la societat), com la desapareguda Plataforma per Catalunya, VOX, o Som Identitaris. Aquests partits, igual que globalment al món amb la resta de partits d'ultradreta a l'alça, parteixen d'una fal·làcia en la premisa de crisi social, i fan renéixer el feixisme. El feixisme, des de la seva fundació a l'italia de Mussolini, basa el seu projecte polític del feixisme és instaurar un corporativisme estatal totalitari, mentre la seva base intel·lectual planteja una submissió de la raó a la voluntat i l'acció, un nacionalisme fortament identitari amb components victimistes que es condueix a la violència contra els que es defineixen com a enemics, o sigui, els de fora i per extensió, els que accepten i reivindiquen la diversitat

Potser, el que ignoren, és que tal com hem dit, segurament tothom és fruït d'un procés immigratori més recent o més llunyà, i aquests avantpassats, van ser integrats a la societat i per la societat d'aquella època.

És feina de tots i totes combatre aquestes idees amb un comportament exemplar de la societat, amb respecte a la diversitat, i sent conscients d'aquesta riquesa que sempre ens ha aportat i ho seguirà fent la diversitat, integració i mestissatge, a Catalunya, i també al Vendrell i al Baix Penedès.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!