Pressupostos participatius

Participació ciutadana, una assignatura pendent al Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El portaveu del Govern local el senyor Soriano, el qual a la vegada és regidor de participació, explicava en roda de premsa, que aquest govern optimista ha decidit posar 100.000 € a disposició del  poble de Vendrell per fer per segona vegada, des de que jo tinc coneixement un procés de pressupostos participatius.

No obstant con sempre sol passar amb aquest Govern optimista copat per 8 membres del PSC, han decidit anunciar aquest pressupostos participatius, sense tenir un reglament de participació ciutadana; sense tenir que jo sàpiga l’eina telemàtica per poder votar; i per si això no fos poca cosa, tenint en compte que aquest procés s’ha de fer aquest any 2021 i encara no han aprovat el pressupost  municipal. 

El primer que puc dir com a representant civil, és que celebro que es tirin endavant aquests pressupostos participatius, per que la ciutadania podrà escollir que fer amb una part dels seus diners, proposant inversions concretes que millorin els barris i animin a la participació. No obstant crec, que com sempre aquest govern ple d’optimistes està fent la casa per la teulada, per que abans de fer un reglament de pressupostos participatius, s’hauria de tenir un reglament de participació ciutadana que regules tots els aspectes de la participació ciutadana. Caldria recordar-li al senyor Soriano, regidor de participació ciutadana de l’ajuntament de Vendrell, que és obligatori segon estableix la Llei 57/2003, de 16 de desembre, de mesures per a la modernització del govern local, regular la participació ciutadana a  través, almenys, de les normes de caràcter orgànic que regulen l'organització i el funcionament de l'Ajuntament. També cal posar de manifest que en matèria normativa cal complir l’establert per la Llei de 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern.

Així ens ho va dir la Generalitat recentment, en una resposta a una consulta sobre el procés de participació de les ordenances fiscals, sobre el qual des de la Xarxa Vendrellenca, estem redactant una resolució.

Pel que fa al títol d’aquest article i per que m’entenguin els lectors, caldria dir que l’ajuntament de Vendrell està a anys llum de ser un municipi on s’incentivi la participació ciutadana i no perquè les persones que porten el departament de participació no vulguin, sinó per que el polític al front d’aquesta regidoria i el partit en general, no té massa interès en que la gent participi. Per que la millor forma de que la gent no participi és no tirar endavant les propostes fetes a través de processos de participació ciutadana. Per posar exemples concrets, està el parc del Botafoc, els camins escolars i la presa de pel del FEDER de Coma-Ruga on tot estava donat i fet, abans de que s'expliqui públicament. De fet en la meva opinió, hem donat moltes passes en darrera amb el senyor Soriano al front de la regidoria participació ciutadana. Per que per ser honestos, cal posar en valor la bona feina que va fer el senyor Trilles al front d’aquesta regidoria, vista la feina del senyor Soriano fins ara. 

Ja per acabar i per tal de no estendrem massa, que crec que és prioritari tenir un marc normatiu relatiu a la participació ciutadana i no fer una política a mitges tintes en aquesta matèria, amb reglaments per al dia a dia. La Xarxa Vendrellenca ja ha tastat com a entitat participant al procés d’elaboració de les ordenances fiscals, tot un seguit de qüestions que considerem irregulars i per lo tant és prioritari tenir una  regulació. 

Com a president de la Xarxa Vendrellenca, l’únic que els puc dir des de la societat civil, és que volem un quadre normatiu per poder participar de forma clara; que volem que es respectin els nostres drets a la participació que emanen de la  normativa vigent i què demanem al Govern local i l’oposició poder tenir un reglament de participació ciutadana perquè totes les entitats i ciutadanes i ciutadans de la nostra vila puguin participar. 

Antonio Garcia Leal
President de la Xarxa Vendrellenca

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local