Porta a porta

El PSC durà la licitació d’escombraries de Vilanova a la Sindicatura de Comptes i l’Oficina Antifrau

La formació assenyala que el nou model compta amb l'informe desfavorable de l'Interventor i podria comportar l'increment de fins a un 70% de la taxa vigent l'any 2019

El PSC ha anunciat que durà la licitació d’escombraries de Vilanova a la Sindicatura de Comptes i l’Oficina Antifrau. El ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va aprovar dilluns el nou contracte de recollida d’escombraries que passarà a implantar el sistema ‘Porta a porta’, amb els vots favorables de la majoria absoluta del govern (ERC-CUP-Junts) i els vots contraris de tota l’oposició. El PSC destaca que el nou sistema suposarà aplicar un model amb un cost econòmic molt més elevat que el d’un contracte de recollida de residus mecanitzat. Entre d’altres, comporta la contractació de quasi 60 persones noves, i la implantació de nous sistemes de tecnologia per al control i la personalització de les bosses d'escombraries, amb l’objectiu d’aplicar-hi sancions en cas que no es produeixi correctament el nou model en funció del barri on es visqui.

Però el PSC assenyala que "el més greu de tot és que el nou contracte s’ha iniciat amb l’informe desfavorable de l’Interventor, que ha advertit que el contracte i la implantació del nou model de recollida de residus, d’entrada, no és sostenible financerament a curt i mig termini, atesa la situació de la hisenda municipal”. La formació socialista creu que aquest fet comportarà que "a partir de l’any 2022, o bé es deixen de prestar serveis o bé -i el més previsible- s'incrementa la taxa d’escombraries, que de forma global i amb els increments que ja va aplicar el mateix govern pel 2020, suposarà pagar un 70% més respecte a la taxa de 2019".

En aquest sentit, el principal grup de l'oposició apunta que l'informe adverteix “que serà necessari un augment del rendiment de la taxa d’un 21,09% en el pressupost del 2022 i d’un 17,51% en el del 2023, amb la previsió de reduir el rendiment el 2024 un 4,38 %”. Aquest contracte també ha comportat la pèrdua d’una subvenció de 2 milions d’euros i serà la ciutadania qui assumeixi tots aquests costos, segons el PSC.

El procés de l'anomenada recollida ‘Porta a porta’ fa que l’actual contracte hagi estat prorrogat de forma irregular i sense possibilitat de fer-hi inversions des de l’any 2018 "per la desídia dels mateixos grups que formen el govern". El PSC lamenta que la situació de l’actual servei provoca "situacions insalubres i deixades que mai s’havien vist a la ciutat".

Els socialistes lamenten que "el nou model s’ha fet sense cap consens polític, sense la participació dels grups de l’oposició i sense comptar amb la participació de la ciutadania, empreses o activitats econòmiques, en un assumpte que els afectarà directament, i que els comportarà assumir noves obligacions per tal d’evitar ser sancionades amb el nou model". 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!