Participació ciutadana

Tensió a l'audiència pública del govern de Vilanova per la reforma de la ronda Ibèrica

El govern local va fer balanç dels dos anys de mandat destacant la rebaixa del deute municipal, la millora de la mobilitat i l'espai públic i la reactivació econòmica i social

Audiència pública del govern de Vilanova . Ajuntament de Vilanova

Audiència pública del govern de Vilanova . Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'equip de govern ha volgut passar comptes amb la ciutadania després de dos anys de mandat. Aquest dimecres va celebrar una audiència pública, la tercera sessió participativa del mandat, que va reunir gairebé un centenar de persones i que va estar marcada per la tensió per temes calents de l'actualitat, especialment la reforma de la ronda Ibèrica i els serveis d'escombraries i enllumenat públic. 

La sessió va començar amb una valoració de les portaveus del govern sobre l'acció municipal dels darrers dos anys. L'alcaldessa Olga Arnau va parlar del Pla d'Actuació Municipal que l'equip de govern va presentar l'any 2019 amb l'objectiu que suposés una transformació de Vilanova i la Geltrú, amb 5 eixos temàtics, 19 àmbits i 129 compromisos. “La reactivació de la ciutat és la nostra prioritat, i hem incorporat les polítiques del Pla de Reactivació Econòmica i Social en aquest pla que conté el nostre compromís i que orienta la nostra tasca de govern. Volem deixar la ciutat molt millor de com ens la vam trobar. Pensem que els nostres principals reptes com a govern continuen essent mantenir la cohesió social, millorar l'accés a l'habitatge, la reactivació de l'economia, la promoció d'una mobilitat sostenible o la millora de la gestió dels residus”, ha dit Arnau. L'alcaldessa destacava que en aquests dos anys s'ha aconseguit una rebaixa del deute, però que malgrat les adversitats financeres i les dificultats derivades de la pandèmia s'ha seguit apostant per millorar l'espai públic i s'han activat treballs de manteniment dels edificis municipals.

La primera tinenta d'alcaldia, Blanca Albà, i la segona tinenta d'alcaldia, Marta Jofra, van repassar els principals avenços realitzats en els 5 eixos del Pla d'Actuació Municipal: la Justícia social, la Dinamització econòmica i responsable, la Ciutat culta i creativa, el Territori equilibrat i ben connectat, i l'Ajuntament amable. Albà destaca el treball “per afavorir la igualtat d'oportunitats i garantir uns serveis públics que estiguin al costat de les persones més vulnerables i de totes aquelles persones amb risc d'exclusió social”, amb accions com l'increment dels recursos econòmics i el personal de l'àmbit d'Acció Social, el suport a la gent gran incentivant l'envelliment actiu, o la posada en marxa de la Nau, per a l'activitat i dinamització juvenil.

Per la seva banda, Marta Jofra explicava que s'han aprovat unes ordenances amb una fiscalitat més justa i una major tarifació social, que s'han iniciat les internalitzacions del personal dels centres cívics i s'està preparant la del servei de neteja, i que s'ha facilitat el registre electrònic per fer tràmits amb l'Ajuntament des de casa. “Tot i la pandèmia i les vicissituds que ens ha tocat viure, ja hem executat més del 55% del Pla de Mandat al qual ens vam comprometre. Per això creiem que, a dia d'avui, tenim una ciutat millor de la que ens vam trobar”.

En el torn de preguntes, moderat per la Defensora de la Ciutadania, Núria Plana, les persones assistents van mostrar les seves inquietuds per temes de mobilitat, l'estat de l'espai públic, en relació als problemes en la recollida de la brossa. La reforma de la ronda Ibèrica i la congestió de la via en les hores puntes va marcar bona part de la tensió de la sessió entre part dels assistents i els portaveus del govern. El servei de recollida i el futur sistema porta a porta que s'implementarà l'any vinent va ser un altre dels temes que van provocar més discussió a l'audiènica pública. 

Les regidores i regidors del govern van respondre les preguntes de la ciutadania sobre aspectes com la neteja de torrents, la revisió del Pla General, la inversió prevista per solucionar problemes en l'enllumenat públic, l'estat de les mesures del Pla de Reactivació Econòmica i Social, els projectes sol·licitats als fons Next Generation i la reclamació del nou hospital que necessita la ciutat. També van sorgir, entre d'altres, qüestions relacionades amb l'estat de la Masia de Solicrup, la normativa sobre la presència de gossos a les platges, les alternatives davant el projecte d'apantallament d'ADIF a les vies del tren, o les mesures de mobilitat i previsió de nous equipaments i serveis al sector de Baix-a-Mar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local