Pressupost municipal

Per què hem desobeït

Marta Jofra i Enric Garriga. Eix

Marta Jofra i Enric Garriga. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ahir els tres regidors de Capgirem Vilanova – CUP a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú vam votar a favor del pressupost municipal, desobeint la decisió que va prendre l’assemblea popular extraordinària que va tenir lloc dimarts de la setmana passada, que pretenia que votéssim en contra.

Per entendre el per què d’aquesta decisió, que hem pres a títol personal, cal entendre d’on venim i què hagués representat obeir el mandat de l’assemblea.

D’on venim com a projecte polític és quelcom que la major part de les 3.546 persones que ens van votar el 2019 probablement desconeixen. Votem a un partit per convicció en el projecte, per ideologia, per la proposta que presenta el partit a les eleccions, i no acostumem a seguir la política municipal. Però si votes a la CUP cal tenir present que el que has votat pot no dur-se a terme si la dinàmica assembleària del moment va en contra d’aquest projecte. I això és el que un grup de militants de la CUP de Vilanova pretén des de que – per decisió assembleària- vam decidir entrar al govern municipal l’any 2019.

El 2019 vam acordar en assembla oberta materialitzar el projecte polític que portàvem al programa, des del si del govern municipal, després de 12 anys a l’oposició en què el màxim que havíem aconseguit són iniciatives minses derivades de mocions al ple i la paralització d’alguns projectes, com el de l’Eixample Nord.

La decisió d’entrar a govern anava en línia amb el que havíem anat explicant durant la campanya, i amb la convicció que només des del si del govern municipal podíem materialitzar la transformació social i ambiental que pretenem, i que recollíem al nostre programa municipal.

Aquesta convicció no era compartida per tothom, i és natural. El que no pensem que sigui democràtic és que si la teva visió no és majoritària, et dediquis a boicotejar el teu propi projecte polític. Que és el que ha passat des d’aleshores, sobretot des que a principis de 2021 una regidora del nostre partit va dimitir. Així ens vam plantar al juliol del 2021, en què aquest grup de militants va forçar una assemblea oberta per tornar a decidir si havíem de seguir al govern municipal. I la decisió majoritària va ser, un altre cop, seguir formant part del govern municipal. Des d'aquell moment l'objectiu de l'assemblea permanent de la CUP ha estat dedicar-se a boicotejar tot el possible la feina que es fa dins de la institució, però sense cap alternativa al carrer. Ni propostes, ni alternatives, ni campanyes al marge de la feina que es fa a l'ajuntament. El no pel no, per guanyar per desgast allò que ells consideren que van perdre en assemblees obertes. Fins i tot s'ha modificat el reglament d'aquestes assemblees, per evitar que els tornes a passar el mateix.

Obeint aquests mandats assemblearis, el grup municipal ha bolcat tots els esforços en tirar endavant aquest projecte polític, dins de les dificultats de governar una ciutat endeutada, i en un context de pandèmia.

Justament, aquestes dificultats econòmiques, derivades de decisions de governs anteriors que han gastat diners públics per sobre de les seves possibilitats i que han xutat la pilota endavant (tant que no és fins ara que comencem a retornar préstecs sol·licitats fa 10 anys), una de les accions polítiques més complicades que hem afrontat com a grup municipal ha estat l’elaboració d’aquest pressupost municipal. La voluntat, com sempre, era aprovar-lo abans d’iniciar l’any, però tan bon punt ens vam posar a elaborar-lo (al mes d’octubre del 2021) vam topar amb un gran escull: d’una banda, un increment de despesa de 8 milions d’euros (d’un pressupost de 87 milions) causat pel retorn de préstecs de mandats passats; i de l’altra una incertesa molt gran pel que fa als ingressos.

Tot i així, preteníem que aquest pressupost incorporés les partides necessàries per poder culminar els grans projectes en aquesta etapa final de mandat, hem estat batallant perquè així fos i ens n’hem sortit.

Una feinada intensa en el si del govern, i amb Intervenció municipal, ha resultat en un pressupost que compleix amb aquestes expectatives, tot i que no és complet, perquè ha calgut retenir despeses que caldrà dotar amb el romanent de l’any 2021 en una gran modificació del pressupost que tindrà lloc al mes d’abril.

Mentrestant,  l’Ajuntament ha treballat amb un pressupost prorrogat del 2021, amb el greuge que a causa del retorn dels préstecs, l’Interventor municipal l’ha retallat considerablement.

Només qui treballa a l’administració sap exactament el que suposa treballar amb el pressupost prorrogat. És treballar amb una incertesa total, que a la pràctica bloqueja l’activitat institucional. I això afecta a grans projectes que tenim engegats i a punt de fer-se realitat, com la internalització del servei de neteja viària.

Per si no n’hi havia prou, quan ja havíem fet mans i mànigues per quadrar el pressupost, arriba un d’aquests regalets que no t’esperes, una sentència per un afer urbanístic d’un mandat anterior, que ens obliga a pagar immediatament 800.000 euros, i ens ho desquadra tot. Desastre.

Amb tot això ens plantem a principis de febrer amb una proposta de pressupost que, ara sí, quadra, i ens permet desbloquejar l’activitat institucional.

Problema: el calendari necessari per aprovar el pressupost no dóna gens de marge per debatre’l ni en el si dels nostres partits, ni amb l’oposició. Valorem pros i contres, i decidim que el tirem endavant amb el compromís de fer les modificacions que calguin el mes d’abril, un cop disposem del romanent del 2021.

Tot això ho vam traslladar en una assemblea permanent de la CUP que va tenir lloc el 10 de febrer. Una assemblea on, tornem a l’inici de l’article, principalment participen militants que no comparteixen la decisió majoritària de les assemblees de formar part del govern. El grup municipal demana un vot de confiança per poder aprovar aquest pressupost, i s’ofereix a treballar-lo en profunditat de cara a la modificació substancial que tindrà lloc a l’abril.

És aquest grup de militants qui proposa celebrar una assembla extraordinària la setmana següent, per debatre el pressupost i decidir el sentit de vot del grup municipal. La decisió era previsible: en aquesta assemblea hi participen 14 persones, de les quals 4 s’abstenen de la votació i 10 voten en contra del pressupost, sense cap proposta alternativa o condició. Sense cap projecte polític alternatiu. Una decisió, als nostres ulls, totalment irresponsable pel que representa: bloquejar la ciutat sine die i no poder materialitzar el  projecte polític que dúiem al programa.

Amb aquest escenari, el grup municipal va prendre la decisió de desobeir i acceptar les conseqüències que aquesta decisió pugui tenir a títol personal.

Per responsabilitat, perquè la ciutat no es pot permetre un bloqueig sine die, perquè el nostre compromís ètic com a càrrecs electes és servir al conjunt de la ciutadania i materialitzar el programa electoral. I perquè un bloqueig de l’activitat institucional no beneficia a ningú. Bé, sí, a les persones que volen que no ens en sortim.

El nostre càrrec està ara en mans del partit.

Jaume Aliaga Huguet
Enric Garriga Ubia
Marta Jofra Sora

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local