Espai jove

Ens preocupa la seguretat de la nova Nau de Joventut de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest 18 de setembre el govern de Vilanova i la Geltrú inaugura un nou equipament, l’anomenada Nau de Joventut de Vilanova. El projecte s’ha presentat com el reemplaç del que havia sigut la Nau del Ferrocarril i ve a ser l’espai temporal orientat per a joves mentres es desenvolupa un nou i definitiu equipament municipal amb aquest objectiu.

Des de SOM VNG celebrem el fet que el jovent pugui gaudir d’un espai propi per al seu oci i desenvolupament cultural, sobretot vist tot el que ha hagut de patir especificament el jovent amb la pandèmia i amb un confinament domiciliari durant l’etapa formativa i posterior tancament de l’oci nocturn i de les activitats de lleure, que han limitat i molt el desenvolupament personal en una època vital. Uns fets que segons adverteixen molts especialistes ja està tenint conseqüències negatives en la salut mental de molts joves.

Per aquest objecte s’ha llogat per a 10 anys i amb un preu de lloguer mensual de 1.500€ una nau industrial de gairebé 800m2 al carrer Marcel·lí Gené. També ha calgut una rehabilitació i una adaptació de l’espai que ha ascendit a 160 mil €. En total durant 10 anys s’haurien invertit 340.000 € en un equipament llogat, pràcticament  el mateix que el cost de mercat de compra d’una nau industrial de les mateixes característiques a Vilanova i la Geltrú. Però en tot cas, la inversió s'ha quedat curta doncs no només calia rehabilitar l'espai sinó també el mateix entorn que l’envolta.

I és que hem de ser especialment curosos a l’hora de facilitar aquest desenvolupament lúdic i cultural de la gent jove i de fer-ho vetllant sobretot en la seguretat. I més quant molts dels episodis d’agressions masclistes es donen en espais d’oci nocturn o en trajectes no segurs i amb poca il·luminació.

Dit això des de SOM VNG volem posar de manifest la nostra preocupació perquè entenem que l’entorn de l’espai proposat pel govern de la ciutat ara mateix, sense les intervencions a l’espai públic necessàries, no és un espai prou segur per a la circulació de centenars de joves caminant per la nit. L’equipament segons s’ha anunciat està orientat a un públic adolescent d’entre 12 i 20 anys i per tant s’ha de preveure un trànsit significatiu a peu cap a la nau industrial ubicada davant del torrent de la Piera.

Per accedir-hi ara mateix hi ha dos itineraris: per la ronda ibèrica, on s’ha actuat instal·lant una tanca metàl.lica, o per l’avinguda Eduard Toldrà, on no s'observa cap treball de millora. Aquesta via, que entenem que és la més propera per a la majoria de la ciutadania de Vilanova, s’ha de fer travessant el pont de l’avinguda Eduard Toldrà i canviant de vorera cap al carrer Marcel·lí Gené. Aquesta travessa que de nit es tracta d’una via molt poc il·luminada, té una circulació molt important de cotxes i a alta velocitat, amb unes voreres on per travessar el pont només es pot anar d’un en un, i on a més no hi ha cap semàfor ni pas de zebra a prop. Entenem que és un espai urbà especialment conflictiu i perillós per a l’esperada circulació de joves caminant en grups anant o tornant de festa.

De fet, com deiem abans, l’única intervenció que ha fet l’Ajuntament per garantir la seguretat es tracta d’una tanca perimetral per separar la vorera del torrent a la part frontal de la Nau. Una tanca que ni tan sols cobreix tot el perímetre des dels seus dos accesos per la ronda Ibèrica fins el seu accés per l’avinguda Eduard Toldrà i que per tant resulta clarament insuficient. A més, ni tan sols s’ha eliminat la vegetació constant de la riera que bloqueja la vorera i que per tant insta a circular per l’asfalt amb els cotxes.

En resum, per una banda tenim un problema de seguretat viària en l’accès pel pont a l’avinguda Eduard Toldrà, i per una altre un entorn insegur, amb molta poca lluminària i visibilitat i amb molta acumulació d’escombraries. Aquesta situació és coneguda per totes les veïnes i veïns de la zona ja que és així desde fa molt de temps i per tant sorprèn que el govern hagi proposat l’ubicació d’un equipament orientat a menors d’edat sense aprofitar-ho per a solucionar el problema de seguretat viària, d’enllumenat i de neteja de l’entorn.

Si a més parlem de la situació de l’enllumenat a Vilanova i la Geltrú ens referim a una reivindicació històrica dels moviments feministes de la ciutat i que ha anat creixent. I per tant a la vila no ens podem permetre que el nou equipament juvenil sigui un espai fosc per a les noies de la ciutat. És per aquests motius que desde SOM VNG demanem que el govern de Vilanova i la Geltrú faci les intervencions necessàries per habilitar i garantir la seguretat d’aquest espai i del jovent de la ciutat.

Ester Franco, Regidora i portaveu de SOM VNG

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local