Pressupost municipal

Un pressupost municipal que no respon a les necessitats de Vilanova

Roda de premsa dels PSC per fer valoració del Ple Municipal de Vilanova. Eix

Roda de premsa dels PSC per fer valoració del Ple Municipal de Vilanova. Eix

Al passat Ple es va aprovar el pressupost municipal 2021 de Vilanova i la Geltrú, un cop més amb els vots en solitari del govern municipal que evidencia la incapacitat d’arribar a acords amb la resta de forces polítiques i amb els representants dels treballadors i de les treballadores de l’ajuntament, però també amb els agents socials i polítics de la ciutat.

El pressupost és una decepció tant en el fons com en la forma i no respon a les necessitats i reptes en l’àmbit de la reconstrucció econòmica i social que té la ciutat.

El govern l’ha presentat després de 3 mesos d’haver-se aprovat les taxes, i per tant, un cop més s’incompleixen les promeses d’aquells grups municipals que a l’oposició defensaven la necessitat de fer un debat conjunt amb les propostes de taxes i pressupost o de fer un pressupost des de zero. Ja n’han fet dos estant al govern i no han estat capaços de fer el debat conjunt que tan reclamaven.
Incompleixen tot el que deien que s’havia de fer quan estaven a l’oposició: fer audiències públiques o recollir aportacions de la ciutadania.

La crisi de la COVID-19 no és excusa per no fer-ho, ja que es poden fer telemàticament com s’estan fent altres debats ciutadans per canals i plataformes.

Així, tres dies abans del Ple, l’alcaldessa informava a la premsa, que era un pressupost en coherència amb el Pla de Reactivació Econòmica i Social, un Pla que no està aprovat i que el govern ja ha dit que té intenció d’aprovar-ho durant el mes  d’abril, de fet, l’oposició el desconeixem a hores d’ara. En relació a aquest Pla, des del Grup Municipal Socialista celebrem que finament es faci el que vam proposar al ple de maig de 2020: un gran pacte de ciutat per a la reconstrucció econòmica i social de Vilanova i la Geltrú i que el govern va rebutjar. Ara s’ho fan seu i ho presenten com un impuls del govern. Tot i que celebrem que es faci, hagués tingut més sentit consensuar primer un Pla de Reactivació Econòmica amb les forces polítiques i amb tots els agents socioeconòmics de la ciutat i després aprovar el pressupost adequat i no a la inversa com es farà ara.

Els regidors i les regidores socialistes tot i els dubtes que els genera la capacitat d’aquest govern per liderar un gran pacte de ciutat i per crear el consens necessari, hi seran amb voluntat de diàleg i amb propostes per reconstruir Vilanova i la Geltrú per tal que aquest Pla comenci a caminar el més aviat possible.

Pel que fa al pressupost probablement tornarà a ser impugnat pels representants dels treballadors i treballadores perquè un cop més no compleix el conveni ni acords: un cop més el Fons Social i Pla de Pensions està per sota del que hi ha al conveni, rebaixen la partida de manteniment de Prevenció i Riscos Laborals i no es reflexa la proposta aprovada de treballadors i treballadores per la Unitat de Serveis Municipals, entre d’altres.

En relació amb les inversions del pressupost 2021, el govern torna a confiar-les  a la venda de sòl públic, allò que la CUP deia que de cap de les maneres es podia fer. Fins i tot la realització dels pressupostos participatius va lligat a aquesta venda de solars municipals. Tant que en un llistat de priorització de les inversions, fet pel govern en resposta a una pregunta del PSC per si no es pogués realitzar aquesta venda, els pressupostos participatius no hi eren.

També a les inversions que proposen per al 2021 preveuen 2,5 milions d’euros per implementar la recollida del porta a porta. Segons la nota de premsa del govern, aquesta s’implementarà l’any 2021 a tota la ciutat. En canvi, al manifest de totes les entitats veïnals menys una, s’explica que el govern 5 dies abans del Ple van explicar que s’implementaria el 2022 i només amb una prova pilot en un barri (proposta que feia el grup municipal socialista fa 2 anys).

Tot i això, aquest serà un any més amb un sistema de recollida de residus amb pròrroga forçosa i sense possibilitats de fer cap millora ni inversions. Cal recordar que la situació és responsabilitat  de la CUP  i ERC que a l’oposició van fer molta demagògia sobre aquest tema.

L’any 2018, quan va acabar la concessió van votar en contra d’un nou concurs que millorava les condicions de la neteja i la recollida d’escombraries a la nostra ciutat. Tres anys després, i ja al govern encara no saben quin model ni quan s’implementarà el nou model de la recollida d’escombraries i mentrestant Vilanova i la Geltrú es troba cada any que passa, més bruta i deixada i amb un contracte finalitzat

Finalment, esperàvem que el pressupost 2021 fos una resposta als problemes reals que patim i tindrem els propers mesos com és l’increment de l’atur, que afecta a més sectors, però al Pressupost no hem trobat cap mesura contundent ni innovadora per donar resposta.

Considerem que cal  destinar recursos directes a l’ocupació, més enllà de les subvencions que poden venir d’altres administracions, per impulsar nous Plans d’Ocupació especialment per aquells col·lectius amb més dificultats d’inserció.  Quant a Promoció Econòmica, des del grup municipal socialista considerem insuficient l’augment de 500.000 € per a la reactivació econòmica, i per al suport als sectors econòmics de Vilanova i la Geltrú i més si tenim en compte la difícil situació actual  de molts autònoms i petits negocis a la nostra ciutat.

En definitiva, es tracta d’un pressupost improvisat, sense un projecte per Vilanova i la Geltrú, sense participació dels agents socials i econòmics, i la ciutadania i sense cap més consens que el de les tres forces polítiques que estan al govern.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!