Política municipal

Un pla de xoc per l’ocupació amb mesures velles

Som Poble - ERC 15-10-2020 15:38 Lectures 321
Ajuntament del Vendrell. Eix

Ajuntament del Vendrell. Eix

L’Alcalde i Regidor d’Ocupació del Vendrell, Kenneth Martínez ha presentat el “Pla de Xoc  ocupacional i empresarial” que estableix un conjunt de mesures per reactivar l’ocupació  davant l’increment de l’atur, que va qualificar de “terrible”. 

Quan es parla d’un “Pla de Xoc”, qualsevol creuria que es refereix a noves mesures. Desgraciadament, les mesures establertes en aquest Pla o ja existien, o són subvencions que es reben d’altres administracions públiques. 

Els plans d’ocupació promoguts pel SOC-Generalitat i per la Diputació de Tarragona  suposaran la contractació de 33 treballadors, exactament els mateixos que l’any 2019. Com  pot ser que aquesta mesura es consideri part del Pla de xoc contra els efectes de la Covid 19 si ja es feia exactament igual l’any passat? 

A més, tot i que aquests plans d’ocupació poden ajudar puntualment a aquestes persones,  no tenen, tot i l’anunci del govern, un impacte real sobre les xifres d’aturats; són contractes  de molt curta durada -entre 6 i 12 mesos- i només l’1% del total d’aturats de la vila pot accedir hi. S’ha de recordar a més, que l’Ajuntament utilitza aquests plans d’ocupació per “tapar” dèficits laborals en certes àrees (com per exemple el pla d’ocupació que ha servit per  netejar les herbes del municipi). 

Altres mesures, com el projecte Marketplace (que altres municipis del nostre entorn fa mesos  que van posar en marxa) o la reforma de l’antic espai que ocupava el SOC, provenen de subvencions que ha activat recentment la Diputació de Tarragona

Per últim, la tasca d’assessorament i de formació de l’Eina, són funcions que ja realitza des  de fa molt de temps. El nostre grup va demanar, i així figura en el Pla de Reactivació  Econòmica signat per tots els grups municipals, que sota el paraigua de l’Eina es creï una oficina d’assessorament als empresaris i autònoms sobre totes les ajudes que estan  oferint les diverses administracions públiques. A hores d’ara no sabem si existeix aquesta  oficina perquè no apareix entre les mesures del Pla de xoc. 

Ara mateix El Vendrell té gairebé 5.000 persones aturades –incloent els que es troben  en situació d’ERTO-. La situació de l’ocupació al Vendrell i també a la comarca és molt greu  des de fa molt de temps i per desgràcia liderem la desocupació a Catalunya. Però aquest  actual repunt de l’atur no és un problema que acaba d’aparèixer. El passat mes de juny ja  podíem veure els primers impactes que podia tenir la Covid: un increment en 900 nous aturats  en comparació al juny de l’any anterior. 

Que l’alcalde digui que s’ha d’impulsar d’una vegada el Logis Penedès com a fórmula de  creació de llocs de treball, demostra una vegada més que no tenen noves idees i s’entesten  a voler recuperar projectes de fa 15 anys, que si realment haguessin tingut interès pels  inversors ja s’haurien executat. Seguim en un municipi i una comarca sense rumb clar, on es
prefereixen els titulars buits de contingut que les propostes que poden generar un model  econòmic sostenible i diversificat. 

En aquest sentit, li volem recordar al nostre alcalde, que el Pla de Reactivació Econòmica i  social signat el passat mes de juliol per tots els grups municipals, establia que s’havia de  treballar per impulsar nous sectors econòmics vinculats a la sostenibilitat, i en cap cas  apostava per la recuperació d’un vell projecte com el Logis Penedès. Projecte amb una gran  contestació social pel seu elevat impacte ambiental i territorial, així com per la creació de llocs  de treball de baixa qualitat. Un pegat més per un municipi que necessita canvis profunds que  el govern no sembla tenir cap interès a tirar endavant. Canvis que només vindran des d’una  visió a llarg termini amb uns objectius assolibles i sostenibles socialment i territorialment. 

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No