Feminicidis

La violència de gènere: L’altra pandèmia

Jesús Terán. Eix

Jesús Terán. Eix

M’he assabentat de l’últim feminicidi a l’Estat Espanyol, la Ni La, una noia de 26 anys, escanyada “presumptament” el 24/09/2020 per la seva parella, a la Comunitat Valenciana, per una trucada d’una bona amiga, integrant d’un grup de dones compromeses de Sant Pere de Ribes i Roquetes, que cada cop que hi ha una dona assassinada per violència de gènere pinten una sabata vermella al carrer.

Durant el 2020, cal dir que en el moment que escric aquestes línies m’ha corregut un calfred per tot el cos, a l’estar segur que la Ni La, no serà l’últim feminicidi, és una qüestió estadística, a Catalunya portem al 2020 11 assassinats, a l’Estat Espanyol 70 assassinats, i al món?

Si tenim en compte que al món hi ha 3.811 milions de dones, d’aquestes 650 milions pateixen matrimonis infantils forçats, 200 milions de dones mutilacions genitals, 15 milions són obligades a mantenir relacions sexuals forçades, ciberacosament.... Porto 865 milions de dones al món que pateixen violència física o sexual... Amb més de 50.000 dones assassinades anualment per violència de gènere, és un balanç esfereïdor, a més, durant el confinament provocat per la pandèmia de la COVID-19 aquests valors estan pujant.

En aquest temps difícil, d’involució de drets, i retrocés de valors democràtics, com la reducció de llibertats, la politització de la justícia, la dràstica reducció de la igualtat i la manca de pluralisme, com a resultat, és més important que mai reivindicar, millor dit, no oblidar a totes les dones assassinades per no retrocedir ni un pas en els nostres drets, per això, aquestes dones valentes de Sant Pere de Ribes i les Roquetes, són més importants que mai, per no deixar en l’oblit l’altra pandèmia: la violència de gènere i sobretot, per fer-nos recordar que les víctimes de feminicidis no són meres estadístiques, i per fer-nos recordar el seu nom. Un fort petó, Ni La, allà on siguis.

Encara ens queda un llarg camí per recórrer, i desitjo que el puguem fer tots plegats.

Jesús Terán
Secretari d’Igualtat ERC Garraf

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!