Energies renovables

Per una transició energètica justa, equilibrada i democràtica

No és això, companys no és això, quasi 400 hectàrees, majoritàriament de vinya i cereals és convertiran d’una atacada en instal·lacions de plaques fotovoltaiques a l’Alt Penedès si la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat, aquest dilluns 3 de maig, aprova amb caràcter previ, els sis grans projectes que s’han presentat fins aquest moment per empreses energètiques alienes al nostre territori. 

No, aquest no és el model de transició energètica i de lluita contra el canvi climàtic que ens prometia el Pacte Nacional per a la Transició Energètica  (acord de Govern de gener de 2017), la Llei 16 /2017, d’1 d’agost, de canvi climàtic, i la declaració de l’emergència climàtica (acord de Govern de 14 de maig de 2019). On és model “d’energia de proximitat, local, democràtic i participatiu de generació distribuïda amb consumidors actius que passen a poder generar emmagatzemar i vendre energia”?.

Aquests projectes afectaran unes 61 Hectàrees als municipis de Sant Llorens d’Hortons, Olèrdola i Sant Cugat; 57 hectàrees al municipi d’Avinyonet; 62 hectàrees més als municipis de Sant Llorens d’Hortons i Olèrdola; 64 hectàrees al municipi de Mediona; 54 hectàrees més als municipis de Sant Llorens d’Hortons i la Granada i 62 hectàrees als municipis de Torrelavit, Sant Llorens d’Hortons i Avinyonet. A les quals cal afegir més hectàrees en d’altres projectes de menors dimensions.

L’acumulació d’actuacions sobre uns pocs municipis comporta una agressió sense precedents al model territorial, paisatgístic, socioeconòmic i mediambiental que mai ha sofert la nostra comarca. Aquestes grans instal·lacions que no aporten valor afegit a la nostra comarca, estan en contra de tots els compromisos i propostes de preservació del territori i són antagòniques al model econòmic agroalimentari i d’enoturisme del sòl agrícola que s’han incorporat en els treballs preliminars de l’Avantpojecte del Pla territorial parcial del Penedès, i tot en nom de la sobirania energètica de Catalunya que beneficiarà de nou a les grans empreses energètiques i oligopolis que res tenen que veure amb el nostre territori ni amb el nostre país. No és això companys no és això.

La nostra comarca disposa d’una gran superfície de teulades en zones urbanitzades: polígons industrials, edificis urbans i grans instal·lacions i equipaments, que es podrien utilitzar i aconseguir la mateixa potència i sense causar perjudicis econòmics ni territorials.

Els Comuns de l’Alt Penedès ens comprometem a lluitar per una transició energètica justa socialment i equilibrada territorialment. I crida als penedesencs i penedesenques a defensar un model just, equilibrat i democràtic de transició energètica.

Comunicat Conjunt de Vilafranca En Comú, Sant Sadurní En Comú i Gelida en Comú

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!