Componentes Vilanova

Com mantenir l’aire net, la salut i l’activitat industrial?

Aquesta és una qüestió que a la ciutat, malauradament, hem hagut de respondre en diverses ocasions: amb la cimentera Cèmex, al barri del Tacó i,  ara, amb la situació de Componentes, al barri de Mar.  El creixement i l’expansió residencial dels barris ha topat amb certa incompatibilitat amb les activitats productives preexistents a la vora, cosa que el nostre planejament no va saber preveure i abordar convenientment.

Hem vist, aquest passat cap de setmana , que els treballadors i treballadores de Componentes s’han concentrat per defensar els seus llocs de treball.  Que dilluns passat, al Ple Municipal, els grups de govern, ERC, CUP i JuntsxVilanova, presentaven una moció recollint les demanades del veïnatge i de les entitats ambientals per a demanar mesures al govern de la Generalitat.  Que al  febrer,  la Plataforma d’entitats pel Clima del Garraf exigia a l’Ajuntament que reconegui els incompliments de Componentes pel que fa als nivells de contaminació.  Al desembre,  el Col·lectiu de Veïns Contra la Contaminació elevaven el cas de la contaminació a la zona a la Fiscalia.  Uns mesos complicats i moguts per a Componentes.

Garantir la qualitat de l’aire, la salut de la ciutadania i, al mateix temps, mantenir l’activitat industrial hauria ser un objectiu prioritari, del govern i de la ciutat en aquests moments, entenent que les solucions viables i efectives de resposta requereixen de molta dedicació i d’una conducció sobre la base de crear espais d’interlocució, de diàleg , de transparència informativa i de treball conjunt entre les parts (veïnatge, treballadors, administració i empresa) per a consensuar i co-decidir les mesures a curt, mig i llarg termini necessàries.
Arran les mobilitzacions que es van produir durant la tardor al Penedès per la crisis que estava patint el sector industrial, membres de l’executiva dels Comuns de Vilanova i la Geltrú ens vam reunir amb delegats sindicals de diferents factories implantades a la nostra ciutat: Prysmian, Mahle, Megadyne Rubber i Cie Automotive – coneguda com a Componentes- . Volíem conèixer de primera mà l’afectació de la pandèmia al sector i els plans de futur de totes elles.

Tots ells van manifestar les dificultats per les que travessa el sector industrial i, especialment, la indústria del automòbil. La preocupació que hi ha a les plantilles de les empreses  per la falta de plans de futur i d’ inversions per a les factories ubicades a la nostra ciutat. I no oblidem pas, el nombre de petites empreses ubicades a la comarca que en depenen d’elles i què formen part de tota la cadena industrial.

En el cas de CIE Automotive el representant sindical afegia a la preocupació de  la crisi generalitzada, la situació pel conflicte obert per les emissions de la factoria, amb el veïnatge, les entitats ambientalistes i l’administració local .  I especialment de com podia evolucionar atès que  bona part de la informació que rebien per part de l’ajuntament – com ara les alternatives a reubicar la factoria- les coneixien i s’informaven per la premsa.

Sembla que tenim mala peça al teler...El que hauria de ser un treball polític de primer ordre, basat en el diàleg, la transparència i el treball conjunt per a solucionar la problemàtica de salut ambiental i  de mantenir l’activitat productiva a la ciutat, s’està convertint en un conflicte entre parts i sense un horitzó clar de desenllaç beneficiós per a tothom.

Els Comuns de Vilanova i la Geltrú, volem manifestar amb rotunditat i claredat la necessitat de mantenir el sector secundari o industrial com un dels motors de l’economia i no el podem obviar pensant que el sector turístic el substituirà. D’altra banda, des del món local hem de fer una aposta decidida i ferma per un nou model econòmic, social i ecològic que garanteixi la salut ambiental i mesures dràstiques contra l’emergència climàtica.

Necessitem una altra política econòmica amb noves prioritats i nous eixos d’actuació per possibilitar la superació dels problemes socials i ambientals, sense oblidar que el sector industrial ha de ser un pol de generació de treball.

Però evidentment, això comporta una vegada més anar per davant dels conflictes, saber identificar les oportunitats de millora i necessitats de la ciutat i els nostres ciutadans, trepitjar el territori i conèixer la realitat dels sectors productius.

Des del grup polític els Comuns fem una vegada més una crida a la responsabilitat i al diàleg amb un clar lideratge per part de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

Executiva de Vilanova en Comú

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!