Política municipal

El govern de Vilanova imposa sense diàleg la pacificació del centre de la ciutat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El PSC ha fet valoració dels principals acords del ple municipal, que d’una banda consolida l’ús de la majoria absoluta del govern tripartit municipal encapçalat per ERC, per actuar sense diàleg ni cap debat públic: així el govern va aprovar amb els seus únics vots treure competències del Ple per delegar-les a la Junta de Govern. L’acord permetrà al govern evitar el debat públic sobre determinades qüestions relacionades amb la contractació o l’urbanisme.

Fet si més no qüestionable des d’un punt de vista de salut democràtica. Sobretot si es té compte que és un govern que per la seva majoria absoluta sap que qualsevol punt que porti s’aprovarà, i en comptes de fomentar, almenys el debat i la participació, han aprovat el contrari, treure competències al Ple i també contingut.

El PSC lamenta que si no fos per les mocions dels grups de l’oposició, els plens municipals serien uns actes merament informatius i sorprèn que això ho propiciï un govern del que formen part partits que mentre han estat a l’oposició s’han dedicat a donar lliçons de participació i transparència i ara al govern, fan totalment el contrari: actuar d’esquenes a l’oposició i sense fomentar la participació ciutadana.

Precisament aquesta falta de participació es fa evident en el projecte de pacificació del centre del govern. Es tracta d’un projecte que els grups de l’oposició han conegut només una setmana abans de celebrar-se el Ple, sense cap debat previ ni cap tipus d’informació, de fet ni al Ple el govern va donar resposta als dubtes de tota l’oposició. El govern consolida així la forma d’actuar negant el dret a la participació de la ciutadania de participar en aspectes importants, sobretot perquè afecta al dia a dia de les persones que viuen, però també a l’activitat econòmica en general i molt especialment a la restauració i l’activitat comercial del principi nucli econòmic de la ciutat. El projecte no ha estat consensuat ni acordat amb ningú com ha dit el regidor Juan Luis Ruiz.

El Pla que comportarà canvis importants com l’expulsió de tot el trànsit ¡ cap a espais perimetrals com carrer Unió, Rambla Samà, l’antiga carretera o bé a la Ronda, consolidant una política de mobilitat erràtica que col·lapsa les principals vies de circulació. També es preveu la instal·lació de diverses càmeres de control, sobre les que no s’ha informat de criteris d’accés, entre altres, mesures com l’obligatorietat de fer la càrrega i descàrrega en determinats punts.

El PSC defensa des de l’any 2007 la pacificació no només del nucli antic, sinó de tot el centre històric i fruit d’això, fa 12 anys es van impulsar diverses sessions de treball, informació i debat amb tots els sectors afectats, per explicar el projecte i recollir suggeriments. L’actual govern farà un canvi com aquest sense escoltar ningú.

Juan Luis Ruiz recorda que sorprèn que ERC i CUP, quan estaven a l’oposició demanaven que es convoquessin audiències públiques per tots els temes, ara no convoquen ni la que marca el ROM que s’ha de fer per explicar pressupostos i taxes. Altres ciutats i pobles amb governs que realment es creuen la participació i la transparència han trobat mecanismes per dur les a terme en la situació de pandèmia.

La regidora Teresa Llorens ha explicat també com exemple de la falta de diàleg i debat polític a l’Ajuntament, l’aprovació de la pròrroga del Pla de Civisme, sense prèvia valoració que podria haver recomanat alguna cap modificació respecte al redactat i aprovat l’any 2017 amb la complicitat de les entitats de la ciutat. El grup municipal socialista considera que és poc rigorós portar-lo a aprovació sense acompanyar-lo d’una valoració sobre els resultats d’aquests anys, sense debat ni diàleg amb ningú. I es sorprèn que qui no en faci cap valoració siguin els partits que es van abstenir l’any 2017 perquè no veien del tot clar aquest Pla.

Finalment, el PSC va presentar una moció per posar sobre la taula un debat sobre  l’equipament de cal Terzi, sorgida d’una reclamació de l’associació veïnal de Baix a Mar i d’un grup de ciutadans i ciutadanes que reclamen que estava previst que en tancar l’escola, l’edifici es dediqués a usos comunitaris.

La moció demanava a l’Ajuntament que recollís tota la informació al respecte i que promogués un diàleg. I també que elaborés un informe sobre l’interès que pot tenir l’ajuntament en adquirir-lo i poder-lo dedicar a aquells usos llargament reivindicats pel barri: centre cívic, Escola Oficial d’Idiomes, aules d’estudi, 3ª biblioteca per la ciutat... En el debat d’aquesta moció va sorprendre el to de la resposta del govern. El PSC no buscava la confrontació sinó portar el debat al Ple, especialment sobre temes importants com és un possible equipament pel barri de mar, que va ser rebutjat amb els vots en contra del govern.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local