Mirada indiscreta

Si tu ho dius…

Ferran Savall

Ferran Savall

L’OMS és coneguda però tant com poder fer afirmacions d’aquesta magnitud no ho creiem.

L'OMS, Organització Mundial de la Salut va iniciar el seu treball després de la seva constitució el 7 d'abril de 1948 –data en la qual celebrem cada any el Dia Mundial de la Salut-. Es constitueix i així se la reconeix com l'autoritat directiva i coordinadora en assumptes de sanitat internacional en el sistema de les Nacions Unides. Tenen diversos àmbits d’actuació en la salut pública entre elles hi trobem les accions relatives a combatre malalties transmissibles, i la preparació, vigilància i resposta a les crisis.

Treballa amb coordinació amb els països i també amb entitats privades per poder donar respostes als reptes dels plantejaments de la salut global, amb treball d’assessorament i sobre el terreny en els països amb menys possibilitats.

Lloables accions.

Segurament com en tota activitat humana col·legiada ha tingut errors i encerts i potser fins i tot es pot criticar en algun moment una certa inoperància o resposta lenta com hem pogut veure en aquesta pandèmia en que es va potser trigar una mica massa en declarar l’alarma.

Ara d’aquí a tractar l’OMS de corrupta hi ha un bon tros. Massa.

El finançament de l’OMS prové de dos àmbits molts concrets, coneguts i auditats per una banda la contribució que obligatòriament fan els països que en formen part que en són 194 i també per altra part amb els convenis amb entitats privades que a través d’acords i concerts fan aportacions a la tasca de l’OMS. Es poden fer amb caràcter general o bé amb el patrocini de campanyes concretes també pactant objectius determinats o bé facilitant recursos materials i infraestructures. Els pressupostos de fa un parell d’anys era de 5.600 milions, que no es poca cosa.

Vaja que remena forces calerons i això sempre es temptador però vaja d’aquí a parlar de corrupció hi ha una enormitat.

També podria ser que hagués arribat a Vilanova el “trumpisme” -vaja que ha arribat segur, aquí i arreu del món-. Cal recordar que en plena pandèmia l’expresident Trump va llençar una torpede a la línia de flotació de l’OMS quan va anunciar que es retirava i retirava alhora els fons que hi aportaven el EEUU.

L’argument -més aviat excusa- de Trump era que l’OMS s’havia aplegat als desitjos de la Xina i no havia investigat a fons el desenvolupament del virus a la ciutat de Wuhan. Ho va dir clar: "la Xina té control absolut sobre l'OMS malgrat que solament paga US$40 milions a l'any, comparat amb el que els Estats Units ha estat pagant, que són aproximadament uns US$450 milions”.

Però en el fons hi havia una clara decisió de geopolítica davant la creixent influència de Xina en el panorama internacional.

L’OMS evidentment va rebutjar aquesta acusació manifestant que sempre s’ha mogut per criteris professionals i científics.

Coneixen les seves actuacions més mogudes per rampells que no per reflexió  l’acció Trump no va sorprendre gaire, vaja, gens.

Una de les primeres mesures que va prendre Biden en arribar a la presidència va ser tornar a integrar-se en l’OMS reconeixent-li la seva tasca.

Però la pintada no pot caure en un sac trencat, caldrà que la societat internacional i la mateixa ONU atengui al grafiter i inici una investigació per escatir si l’OMS es corrupta o no, o es tracta de la conseqüència lògica de la intersecció del pensament trumpista a casa nostra....

Mentre dura el treball per saber si és cert el que diu la pintada que l’OMS no deixi de fer feina, amb errors, segur però amb resultats prou interessant en la salut mundial.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!