Coronavirus

“Intervenció” de la Residència “Els Josepets”, fracàs estrepitós de l’equip de govern de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de fa un mes la Residència “Els Josepets” de Vilanova i la Geltrú, gestionada per  l’Organisme Municipal AISSA, està patint un important brot de covid-19. Han estat  afectats 30 usuaris i 25 treballadors; havent-se produït 8 defuncions d’usuaris fins la data. D’altra banda, la vacunació d’usuaris i treballadors va quedar ajornada “sine die”.

L’equip de govern de l’Ajuntament i el consell rector d’AISSA, encapçalats per  l’Alcaldessa i presidenta, Olga Arnau, i la regidora i vicepresidenta, Mercè Mateo, lluny d’arremangar-se i fer tot el possible per revertir la situació, es dedica a tirar pilotes fora i culpabilitzar a tots aquells que té al voltant.

Segons l’article 7 dels Estatuts d’AISSA: El Consell Rector és l’òrgan màxim de  direcció que assumeix el govern, l’alta direcció i fixació de les línies d’actuació de l’AISSA - MITJÀ PROPI.

Per la regidora, declaracions a Canal Blau, el diagnòstic és que falta muscle directiu, per descomptat un equip directiu “heretat” segons ella. Oblida que fa un any, van posar  una nova gerent “provisional” al front de la Residencia. A més de retallar les competències de la direcció, fins al punt que qualsevol decisió ha de ser aprovada per l’alcaldessa, el consell rector o el propi Ajuntament (veure estatuts d’AISSA, articles 7 a 10 i 17, entre d’altres). Per exemple, si la gerent ha de pagar una factura de 50€ a un proveïdor. A més de la seva firma, requereix la firma mancomunada del tresorer de  l’Ajuntament, de l’interventor i de la pròpia Alcaldessa. Quin marge d’actuació té la  direcció i quan ha costat pagar aquesta factura de 50€?

Donat el nombre de persones de baixa, a mitjans de gener, es demana ajuda al  Departament de Salut. Es una alternativa, però de ben segur hi ha d’altres, fins i tot més efectives, al tractar-se d’una situació excepcional. Salut fa el que pot, però avui dia no hi ha personal format disposat a treballar a una Residència i menys amb un brot de covid.

La situació empitjora, amb gairebé la meitat de la plantilla de la Residencia de baixa, 38 persones en total d’una plantilla a jornada completa de 70 professionals. Segons la regidora, declaracions a Canal Blau, amb només 1 infermera, la plantilla prevista són 6 infermeres a temps complet. 

L’equip de govern no sap que fer!! Ara carrega contra les baixes del personal, la  majoria pel covid. Se li acudeix que el millor és intentar treure’s el problema de sobre i demana la “intervenció” de la Residencia pel Departament de Salut.

La Residència disposa d’una direcció assistencial i d’altres professionals totalment capacitats, que a més estan fent una bona coordinació amb l’equip del CAP Jaume I. Però es més còmode demanar la “intervenció”, si va bé s’apuntaran les medalles, si no millora serà culpa de l’entitat que fa la intervenció. 

La “intervenció” suposa que mitjançant una altra empresa sociosanitària especialitzada es treballarà per contenir i eliminar el brot. A la pràctica, suposa posar un metge i altre persona externa al front, que “assessoren” a la direcció assistencial (probablement més capacitada que els externs) durant unes hores a la setmana. Encara que la dedicació es variable segons els centres.

Quina empresa especialitzada fa la “intervenció”? Es tracta de STS Gestió de  Serveis Socio-Sanitaris, S.L., un grup privat amb orígens a Reus. Disposava de 4  centres residencials al Baix Camp i l’empresa Ambulàncies Reus, entre d’altres negocis.

El Grup STS va facturar uns 14 milions d’euros a l’exercici 2017, amb 1,4 milions (un  10%) de beneficis. El seu president, fins al 2018, era Ángel Matías Barberán Puig per a qui, segons Europa Press, al 2015: “El juez ha decretado libertad provisional con retirada de pasaporte para el empresario Ángel Matías Barberán, que ha declarado  como imputado ante el juzgado de Reus (Tarragona) que investiga el caso INNOVA”.  No he trobat informació respecte al judici. Curiós, crec que va ser la CUP, ara a l’equip de govern, qui va denunciar el cas INNOVA. El Grup STS va ser comprat al 2018 pel Grup francès Colisée. La compra de STS forma part de l’expansió de Colisée a Europa, des de que al 2017 IK Investment Partners va comprar la majoria del capital de Colisée, mitjançant el seu Fons IK VIII, que segons Nació Digital opera des d’un paradís fiscal de Jersey. Respecte a Colisée, a la web es pot veure l’equip directiu i les múltiples activitats a què es dediquen, sens dubte persones molt expertes en gestió sanitària i social.

Durant la primera onada de la pandèmia, segons el diario.es, es van intervenir a Catalunya 14 residències per la seva incapacitat per afrontar la pandèmia. No hi ha cap informe oficial fet públic avaluant l’efectivitat de les intervencions, bona part d’aquestes  han tornat als seus gestors d’origen. Les residències intervingudes que van presentar major percentatge de mortalitat dels seus usuaris van ser Salarich-Calderer de Bagà (40%) i Ballús de Valls (39%). La primera va ser gestionada durant la intervenció pel Grup STS, la segona per la Fundació Vilaniu. Això no obstant, no hi ha informes sobre quina era la situació inicial i la seva evolució. Desprès de la intervenció, Grup STS s’ha fet càrrec de la gestió de la Residencia Salarich-Calderer a Bagà pels propers 12 anys. El patronat de la Residencia està format al 50% entre el rectorat i l’ajuntament de Bagà, de fet l’Alcalde és el vicepresident. Per tant, la intervenció ha permès al Grup STS  incrementar la seva presència al territori. 

Suposo que un equip de govern tan “rigorós” amb els temes formals, haurà tingut en compte aspectes importants contemplats a la normativa de contractació pública i de la protecció de dades: Quin ha estat el criteri de selecció de la empresa especialitzada? Quantes empreses especialitzades s’han presentat? Quin és l’import de l’adjudicació? Quins resultats se’ls demana? Quin currículum s’exigeix als  “especialistes”? aquest especialistes poden accedir a la informació confidencial  dels residents? Qui serà responsable davant un problema assistencial? Quin tipus de contracte, suposo que ja signat, vincula el triangle AISSA-Departament de Salut-Grup STS? Com que no he vist publicada cap licitació d’emergència ni a la web del  Departament de Salut ni de l’Ajuntament en surten tots aquests dubtes i molts  més.

Encara que ho pugui semblar, no tinc res contra la “intervenció”, tot i que tampoc es la  panacea. Si l’equip de govern es incapaç, em sembla correcte demanar ajuda i tant de bo serveixi per sortir de la greu situació en què es troba la Residència. El que no és acceptable és que l’equip de govern no tingui la honestedat de reconèixer que han estat incapaços d’afrontar la situació, que no saben que fer. La major imatge del fracàs es que l'Alcaldessa, Sra. Olga Arnau, no ha dit res, fa dies em deia que tenia feina més important que respondre els meus escrits. Però i ara?, no és important tot el que està passant per que l’Alcaldessa i Presidenta d’AISSA expliqui als residents, familiars, treballadors i ciutadans que farà per intentar millorar la situació? 

A sobra, l’autocrítica de la presidència és culpabilitzar a tots els que tenen al voltant: manca de muscle de la direcció, per suposat “heretada”, arremetre contra l’absentisme (majoritàriament per contagis), si algun professional ha fet alguna cosa malament a la planta, o el personal s’ha relaxat.... Però a més ho volen vendre com un èxit, ens hem coordinat molt bé l’Ajuntament, el Departament de Salut i el de Benestar, només faltaria que no es coordinessin bé, tots tres estan dirigits per ERC. Altra cosa es que hagi servit per alguna cosa, com haver vacunat.

Per acabar-ho d’adobar, un govern municipal progressista on està la CUP, ven la seva ànima a un fons d’inversió, desconec si voltor o no, però evidentment la seva  prioritat es el benefici econòmic. Mireu si estan desesperats. Diuen que per estar al poder s’ha d’empassar algun gripau, però passar de denunciar el cas INNOVA a Reus, o parlar de “remunicipalitzazió” dels serveis públics externalitzats, a cedir la gestió d’un organisme públic municipal a un fons d’inversió no deixar de ser sorprenent.

Al meu criteri, son incapaços de veure que la solució passa per dos aspectes claus:

- Incorporar personal, infermeres i gerocultores. La plantilla està sota mínims.  El que realment cal son mans, no experts ni assessors, aquests no tindran cura dels residents. Encara que sigui difícil, hi ha formes de fer-lo. Només cal donar “instruments” a la direcció assistencial.

- Vacunar a residents i professionals per frenar la propagació. No si val dir: “es vacunarà en breu”. Des del dia 15 de gener es podia vacunar a residncies amb brots, d’acord amb la normativa de Salut. S’han perdut dues setmanes, amb l’agreujant de que ara no hi ha vacunes. L’Ajuntèament ha d’exigir la vacunació immediata.

Sempre es diu, amb raó, que a posteriori o des de fora és molt fàcil criticar. Jo no em vull quedar només en la crítica, pel que em poso a disposició de la Residencia per treballar, de forma totalment altruista, per ajudar a millorar la situació; aportant els meus coneixements i 40 anys d’experiència al sector sanitari i social. 

Santiago Nofuentes
Economista – Gestor sanitari i social

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local