Política municipal

El govern municipal mostra un cop més la falta d'iniciativa política

Juan Luis Ruiz i Gerard Llobet a la roda de premsa del PSC. Eix

Juan Luis Ruiz i Gerard Llobet a la roda de premsa del PSC. Eix

El PSC ha fet valoració del contingut i acords del Ple municipal, on els punts de contingut d’acció no van durar més de la mitja hora de les quatre que va durar el Ple. En aquests destaca la l’aprovació de la regulació d’estacionament al barri del Prat de Vilanova, amb zona blava i àrea verda preferent per als veïns, i establiment de zones de prioritat invertida i altres mesures d’accessibilitat. Des del PSC ens vàrem abstenir perquè tot i estar d’acord en que cal l’actuació de reordenació, no hi ha hagut cap explicació de la proposta de reordenació del projecte ni a la comissió informativa ni a la ciutadania. El govern no ha explicat ni ha liderat les converses amb els veïns i les veïnes per copsar el seu capteniment respecte a un projecte del qual fa uns mesos els hi va ensenyar un plànol.

Pel que fa a les mocions, el grup municipal socialista va presentar-ne una per urgència per preservar les activitats culturals durant el nou confinament comarcal i que les entrades a espectacles culturals esdevinguin salconduits culturals, que permetin la lliure circulació entre comarques per facilitar l’assistència a qualsevol esdeveniment cultural. Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat de tots els grups municipals.

La segona moció del grup municipal del PSC pretenia activar els instruments i mecanismes de participació ciutadana que disposa l’Ajuntament, ja que en els darrers dos anys han estat quasi inexistents, i cada cop hi ha més queixes de la ciutadania i entitats de la poca o nul·la participació en decisions fonamentals, justament quan els partits del govern eren els abanderats de la transparència i participació en els assumptes municipals. Tot i això, ara voten en contra d’una moció que demana impulsar la participació ciutadana amb l’excusa que ja hi estan treballant.

Però el que és cert és que des del maig de l’any 2018 no hi hagut cap Assemblea Municipal Oberta (segons el reglament n’hi hauria d’haver mínim una a l’any), i la darrera Audiència pública per explicar el pressupost i taxes va ser el març del 2019. Tampoc durant l’any 2020 no hi ha hagut pressupostos participatius. Amb les facilitats tecnològiques que tenim, la pandèmiano pot ser l’excusa per defugir la participació de la ciutadania en els assumptes municipals. Són moltíssims els ajuntaments catalans, que malgrat la pandèmia, han organitzat pressupostos participatius i altres processos de participació aprofitant les noves tecnologies.

Per al portaveu del PSC, el més sorprenent és que el dia abans del Ple, un diumenge a la tarda, el govern va enviar la proposta de Pressupostos participatius per enguany. Un fet que mostra un cop més aquesta falta de treball i planificació política del govern. Una proposta de la qual ens sorprèn especialment el calendari. El procés s’iniciarà l’any 2021 però no s’executaran fins l’any 2022. Per tant, no s’hauran executat Pressupostos participatius en els dos anys d’aquest govern.

Finalment, la moció de C’s respecte a l’estudi per tal de facilitar un horari o un emplaçament per a gossos en algun espai de les platges també va ser rebutjada pel govern. Un cop més la incongruència dels partits de govern ens sorprèn. ERC i CUP, a l’any 2017 donaven suport a una moció per tal de fer-ho i a més, en un espai concret del litoral, inclús reclamaven que no era una qüestió ni tècnica ni legal sinó de voluntat política i ara voten en contra del mateix que reclamaven des de llavors i que des del 2018 que han començat a tenir responsabilitats no han fet. El PSC va votar a favor, per tal de poder fer el debat i decidir si finalment es pot o no realitzar, i en cas de fer-se, amb una proposta d’un espai delimitat i controlat, o bé amb horaris delimitats i amb reforç de neteja i de control, per tal de buscar un equilibri entre la demanda i també la protecció dels espais litorals i el gaudi de la resta de ciutadania.

Finalment Juan Luis Ruiz també va explicar la trobada amb el govern municipal respecte al Pla de reactivació amb un pacte de ciutat. El PSC ha demanat que es faci un procés de participació i també ha celebrat el canvi d’opinió respecte aquest pacte, que va ser proposat al 2020 pel PSC i també van votar-hi en contra. Per aquest motiu, el PSC ja ha fet arribar unes primeres mesures concretes i generals que cal contemplar en aquest acord de ciutat.

Grup Municipal Socialista VNG

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!