Crim del Foix

Rosa Peral i Albert López són declarats culpables de planificar i executar l'assassinat de Pedro Rodríguez

La fiscalia demana 24 anys de presó per l'acusat i 25 per la parella de la víctima

ACN/ Miquel Codolar Vilanova i la Geltrú 23-03-2020 16:48 Lectures 2150

Rosa Peral i Albert López son culpables d'assassinat amb traïdoria, Peral amb l'agreujant de parentesc, per haver planificat i executat un pla per assassinar Pedro Rodríguez. El portaveu dels nou membres del jurat popular pel crim de la Guàrdia Urbana ha dit que ha quedat provat que després de l'apropament entre Peral i López entre març i abril del 2017, van decidir que la parella de Peral "obstaculitzava la seva relació". Per això van "elaborar un pla per treure la vida" a Rodríguez per "posar-lo en marxa la nit de l'1 al 2 de maig del 2017". Conjuntament van incendiar el vehicle amb combustible amb el cadàver a dins, que seria trobat el 4 de maig del 2017. La fiscalia demana 24 anys de presó per l'acusat i 25 per la parella de la víctima.

El jurat considera provat que Albert López i Rosa Peral van elaborar el pla per matar a Pedro Rodríguez "a mitjans del mes d'abril" per dur-lo a la pràctica la nit de l'1 al 2 de maig del 2017. De les 27 preguntes del veredicte, només han proposat una redacció alternativa per matisar que la gelosia entre els amants no era mútua, sinó només de López respecte a Peral.

Si bé no s'han donat detalls de la causa de la mort de la víctima, sí que consideren provat que "van agredir a Pedro Rodríguez i el van privar de la seva vida de forma violenta". També que van "aprofitar-se que la víctima estava enterament despreocupada de patir cap ataca que pogués tenir origen en accions de l'acusada per la seva relació sentimental i de confiança".

Va ser en aquest context que segons el jurat es va produir un "atac mortal" la nit de l'1 al 2 de maig del 2017. A partir d'aquell moment van "acordar fingir" normalitat utilitzant el telèfon de la víctima i intentant incriminar l'exmarit de Rosa Peral, Rubén, amb qui la víctima tenia una relació conflictiva.

Amb dos cotxes i el cadàver al maleter, la nit del 2 al 3 de maig van desplaçar-se al pantà de Foix. "Utilitzant algun tipus de combustible van prendre foc al vehicle amb el cos de Pedro Rodríguez al seu interior resultant el seu cos gairebé totalment carbonitzat per l'acció de les flames, sense que hagin quedat restes o signes suficients de la causa violenta de la seva mort", exposa el veredicte provat.

Per aquests fets han declarat culpables d'assassinat amb traïdoria a Rosa Peral i Albert López. En el cas de Peral ha estat amb 8 vots a favor i 1 en contra. En el cas de López per 7 a favor i 2 en contra. Per unanimitat han rebutjat suspendre l'execució de les penes o aplicar l'indult.

La fiscalia confirma la petició de penes

La fiscal substituta, Elena Contreras, ha mostrat la conformitat amb l'informe final i la petició de 24 anys de presó per Albert López i 25 anys de presó per Rosa Peral. Ha demanat la llibertat vigilada de 10 anys per a cadascú i la prohibició de comunicar-se a menys d'un quilòmetre de distància i de qualsevol forma durant deu anys per a tots els perjudicats. També ha demanat una indemnització de 885.000 euros per la família de la víctima. L'acusació particular s'ha adherit a la posició de la fiscalia.

La defensa de Rosa Peral ha demanat que la pena sigui la mínima per assassinat, que és la de 15 anys de presó. També s'ha manifestat en contra de la mesura de la llibertat vigilada sol·licitada per les acusacions. Per la seva banda, la defensa d'Albert López s'ha expressat en el mateix sentit.

Cent hores de deliberació

A la sessió de la lectura del veredicte del judici pel crim de la Guàrdia Urbana hi ha participat des de l'Audiència de Barcelona el jutge, Enrique Rovira del Canto, la fiscal substituta, Elena Contreras, els advocats substituts i els membres del jurat popular. Els acusats estava previst que hi participessin per videoconferència des de les presons de Quatre Camins, on hi ha Albert López, i amb l'Hospital de Terrassa, on hi ha Rosa Peral, però finalment per problemes tècnics no ha estat possible. El jutge ho ha donat "vist per a sentència".

Els nou membres del jurat popular van començar a deliberar sobre la culpabilitat dels acusats Rosa Peral i Albert López pel crim de la Guàrdia Urbana des de les 13 hores del dimecres passat, quan el jutge Enrique Rovira del Canto els va lliurat el qüestionari objecte del veredicte format per 27 preguntes.

Incomunicats, han necessitat més de 100 hores per respondre sobre la culpabilitat dels acusats amb un consens d'almenys set dels nou membres.

Des del 3 de febrer, durant les 26 sessions en vista pública del judici pel crim de la Guàrdia Urbana hi han intervingut 57 testimonis, 38 perits, 15 forenses i els dos acusats, i els integrants del jurat han fet 169 preguntes.

Condicionat pel coronavirus

Els darrers dies del judici es van veure alterats per l'amenaça del coronavirus. En comptes de suspendre el judici, el que hauria comportat haver de recomençar tot el procés, el jutge va decidir accelerar-lo habilitant les tardes del darrer divendres i dissabte i demanant a les parts que no s'allarguessin.

L'Audiència també va prendre mesures. Els darrers dies a la sala no hi va poder accedir públic, ni els familiars dels acusats ni els periodistes, amb l'excepció de les agències de notícies, com també s'ha fet per la lectura del veredicte.

Una vocal del jurat popular va ser substituïda per tenir febre, dilluns passat una altra no hi va assistir per precaució en estar embarassada. Dijous passat la presó de dones de Wad-Ras va ser aïllada després que l'acusada Rosa Peral donés positiu per coronavirus. Advocats i fiscal van ser posats en quarantena després d'aquest fet.

Últimes paraules

La mateixa acusada, Rosa Peral, va haver de fer l'última paraula aquest dimarts per videoconferència, ja que tenia "molèsties" i els metges forenses que la van veure van decidir que no entrés a la sala. "Espero que l'assassí de Pedro pagui i que no es cometi una injustícia", va advertir al jurat popular. Es va declarar innocent i va dir que s'havien "vulnerat" els seus drets perquè s'havien denegat proves i testimonis que haurien anat al seu favor.

Per la seva banda, Albert López va declarar que la seva culpa havia estat "ser un 'tontodelbote'", en el sentit que segons la seva versió va accedir a encobrir el crim que considera que va cometre l'altra acusada. "Que descansi en pau tot i que no era el meu amic", va dir en relació a la víctima, Pedro Rodríguez, dirigint-se a l'acusació particular que representa els seus familiars.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No