La Plataforma de Camins es dissol

Tancament Plataforma pels Camins Escolars VNG - Ciutat Educadora. Eix

Tancament Plataforma pels Camins Escolars VNG - Ciutat Educadora. Eix

El moviment ciutadà, que va néixer el 2016 amb la intenció d’impulsar un model de ciutat sostenible, segur i educador, que posés la salut i el benestar comunitari per damunt dels interessos privats i particulars, es dissol enmig d’un clima de boicot institucional, i de la policia  local.

Durant aquests cinc anys hem participat activament en tots els mecanismes de participació ciutadana existents: Assemblees Municipals Obertes, taules de mobilitat, consells ciutadans, pressupostos participatius, hem presentat mocions al Ple, hem fet innombrables instàncies, sol·licituds d'accés a la informació pública i peticions a la Defensora de la Ciutadania. Hem constatat que allò que les institucions anomenen “participació”, no són més que burocratitzacions de les iniciatives ciutadanes que desgasten i ofeguen els col·lectius i  desarticulen les iniciatives. Denunciem la manca de voluntat política de capgirar el model de mobilitat. Un model de mobilitat que, recordem, s’emporta cada any a la nostra ciutat una mitjana de 40 persones atropellades (la majoria dins passos de vianants o espais on el vianant tenia prioritat) i dues persones mortes prematurament a causa de la contaminació atmosfèrica.

La situació sanitària viscuda durant el darrer any havia d’haver estat un impuls, i no pas un endarreriment, en la redistribució de l’espai públic per fer-lo més segur, accessible i equitatiu, però hem vist amb estupefacció com les solucions tècniques i polítiques que havien pogut estar clau en aquest canvi de paradigma han rebut falta de suport fins i tot dins el mateix govern, a més d’una oposició política interessada i irresponsable. Resulta absolutament incomprensible que una qüestió de salut pública tan evident i urgent no hagi pogut ser implementada amb la valentia necessària a causa del boicot institucional i l’oportunisme polític.

Marxem amb el neguit de que la urgència social i ambiental no està sent atesa amb la necessària contundència, i sense haver pogut assolir els nostres objectius, perquè el bloqueig  institucional, el menysteniment a les nostres propostes, i la vulneració dels acords previs i  especialment del dret a l’accés a la informació pública, es fa impossible continuar per la via de la participació cívica.

Malgrat tot l’anterior, sabem que el treball d’aquests cinc anys no ha estat en va. Volem agrair  profundament tot el suport que hem rebut per part de persones i col·lectius de dins i de fora de  la nostra ciutat, i que han estat referents indispensables per a nosaltres. Hem contribuït a l’enxarxament de les entitats de la vila, com la Coordinadora d’Entitats pel Clima o la Coordinadora d’AFA, on hem trobat persones que fan tasques socials i ambientals admirables. Les comissions que s’han creat de camins escolars-ciutat educadora en diverses escoles de la ciutat seguiran treballant en la mesura de la implicació de cada AFA i cada escola, però la plataforma es dissol.

En definitiva, tot el que hem fet, ho hem fet pensant en el bé comú. I fins aquí arriba el nostre camí.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!