Impostos municipals

La recollida d’escombraries continua sense millorar però la taxa no para de pujar

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de Fem Poble - En Comú Podem en la nostra voluntat de ser propositius, vam arribar i voler ajudar en una situació molt complicada com va ser la situació de l'any passat, que en el punt més àlgid de la pandèmia vam arribar a un acord amb el govern i votar a favor dels pressupostos municipals.

Nosaltres som municipalistes i constructius, però també exigents i cal dir que un any després no estem satisfets del grau de compliment del per part del govern.

I és que si recollim els compromisos del govern respecte a les ordenances fixats a la memòria d'alcaldia de l'any passat trobem:

1.- Hi havia un compromís de diferenciar en els establiments comercials la taxa beneficiant als petits i mitjans, que s'ha assumit.

2.- Hi havia un compromís de fer un informe anual de l'impacte de gènere de les ordenances i impostos que no s'ha fet.ç

3.- Hi havia un compromís en avançar en la lluita contra el frau fiscal dotant-se de recursos humans per analitzar l'IBI i l'IAE que no s'ha traduït en res.

4.- Hi havia un compromís en fer una sèrie de bonificacions per l'IBI per la covid que en principi tenim entès que si s'ha fet.

5.- Sobre la promoció de la cultura per facilitar els espectacles musicals o activitats culturals en els establiments del municipi. Després de 3 anys insistint ens deien que estava la proposta acceptada i que s'estava pendent de contractació d'un estudi del qual no hem tornat a saber res.

6.- Tampoc considerem que l'acord per fer una exempció de taxes a restauració i establiments per la covid hagi sigut assumit de forma satisfactòria.

En relació amb la proposta del govern, ens trobem amb unes ordenances fiscals que per segon any consecutiu pugen la taxa d'escombraries. Amb un increment del 3% per domicilis de tota mena de superfície i tipologia i un 3% per establiments comercials petits i un 5% per a superfícies més grans. Aquestes suposen conjuntament amb Vilanova i la Geltrú les taxes més cares de la comarca del Garraf. Des de Fem Poble - En Comú Podem entenem que un major esforç per part de la ciutadania ha de venir justificar per una millora del servei.

Malauradament, però, ens trobem que el servei no para d'empitjorar, que cada vegada s'acumulen més escombraries al carrer i que encara no tenim sobre la taula una proposta de millora del servei de recollida de residus. Una millora que l'esperem des de fa 7 anys, i és que a més el conveni va caducar el 2019 i sembla que porti prorrogat de forma indefinida.

Hi ha propostes interessants en les quals estem d'acord com la bonificació en l'IBI per la rehabilitació d'habitatges de protecció oficial, la taxa de medioenganche o la unificació de preus. Hem de dir que tampoc se'ns ha justificat la pujada de l'increment de la placa del gual, on continuem sense entendre per què a uns carrers se'ls exigeix gual i altres no.

Per últim, ens alegra veure contemplats els preus públics del Teatre Municipal. Això si, coses com la falta d'ortografia referint-se com "bovila" amb "v" en el redactat i el fet que els bons de descompte que es proposen estan molt poc detallats i treballats ens donen a entendre que s'ha afegit amb presses i a darrera hora.

En resum, des de Fem Poble - En Comú Podem veiem unes Ordenances Fiscals que no canvien gaire de les de l'any passat, en el sentit de poques ambicioses, que no compleixen els acords amb l'oposició, cosa que lamentem de veritat, i que no ressolen el tema de la recollida dels residus, ja que la ciutadania cada any paga més i obté menys. Unes ordenances que no ressolen els temes estructurals dels quals ja hem parlat moltes vegades i, per tant, el nostre posicionament ha estat en contra.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local