Cap a la taula dels drets socials

Taula dels drets socials del Baix Penedès. Eix

Taula dels drets socials del Baix Penedès. Eix

Ja fa un temps que la Unitat Pensionista del Baix Penedès estem treballant de manera conjunta amb Iai@flautes Garraf per avançar en diferents reivindicacions socials com poden ser la consecució d’unes pensions dignes o la denúncia de les condicions abusives imposades per la banca en forma de comissions creixents i serveis menguants: menys entitats, menys sucursals, menys personal, menys horari d’atenció oberts a tothom, menys caixers...

Actualment estem en un moment que pot comprometre molt seriosament el futur dels drets socials en un conjunt. Creiem que sanitat, ensenyament, pensions, condicions laborals, serveis públics, residències, protecció contra la pobresa habitacional i energètica... són drets que cal defensar perquè ha estat difícil conquerir-los però pot ser molt fàcil perdre’ls. Davant d’aquesta situació Unitat Pensionista del Baix Penedès s’ha plantejat la necessitat de fer un front comú per a la defensa d’aquests drets. Ja hi ha grups que treballen en els diferents aspectes, ara el que cal és orquestrar aquestes diferents iniciatives per mantenir una actitud i una acció comuna i conjunta. Aquest és el plantejament que ens fem quan parlem d’impulsar la creació d’una Taula dels Drets socials on tots aquests grups es trobin i treballin per assolir aquest objectiu comú.

De fet aquesta Taula seria una translació del que és l’Assemblea dels Drets Social existent al Garraf: una plataforma de treball, de discussió i d’ajuda mútua per a defensar aquests drets socials amenaçats. S’ha fet ja una trobada i diferents contactes per poder presentar públicament la voluntat i la proposta concreta de crear aquesta taula. La presentació de la Taula es voldria fer dins del mes d’octubre, conjuntament entre Unitat Pensionista, la Xarxa Vendrellenca i algunes formacions polítiques que han manifestat el seu suport a la iniciativa i al seu contingut.

Els drets socials són una cosa de tots perquè avui disposem dels drets que un temps abans es van saber conquerir, i en el futur hi haurà aquells drets que nosaltres haurem sabut mantenir i/o conquerir. En algun cas, com pot ser el de les pensions, els més joves poden pensar que no és el seu problema, que és un problema de gent gran. I no, no és així. Per tenir una pensió digna es necessita començar a treballar aviat per tenir els anys cotitzats; a l’estat hi ha un atur juvenil del 39% (juny 21) i es vol facilitar seguir treballant més enllà de l’edat de jubilació, i per tant es complicaria encara més l’entrada dels joves al món del treball. Es precisa cobrar un sou correcte per tenir un bon coeficient a l’hora de calcular la pensió; hi ha treball escombraria, sous molt baixos i treballs ocasionals. És important tenir una carrera professional contínua o el més continuada possible; l’atur a l’estat és del 15,3% (juny 21). En altres paraules: si no es lluita per una reforma laboral que protegeixi els treballadors, el seu present i el seu futur quedaran seriosament afectats.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!