Transparència

Carta oberta al regidor de transparència de l’ajuntament de Vendrell

Antonio Garcia Leal

Antonio Garcia Leal

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Per al·lusions he decidit escriure aquesta carta oberta al regidor de transparència de l’ajuntament de Vendrell, el senyor Cristian Soriano, el qual al ple de Novembre m’ha mencionant-me com a un “militant  d’Esquerra Republicà”, dient que havia una altre persona que ha presentat denúncies a la GAIP per l’incompliment de l’ajuntament de la llei de transparència. 

Benvolgut senyor Soriano, li dirigeixo a vostè aquesta carta oberta per  transmetre-li unes reflexions sobre la seva defensa al ple de Novembre davant la proposta del grup Som Poble Esquerra - Republicana relativa al compliment per part de l’ajuntament de la llei de transparència. 

Començaré aquesta reflexió dient-li que al meu entendre, la transparència en un govern del segle XXI, és un element clau que serveix per establir confiança entre el govern i els ciutadans als que representa. També li diré que la llei de transparència i bon govern de la Generalitat, és un salt qualitatiu positiu per la ciutadania de Catalunya, que ara pot accedir a informació que abans quedava al calaix, amagada per governs i governants, que no volien que la gent tingui informació clara i precisa de tot allò que és públic. Cal deixar palès en aquest punt que hi ha exemples recents d’opacitat del Govern local com el del cost real del FEDER, o que cada vegada que un ciutadà ha d’acudir a la GAIP queda entre dit la transparència de l’ajuntament de Vendrell. 

Altra reflexió que vull posar en aquesta carta oberta, està relacionada amb la seva defensa al ple. Miri senyor Soriano, les demandes d’informació pública que fa aquest “militant d’esquerra republicana” que és com m’ha mencionant vostè al ple, estan ben fonamentades, i es fa en el dret de l’exercici d’accés a la informació pública que vostès no compleixen. Cal posar de manifest, que aquestes demandes les faig en nom de la Xarxa Vendrellenca, en virtut d’exercir un control de la gestió pública que es fa  des de la nostra taula de treball conjunta.

He de dir-li per que quedi palès, que de les 40 denúncies presentades per mi, en nom de la Xarxa Vendrellenca, el 99% de les mateixes tenen una resolució favorable per part de la GAIP, que és l’organisme independent designat per la Generalitat de Catalunya per fer complir la llei de Transparència i bon Govern. He d’acabar aquesta part de la carta oberta recordant-li, que en una democràcia, no es pot senyalar a ningú per la seva filiació política com vostè va fer al ple contra la meva persona, no té cap sentit ni és un  dada útil saber quina filiació política te aquell que posa denuncies per  incompliment de la llei de transparència que l’ajuntament. La filiació política es un dret consolidat per la ciutadania a través de la constitució de 1978, i per lo tant entenc que no es propi assenyalar-me ni assenyalar a ningú a un  ple per la filiació política.

Altra qüestió que vull deixar palesa avui és el temps que té l’administració per donar la informació pública a la ciutadania, és d’un mes, i després d’un mes si no t’han contestat, has de presentar una denuncia davant la GAIP i encara trigaran dos 2 mesos més per poder obtenir-la donat que això és el temps que té la GAIP si admet la teva denuncia, en fer la reclamació. Com a dada per aportar a aquesta carta oberta, caldria dir-li que la Xarxa Vendrellenca, demana informació pública a l’Estat, la Diputació, la  Generalitat, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Vendrell. Els que més problemes donen per accedir a la informació son vostès. 

Sobre l’absurd debat que va permetre el Batlle, amb el parlament que va fer la senyora Peris representant de l’AVP, a col·lació d’aquest punt del ple, caldria posar llum a les qüestions plantejades i que vostès no van resoldre. Vostès van demanar per activa i per passiva als ponents saber quant temps té l’ajuntament de Vendrell en donar la informació a un regidor, fins i tot en una intervenció fora de lloc ho demana el Batlle. Doncs molt bé, ja ho dic jo això que va ser per vostès tan important per citar-ho com a element de defensa al debat. Son quatre, els dies que cita l’article 79.1 de Reglament  Orgànic Municipal (ROM) per donar la informació demanada per un regidor a l’ajuntament i l’article 14.2 del Reglament d'Organització,  Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals. (ROF) normativa de rang superior al ROM diu que és de 5 dies. Si vostès no estan d’acord amb això, que es el que s’intueix d’aquesta part del debat; tenint en compte que s’ha de canviar la normativa nacional, el ROF. Proposi al Govern central el canvi de normativa perquè hi hagi més temps, son vostès els que governen a Madrid, facin una ponència per veure si el Govern central esta  d’acord amb fer un canvi. 

Per anar tancat aquesta reflexió i no estendrem més senyor Soriano li diré, que va ser un debat de baix nivell per part del Govern local, qui ni vostè, ni el Batlle, ni la senyora Peris van poder acabar amb l’esperit de la proposta que va en la línia de tenir unes institucions municipals més transparents de les que ara tenim i que per lo tant des de la societat civil, que és des de on li faig arribar aquesta carta oberta; des de la meva convicció com a demòcrata i republicà dintre de la meva militància activa en Esquerra Republicana de Catalunya li dic, que seguirem treballant activament per aconseguir garantir el compliment de la llei de transparència i bon govern de la Generalitat de Catalunya, per que necessitem unes institucions més transparents. 

Antonio Garcia Leal
Secretario de la AAVV Tancat III

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local