Banc de Sang i Teixits

Prop de 700 mares han donat la sang del cordó umbilical a l'hospital de Sant Camil en els darrers 10 anys

La sang que conté el cordó umbilical ofereix noves esperances en medicina regenerativa i contribueix a la curació de greus malalties de la sang, com poden ser la leucèmia, altres tipus de càncer i les immunodeficiències

Redacció Sant Pere de Ribes 15-03-2021 14:31 Lectures 2049
Prop de 700 mares han donat la sang del cordó umbilical a l'hospital de Sant Camil en els darrers 10 anys. CSAPG

Prop de 700 mares han donat la sang del cordó umbilical a l'hospital de Sant Camil en els darrers 10 anys. CSAPG

Prop de 700 mares han donat la sang del cordó umbilical a l'hospital de Sant Camil en els darrers 10 anys, temps que porta en actiu el programa Concordia a la comarca del Garraf, impulsat pel Banc de Sang i Teixits (BST). El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’hospital Sant Camil és l'encarregat de la donació de sang de cordó, un procés que no suposa cap risc per la mare ni pel nadó. Es duu a terme si la gestant ho autoritza, de manera voluntària, anònima i gratuïta. “A la visita de control de l’embaràs, informem a la gestant de les alternatives que té respecte al cordó: el pinçament tardà de cordó, que consisteix en tallar-lo una vegada ha deixat de bategar, o la donació de sang de cordó. A més, facilitem un tríptic informatiu del banc de sang per a que puguin prendre una decisió informada.”, explica Magda Mayol, llevadora a l'hospital Sant Camil.

La sang que conté el cordó umbilical ofereix noves esperances en medicina regenerativa i contribueix a la curació de nens, i també adults, que pateixen greus malalties de la sang, com poden ser la leucèmia, altres tipus de càncer i les immunodeficiències. També s’utilitza per a fer transplantaments de mèdul·la òssia i actualment també per a la fabricació de col·liris. “Ser donant de sang de cordó és un acte altruista i solidari que pot canviar la vida d’una persona i la seva família”, destaca Mayol.

Per la seva part, Anna Torres, Cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i Garraf, ha afirmat que la tècnica per recollir la sang és molt senzilla: “Després del naixement, es col·loca el nadó amb la mare, pell amb pell, i s’espera més d’un minut abans de pinçar el cordó umbilical, tal i com recomanen els experts”. El personal sanitari, que ha rebut formació específica, s’encarrega de recollir la sang del cordó i, posteriorment, se li fa un anàlisi de sang a la usuària per comprovar que no té cap malaltia transmissible. Els teixits recollits s’envien al Banc de Sang i Teixits, de la mateixa manera que es fa amb les donacions de sang convencionals.

Qualsevol gestant sana amb un embaràs normal pot ser donant. Només queden excloses aquelles mares que pateixin malalties que es puguin transmetre a través de la sang (VIH, Hepatitis B o C), que s’hagin injectat drogues alguna vegada a la seva vida o que hagin mantingut relacions sexuals en els darrers quatre mesos amb persones que pateixin algunes de les patologies esmentades.

Centre autoritzat pel Departament de Salut

Degut a la situació de pandèmia per Covid-19, el programa de donació de sang de cordó només permet fer les recollides als centres que autoritzi el Departament de Salut. L’Hospital Residència Sant Camil és un dels pocs que compta amb aquesta autorització. Aquest protocol es revisa cada 15 dies i s’estableixen canvis depenent la situació de cada centre. Tot i això, l’HRSC s’ha mantingut com a centre autoritzat des de l’inici.

Prop de 700 mares han donat la sang del cordó umbilical a l'hospital de Sant Camil en els darrers 10 anys
Ensenyament

Alerta. L'escola no està ensenyant a llegir

Jordi Larregola

Estem aconseguint la farsa perfecta de reduir les estadístiques de fracàs escolar i, alhora, tenir la meitat de la població jove incapacitada per a l'accés autònom a la cultura

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No