Política municipal

Esquerra Republicana crida a superar “una ciutat adormida” i a construir la Vilafranca de la pròxima dècada

Acte d'Esquerra Republicana a Vilafranca per fer la valoració dels dos anys del mandat. Eix

Acte d'Esquerra Republicana a Vilafranca per fer la valoració dels dos anys del mandat. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“El futur de Vilafranca no l'escriurà un sol partit, serà la suma de molta gent i de moltes mirades, els millors dies de la vila, encara han d'arribar”. Pere Sàbat, portaveu d'Esquerra Republicana, situa la necessitat d'un canvi a la ciutat que passi pàgina a 10 anys de governs sociovergents, “que carregui les piles a la vila” que aposti per una transformació “ecològica i en la mobilitat” i que dibuixi la Vilafranca de la pròxima dècada.

Aquestes declaracions van tenir lloc en un acte obert, organitzat per Esquerra Vilafranca al Parc de Sant Julià, amb una cinquantena de persones, i que va servir per fer balanç dels dos anys de mandat, les línies de treball del principal partit de l’oposició a Vilafranca i la voluntat d’Esquerra de liderar el canvi en les properes eleccions del 2023.

Sàbat va emmarcar la necessitat de pensar “en gran” i planificar la Vilafranca de la propera dècada, per fer front als reptes que té al davant. La transformació verda, on remarca la importància d'aprofitar totes les opcions per la generació d'energia, la de mobilitat on apunta a l'estació de trens regionals i a l'Eix Transversal Ferroviari per treure els trens de mercaderies de la vila i en plantejar un Pla de mobilitat que capgiri una ciutat pensada pel cotxe i posi en valor que el 70% dels trajectes que es fan a la ciutat són a peu o en bici, la social amb un programa de transformació en habitatge i l'educació, i l'econòmica amb l'aposta per nous sectors d'indústria com a model de canvi i generació d'ocupació.

El portaveu republicà a Vilafranca apunta que un dels grans canvis que hi ha d'haver al govern, és l'actitud. “Ser espectador va molt bé quan vas al cinema, però liderant un govern cal ser qui fa que les coses passin”. I concreta que el temps de governar “sense escoltar i sense tenir en compte les opinions de la gent” han d'acabar. Sàbat defensa de forma aferrissada els Acords de Ciutat com a model de governança, contraposant-lo al govern “gestoria i que només es mira el melic” de JuntsxV i el PSC.

L'educació: la prioritat pels pressupostos

Una de les lluites que des d'Esquerra s'ha insistit més durant aquests dos anys és contra la segregació escolar. Davant la retallada de més del 70% dels ajuts a l'escolarització, Sàbat ha anunciat que la recuperació d'aquests ajuts que serveixen per “avançar en la igualtat d'oportunitats dels infants de Vilafranca” serà una prioritat en la negociació amb el govern. “El futur d'un infant no pot estar condicionat pel barri on viu, pel nivell econòmic de la seva família o pel seu país d'origen, només la seva capacitat ha de condicionar el seu futur” ha conclòs.

En aquest sentit Sàbat també situa l'habitatge com a pilar central de transformació pels propers anys i remarca que la meitat de les famílies de Vilafranca dediquen el 42% del seu sou a tenir una llar, una xifra que qualifica com a “inassumible” i aposta per les cooperatives d'habitatge, per més inversió pública, per ajuts a jovent per emancipar-se i per programes intergeneracionals de convivència.

Sàbat apunta que aquest “canvi de transformació i d'esperança” que ha de dibuixar “la Vilafranca de la pròxima dècada” és ambiciós i que els canvis a vegades costen, però que “l'única por que hem de tenir, és la por al mateix canvi”.

Superar el “govern gestoria”

Per la seva banda la regidora Gemma Urgell defineix l'actual govern com a “equip gestoria”. “L'equip de Regull va triar al PSC perquè sap que li diuen que sí sempre, és un pacte de la comoditat i les cadires i que està portant Vilafranca a l'endormiscament generalitzat”. Urgell considera l'actual govern com “un equip cansat, tancat en si mateix, sense energia per liderar els reptes que té la ciutat”.

Urgell defensa la feina “propositiva i constructiva” que està fent Esquerra, amb la presentació de més de 245 propostes aportant idees i iniciatives per millorar la ciutat. La regidora republicana afegeix que sempre s'ha actuat “fent crítica, quan no s'avança en la direcció correcta. Però també aportant solucions i estenent la mà sempre”. En aquest sentit, critica el poc lideratge d'un govern “que s’ho troba tot fet gràcies a les entitats i organitzacions ciutadanes, que treballen per la vila” i apunta a exemple els casals d'estiu que els organitzen les AFA.

Vilafranca, capital del coneixement

Un dels eixos de treball dels republicans, i que han desenvolupat durant aquests dos anys, ha estat l'àmbit cultural, patrimonial i de coneixement. El regidor Salvador Campamà ha posat de manifest la tasca dels republicans per posar al centre la importància de la cultura, des del pla de xoc cultural per fer front a la situació provocada per la Covid-19 fins a la defensa de convertir l'antic hospital en un centre de creació. Campamà lamenta “les constants traves, desinterès i mala gestió de l'equip de govern” per qui la cultura “no forma part de la seva idea de ciutat”. Campamà de forma contundent executa una esmena a la totalitat a la gestió educativa de l'actual govern, i apunta que “hem de deixar enrere un govern amb polítiques antisocials, segregadores i que converteixen Vilafranca en una fàbrica en la creació de desigualtats”.

En àmbit patrimonial, Montse Julià membre del grup BCIN: Carrer Comerç, un grup d'experts independents que es proposen salvar les naus industrials del vi del Molí d'en Rovira, lamenta que es posi en risc “un conjunt únic al nostre país com és el del carrer del comerç, un conjunt industrial del sector del vi de primer nivell”. Julià espera que s'aprovi la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional per tal de salvar les naus i poder-les “transformar” aprofitant tot el seu potencial.

L'objectiu: el tren

La bandera de la mobilitat és i ha estat una de les principals que ha onejat Esquerra aquests anys. Josep Oller, representant republicà al Consell pel transport públic, ha remarcat l'aposta dels republicans perquè Vilafranca tingui l'estació de trens regionals “per arribar en 20 minuts a Tarragona o Barcelona” i poder generar d'aquesta manera “noves i millors oportunitats”. Oller ha situat el repte del pas de mercaderies com l'amenaça a curt termini més gran que té Vilafranca “quan passin els més de 100 trens diaris de 700 metres de llarg, difícilment podrem canviar les coses, cal actuar ara”. Els republicans consideren urgent resoldre aquest tema i lamenten la “nul·la” voluntat del govern actual per fer front a aquesta amenaça. Els republicans contraposen l'acció del “govern gestoria” de condicionar el pagament dels 20 milions d'euros a Adif a resoldre els problemes de sorolls, amb la determinació “del govern de transformació” que vol liderar ERC que aposta per exigir “el cobriment total de la llosa i la solució definitiva del pas de mercaderies per la R4”.

Oller situa també el Pla de Mobilitat com un repte que cal saber aprofitar per repensar la ciutat. Els republicans consideren que cal “un aprofitament dels espais urbans per posar-los al servei de la ciutadania i que guanyi espais a la ciutat”. Cal tenir una ciutat pensada més per la gent i no una ciutat basada en el cotxe.

Pla de Reactivació econòmica i social

Per fer front a la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19, des del primer minut, com remarca la regidora Montse Espinosa, s'ha posat sobre la taula la necessitat d'una estratègia per la reactivació. “No volem pedaços, volem una estratègia per la recuperació econòmica, amb mirada llarga i que serveixi per donar suport al comerç local, autònoms i comerciants” ha reblat Espinosa. I ha anunciat que presentaran al Ple un Pla per la Reactivació Econòmica i Social. Espinosa ha lamentat que el govern actual no hagi apostat “per ajuts directes al sector del comerç” en el moment més dur de la crisi.

Com a repte, la regidora republicana ha apuntat en la necessitat de fer front a la reindustrialització i a l'aposta per la regió agroalimentària. Espinosa defensa que “el Penedès és indústria i agricultura” i que cal avançar en tots els àmbits per construir la recuperació econòmica i social, posant en valor tota la cadena de valor en els diferents sectors.

Padró i drets socials

La nova regidora republicana, Maria Sardà ha estat contundent a l'hora de repassar la situació social de Vilafranca. “Tinc la sensació que la Vilafranca que em mostren al ple des del govern “gestoria” i la Vilafranca que jo visc no son la mateixa. Un exemple, la memòria de Serveis Socials del 2020, mostra que es van obrir 28 expedients nous de menys en l’àmbit de Serveis Socials bàsics, que el 2019. Però en canvi el rebost solidari va incrementar el nombre de prescripcions en 559. Estrany no?”. Sardà ha posat en valor les propostes que els republicans han presentat i posat a disposició del govern per fer front a la crisi social com ara destinar el romanent del 2019 a intervencions socials, incrementar el seguiment i el suport a les famílies vulnerables de la Vila, o realitzar una diagnosi per conèixer la situació de les persones i famílies que havien vist reduïts els seus ingressos.

Una de les problemàtiques més grans, que ha estat denunciada pel Síndic de Greuges, és la negativa del govern actual a empadronar. Lisbeth Murga apunta que “sense padró no hi ha dret a salut, ni educació i no hi ha regularització. Sense padró es deixa una part de la ciutadania en la invisibilitat absoluta”. Murga celebra que “gràcies a diversos col·lectius, s’ha posat en evidència la mala praxi de l’Ajuntament de Vilafranca”. I és que la llei és molt clara. “La llei regula que en el moment d’inscriure’s al padró municipal les dades obligatòries que s’han de proporcionar són: nom i cognoms, sexe, domicili habitual, nacionalitat i el lloc i data de naixement, res més” conclou Murga que espera que un govern liderat per ERC capgiri aquesta situació.

L'acte dels republicans, també va tenir un record per la Mònica Hill, regidora republicana, i va posar en valor totes les persones que col·laboren amb el projecte de canvi i transformació que lidera Esquerra Republicana. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local