Valoriza

L'Ajuntament de Vilanova contracta un servei d'urgència de recollida d'escombraries per l'acumulació en diversos punts

L'equip de govern apunta l'augment de la població a l'estiu, les avaries i el mal estat del material i els vehicles com a causes de les deficiències

L'Ajuntament de Vilanova contracta un servei d'urgència de recollida d'escombraries per l'acumulació en diversos punts. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova contracta un servei d'urgència de recollida d'escombraries per l'acumulació en diversos punts. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha promogut un decret per contractar de forma urgent un reforç del servei de recollida d'escombraries, davant la situació d'acumulació que es viu en diversos punts de la ciutat.

Des de fa dies s'ha detectat un empitjorament de la prestació del servei per part de l'empresa concessionària, Valoriza, amb incompliments de la freqüència de recollida generalitzats a tota la ciutat. “Hem detectat que hi havia menys servei del que s'hauria d'estar donant” explica l'alcaldessa Olga Arnau, “ens vam posar en contacte amb l'empresa. Va ser quan vam ser coneixedors per part dels treballadors que les eines, la maquinària, els camions pateixen deficiències i, per tant, no podien sortir a fer les rutes i els serveis que estaven pautats. Hi ha hagut certa aturada”.

Davant aquesta situació, l'alcaldessa Olga Arnau ha ordenat una contractació d'urgència per recollir les acumulacions existents. A les deficiències en la prestació del servei s'hi afegeix l'augment de població que es produeix a l'estiu a VNG. “Hem decidit fer aquest suplement de reforç de neteja perquè realment no hi hagi aquests amuntegaments” diu Olga Arnau, “ara hi ha moltes més persones, molta més gent. Hi ha molta més generació de residus i, per tant, hem de fer un reforç perquè es treguin més sovint”.

Alhora, des de l'Ajuntament es demana a la ciutadania en general i als establiments la màxima col·laboració per evitar els apilaments de brossa fora dels contenidors, per exemple amb mesures com plegar els envasos de cartró, portant les bosses de poda als punts indicats, o en definitiva evitant deixar res al voltant dels contenidors.

Pendents d'un nou contracte del servei

L'empresa Valoriza presta el servei de recollida d'escombraries a Vilanova i la Geltrú des de l'any 2010 i des de 2018 el contracte es troba prorrogat forçosament, mentre no es faci efectiva una nova contractació. A l'hora d'impulsar un nou contracte, el govern de la ciutat aposta per promoure un canvi de sistema de recollida, que permeti avançar la ciutat cap a un model més eficient i complir les normatives de lluita contra l'emergència climàtica.

Actualment, s'està preparant el plec de condicions per aquesta nova contractació. De fet, a finals de l'any passat ja s'havia iniciat un procés de licitació per al servei d'escombraries, però es va aturar al mes de març per incorporar-hi els acords en defensa dels drets laborals dels treballadors, pactats durant la vaga que van protagonitzar per Carnaval.

L'alcaldessa creu que “podrem treballar durant tot aquest mes d'agost perquè el més aviat possible ho puguem portar a Ple i anar cap a un nou servei amb el nou contracte, que és realment el que necessitem”.

Es preveu que la nova licitació del servei es porti aviat a aprovació del Ple municipal. La voluntat del govern de la ciutat és adjudicar el contracte en pocs mesos per posar en marxa el nou model de recollida de forma progressiva. Aquest nou model ha de garantir un increment del percentatge de reciclatge per assolir els estàndards marcats per la Unió Europa.

D'acord amb la normativa europea, els municipis han d'arribar com a mínim al 60% de reciclatge dels seus residus abans de 2030; actualment el nivell de reciclatge a Vilanova i la Geltrú és del 25%. Augmentar el reciclatge fins a un 60% suposaria a la ciutat disminuir el CO2 associat als residus en un 43%, així com un important estalvi econòmic en la factura de gestió de l'abocador.

Un estudi extern encarregat per l'Ajuntament de la ciutat indica que un sistema de recollida porta a porta permetria aconseguir els índexs de reciclatge desitjats, per la qual cosa la nova licitació del servei aposta per aquest canvi de model.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local