Rècord històric

Controlar els preus de l’electricitat i crear un operador públic d’energia i les comunitats energètiques locals és garantir els drets de la majoria

Davant l'escalada dels preus de l'electricitat, la coalició En Comú Podem ha  engegat una campanya de recollida de signatures,  “No cedim al xantatge: Apaguem els beneficis de l’oligopoli, encenguem els drets de la majoria” al web: https://encomupodem.cat/energia-publica/, per a demanar intervenir el mercat elèctric per a limitar els beneficis de les elèctriques i controlar els preus que suporten les famílies.  Tanmateix, els comuns estan presentant, als plens municipals i comarcals, la moció que demana la creació d’una comunitat energètica local.

Els preus de l'electricitat estan marcant xifres rècords dia rere dia, encarint la factura elèctrica fins a nivells mai abans registrats. En Comú Podem considera que cal posar fre a aquesta situació, ja que afecta fonamentalment les llars més vulnerables, agreujant les desigualtats i la pobresa energètica.

Els comuns apunten que, tot i la bona direcció de les últimes mesures del Govern de l'Estat per reduir-ne el cost gràcies, especialment, a la pressió exercida pel grup confederal d’Unidas Podemos i En Comú Podem, és urgent accelerar la regulació del sector elèctric, crear una empresa pública a Espanya i a Catalunya, desenvolupar les renovables, realitzar una nova reforma fiscal de l'energia i posar fi a les portes giratòries.  En aquesta línia afirmen que ”és imprescindible perquè la regulació del preu de l’energia nuclear i hidroelèctrica suposaria un estalvi d’entre 1.500 i 3.200 milions d’euros pel conjunt de la ciutadania”.

Defensen també, un cop extingides les corresponents concessions, la creació d'una empresa pública d’energia sustentada en la gestió del domini públic hidràulic. Un operador públic que faci, de la governança democràtica i la transparència, un valor clau, estratègic i inclusiu amb els ens locals, que constitueixi el referent d’un nou model de producció, de transport i de comercialització que faci possible un model de transició energètica just i sostenible. Un model descentralitzat que exclogui definitivament l’energia nuclear.

A escala local i territorial proposen la creació de comunitats energètiques locals d’acord amb el que estableixen les Directives Europees i normes comunes per al mercat interior de l’electricitat.   Defensen que:   “la creació al municipi o a la comarca d’una comunitat energètica és una iniciativa per a transformar democràticament la producció, la gestió i la distribució d’energia elèctrica amb sistemes renovables, mitjançant un model autogestionat, sense dependre de les grans corporacions energètiques.”

Executiva Penedès EN COMÚ PODEM

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!