Pressupost municipal

Considerem que la proposta de pressupostos no dona resposta a la crisi

Els regidors de Som Vng, Enver Aznar i Ester Franco en roda de premsa. Eix

Els regidors de Som Vng, Enver Aznar i Ester Franco en roda de premsa. Eix

La proposta de pressupostos de 2021 que ha presentat el govern als grups municipals compta amb 12 milions més que l’any anterior. Tot i això, per a SOM VNG, “l’increment no es tradueix en la necessària resposta a la crisi social, econòmica i sanitària”, segons ha afirmat la regidora Ester Franco. Per a la regidora “el govern prioritza aquelles despeses que poden comportar rèdit electoral en el futur, i no pas la resposta les urgències socials i econòmiques de la ciutat”. Aquestes despeses, ha explicat la regidora, “són inversions milionàries amb les que estaríem d’acord en altres moments, però que ara, amb les urgències que té la ciutadania, no poden ser una prioritat”. En aquest sentit, SOM VNG considera que és necessari incrementar encara més els esforços econòmics en polítiques socials, perquè la situació econòmica per a moltes famílies és pitjor ara que fa uns mesos.

En la valoració de la proposta del govern, Ester Franco ha destacat que el pressupost per a polítiques d’habitatge continua sent limitadíssim, amb partides del tot insuficients per a les ajudes a la rehabilitació, l’adquisició d’habitatges buits i les ajudes al lloguer, per no parlar de la falta de perspectiva de construcció d’habitatge públic social. També ha volgut fer esment de l’escàs esforç que es preveu fer el 2021 en la lluita contra l’atur i per la reactivació econòmica, dedicant només uns 400.000€ a plans d’ocupació, quan es va destinar més d’un milió l’any 2020, i 500.000€ a ajudes a les empreses, quan l’any anterior s’hi havia destinat un milió.

Més enllà d’una lectura crítica, SOM VNG ha presentat en roda de premsa les seves propostes, que ha fet arribar també a tots els grups municipals. Aquesta proposta, segons ha explicat el regidor Enver Aznar, va en la línia de reforçar tres eixos: “incrementar l’esforç en la reactivació econòmica, posar molts més recursos en la lluita contra l’atur, i reforçar al màxim les polítiques socials”. Així mateix, el grup municipal ha posat com a condicions prèvies per poder donar suport als pressupostos que aquest no acabin als tribunals per incomplir el conveni col·lectiu de l’Ajuntament, com va passar l’any 2020, que es garanteixi la subrogació de les treballadores dels serveis que el govern preveu internalitzar, i que es municipalitzin durant el 2021 serveis com la neteja viària, la recollida d’escombraries i la jardineria.

A banda d’aquestes condicions prèvies, des de SOM VNG, ha explicat Enver Aznar, “hem proposat que s’incrementin a un milió i mig les ajudes a les petites i mitjanes empreses”. A mesura que passa el temps i a mesura que s’han aplicat noves restriccions, la situació de moltes empreses ha empitjorat, i ha atacat sobretot als petits establiments, sobretot a l’hostaleria. En quant a la lluita contra l’atur, la proposta de SOM és destinar un mínim de 2 milions a plans d’ocupació, és a dir, doblar la despesa destinada l’any 2020. “No té cap sentit que es redueixi més de 600.000€ respecte l’any anterior. Per tant, el que proposem és un increment d’uns 855.000€ aproximadament”, ha exposat Enver Aznar. 

Pel que fa a les polítiques social, SOM VNG proposa un increment de 2,8 milions, aproximadament tant en ajudes socials com en polítiques d’habitatge. Enver Aznar ha detallat en la roda de premsa el conjunt de propostes en aquest àmbit, com per exemple, incrementar 520.000€ les ajudes a la pobresa energètica i accions socials. En matèria d’habitatge, la proposta de la formació és incrementar en 2,3 milions en partides que SOM considera clau com l’ajuda a la rehabilitació, l’adquisició d’habitatges buits, les ajudes per pagar el lloguer per persones que tenen dificultat per fer-hi front i el programa de lloguer jove.

Amb tot, ha firmat el regidor, les propostes que ha presentat SOM VNG “suposarien moure poc més d’un terç dels nous ingressos, i un 4,5% del total del pressupost”. Tenint present que el govern té majoria absoluta i la situació de crisi que vivim, la formació decidirà el seu vot en funció de si s’inclouen totes les propostes o no. Finalment, la regidora Ester Franco ha recordat que hi hagut un seguit de converses que per ara no han donat cap fruit, i que a més el govern ha presentat els pressupostos amb molt poc marge per tenir un debat òptim que faci possible el consens entre tots els partits.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!