Dia Internacional de la Nena

Dia Internacional de la Nena. El camí cap al canvi

Lojaina Maftouh. Eix

Lojaina Maftouh. Eix

Cada any es casen 12 milions de noies menors de 18 anys, 130 milions de noies a tot el món encara no estan escolaritzades i aproximadament 15 milions d’adolescents entre 15 i 19 anys han patit experiències sexuals forçades. Les més de 1.100 milions de noies que hi ha al món, ja en tenen prou. On han quedat els compromisos establerts fa gairebé 25 anys per la comunitat internacional? La família, la societat i l’Estat oprimeixen a les dones en general, i a les nenes específicament. Això és el patriarcat. Tres estats que ofeguen a les nenes fins a quedar-se sense alè, sense infància, sense vida.

L’any 1995 va tindre lloc la quarta Conferència Mundial sobre les Dones. Un moment històric pel que fa a l’agenda d’igualtat de gènere amb l’adopció de la Declaració de Beijing i la Plataforma d’Acció. Significava un pla visionari per a l’empoderament de les dones i les nenes, a més d’un fort complement a la Convenció dels Drets dels Infants de 1990. L’any 2011, l’Assemblea General de les Nacions Unides declara l’11 d’octubre com el Dia Internacional de la Nena, aquest any la campanya porta el lema “My voice, our equal future”. Visibilitza una necessitat global per abordar els desafiaments als quals fan front les nenes i promou l’empoderament i el compliment dels seus drets humans. Dret a una vida segura, educada i sana. La campanya s’inspira en el que les adolescents consideren com el canvi que lideren, volen i exigeixen al món. A la comunitat internacional, les societats i les famílies. Avui es tracta d’exigir viure lliure de violència masclista, pràctiques nocives, VIH i sida. Educació i lideratge com a generació d’activistes que promouen la justícia social i acceleren el canvi social.

Actualment, les noies estan trencant els límits i les barreres que plantegen els estereotips i l’exclusió, creant un món que sigui rellevant per a elles i per les futures generacions. Tanmateix, el progrés no ha seguit el ritme de les realitats i reptes que s’enfronten avui en dia, i el COVID-19 ha reforçat moltes d’aquestes escletxes. Buits legals i desemparament en moltes esferes de la societat arreu del món. Convé ressaltar la gran incidència i impacte de la societat civil en la seva tasca humanitària i solidària, impulsant plans d’acció a escala nacional, regional i internacional. Plans d’acció que tenen a veure amb la menstruació, l’educació, l’infanticidi femení, els problemes derivats de la pobresa, l’exclusió i la discriminació, per protegir els drets fonamentals com és el Dret a la Dignitat Humana.

Accelerem totes juntes el canvi social. Lluitem per la justícia social. Pel respecte al dret a la dignitat humana, el dret a educació, la salut, el principi de no discriminació i la igualtat de gènere. Creem consciència, respecte i tolerància. Normalitzem la menstruació i facilitem les eines de gestió de la higiene femenina. Sensibilitzem a les persones de la importància per igual de la vida de les nenes. De la importància en l’accés a l’educació i la igualtat d’oportunitats. Promoguem la defensa de la seguretat, perquè les nenes puguin créixer i desenvolupar-se en espais segurs i societats segures. Alcem les seves veus i experiències en aquest dia tan especial. Fem que “My Voice, our equal future” se senti arreu del món.

Lojaina Maftouh, Secretaria d’Inclusió i Nova Ciutadania d'ERC Vilanova i la Geltrú

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!