Recollida selectiva

Vilanova vol passar de reciclar el 25% de les deixalles al 60% amb el nou sistema porta a porta

El govern sosté que amb la previsió d'incrementar la recollida selectiva Vilanova i la Geltrú aconseguiria ingressar 1,6 milions d'euros pel reciclatge dels residus, i s'estalviaria 1 milió d'euros de la factura de l'abocador

Vilanova vol passar de reciclar el 25% de les deixalles al 60% amb el nou sistema porta a porta. Ajuntament de Vilanova

Vilanova vol passar de reciclar el 25% de les deixalles al 60% amb el nou sistema porta a porta. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú aposta per una millora urgent de la recollida d'escombraries a la ciutat. El Ple municipal va aprovar ahir licitar un nou contracte, que ha d'implantar la recollida porta a porta de la brossa. La nova contractació modificarà el model actual, per assolir objectius com la reducció de les emissions de CO2, a través de l'augment del reciclatge i la reducció d'utilització dels abocadors.

L'alcaldessa de VNG, Olga Arnau, destaca que és urgent canviar el model de recollida perquè ara la situació és insostenible. "El servei actual és insuficient, no està dimensionat per les necessitats de la ciutat, estem molt preocupats. Aquesta aprovació és el primer esgraó per fer canvis".

La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, explica que amb el nou contracte la ciutat "pagarà només pels serveis que s'hagin prestat. Hi haurà tecnologies per fer el seguiment de les feines i a més s'establiran objectius mediambientals que, si no es compleixen, tindran penalització".

Ara mateix Vilanova i la Geltrú recicla el 25% de les deixalles. L'objectiu és arribar al 60%. La regidora diu que "ara el cost del tractament es va disparant, i no tenim ingressos. És important saber que si reciclem o no reciclem això té un efecte econòmic".

El cost del nou model de recollida d'escombraries dobla la xifra actual, passa del 3,5 als 7 milions d'euros l'any, però Olga Arnau recorda que es tracta d'una "aposta forta per un millor servei. Cal tenir clar que el cost hauria pujat de totes maneres, encara que seguíssim amb els contenidors". Arnau creu que és "un canvi valent, haurem de fer esforços, és un canvi d'hàbits".

Amb la previsió d'incrementar la recollida selectiva fins al 60% Vilanova i la Geltrú aconseguiria ingressar 1,6 milions d'euros pel reciclatge dels residus, i s'estalviaria 1 milió d'euros de la factura de l'abocador.

A més del sistema de control i seguiment de la qualitat del servei, la nova recollida de la brossa crearà de 56 nous llocs de treball, 13 dels quals per a persones amb dificultats d'inserció. També es preveu comunicació i assessorament a la ciutadania, amb una campanya informativa al llarg de l'any, la contractació directa des de l'Ajuntament de 6 educadors ambientals, i el lliurament de bosses i cubells.

Vilanova i la Geltrú fa així una aposta clara per lluitar contra l'emergència climàtica amb la reducció dels gasos que generen efecte hivernacle. L'augment del reciclatge que la ciutat vol assolir suposarà disminuir el CO2 associat als residus en un 43%.

La proposta de model de recollida d'escombraries porta a porta preveu una implantació progressiva, que començarà a principis de 2022 i durarà tot l'any. En primer lloc es preveu la recollida personalitzada en comerços, empreses i altres activitats. A continuació es farà el canvi en cadascun dels barris i a les urbanitzacions periurbanes, amb tres models diferents, segons la tipologia del barri.

Cal tenir present que la normativa europea obligarà tots els municipis a arribar a un mínim del 60% de reciclatge l'any 2030. Les polítiques mediambientals i de lluita contra el canvi climàtic penalitzen cada cop més l'abocament de deixalles en abocadors.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!