Coronavirus

Tornar a la normalitat en un context d’excepció

Nosaltres #AixiNoTornem. Aquesta no és la nostra educació

AFEES 12-09-2020 20:19 Lectures 394
ACN

ACN

«El problema amb Eichmann va ser precisament que molts van ser com ell, i que la majoria no eren ni pervertits ni sàdics, sinó que eren i segueixen sent terrible i terroríficament normals». Hannah Arendt.

En els dos darrers mesos hem vist com s’ha perpetrat un Pla d’inici del curs escolar terriblement sàdic. Exposar a la comunitat docent a unes condicions de manca total de recursos i estratègies organitzatives exigents és només el rerefons de la defensa del pitjor dels nostres mals en una època d’enorme excepcionalitat: la normalitat. Iniciem el curs com el vam deixar de sobte l’any passat: sense serveis d’infermeria ni suport a NEE/NESE, sense tests a la docència i la infància, sense distància de seguretat, ni baixada de ratios ni contractació significativa de personal docent, ni espais, sense conciliació, ni recursos ni tecnològics ni econòmics ni assistencials per si tornem a tenir un escenari d’urgència. Els qui hem reclamat salut i seguretat només hem rebut amenaces i intimidació. La pretensió de tornar a una normalitat en aquestes condicions, no és una temeritat, sinó un acte de crueltat.

Hem denunciat que s’estava utilitzant l’escola per a uns interessos aliens a l’educació, que és la productivitat, no una extraordinària, intel·ligent, eficient, i fruit d’un diàleg social disposat al canvi, sinó la tornada a la normalitat productiva. Ens ho han repetit cada dia: «hem de tornar a la feina». Tan se val la resta. El dictat del poder econòmic ha estat l’única veu que s’ha expressat sinó en paraules, almenys en fets. Han pres la paraula, falsejant i fent-nos creure que eren les famílies qui parlaven, però era una ruïnosa manipulació. Tornem, tornem, tornem; tornem, a on? A seguir destruint el planeta? A seguir dinàmiques d’eixamplament de la desigualtat? Algú s’atrevirà a donar una resposta honesta als nostres fills el primer dia de classe?

La tornada a l’escola s’ha instrumentat amb la complicitat necessària dels agents educatius tradicionals: sindicats, federacions i confederacions de famílies, fundacions i, òbviament, l’Administració educativa, inspecció i les direccions. Eichmann, l’home-organització, és avui més viu que mai, fent el que fa sempre, obeïnt, incapaç de tenir una actitud crítica i encara menys d’aturar una maquinària maltractada però ben engreixada. Unes poques famílies i docents ens hem plantat, incapaces de restar indiferents.

La ràbia davant d’aquesta situació no ens aturarà. Seguim cridant a la vaga educativa, a la #RevoltaDeValors, perquè la necessitem més que mai. Educarem la nostra infància en la racionalitat, en la capacitat crítica de dir NO a la injustícia, de plantar-hi cara, i d’alçar-nos amb totes les nostres possibilitats. Si en algun moment sentiu que no som prou educats, ens hi refermem:

AQUESTA NO ÉS LA NOSTRA EDUCACIÓ. No la reconeixem, no l’acceptem, no descansarem fins esmicolar-la. Cremem els llibres de comptabilitat d’Eichmann, escrivim una altra història, nosaltres #AixíNoTornem

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No