Ple municipal

L'Ajuntament de Vilanova atura la contractació de la nova recollida d'escombraries i la jardineria

Blanca Albà: “en aquesta transició haurem de destinar més recursos a reforçar el servei actual i augmentar freqüències”

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aturat els processos de contractació de dos dels principals serveis de cura de l'espai públic, el servei de jardineria i el de recollida de la brossa. En el cas del primer, la licitació s'havia aprovat el maig passat per a “la contractació del servei de conservació, manteniment i neteja de la jardineria de les zones verdes del municipi de Vilanova i la Geltrú, zona A”, amb un import de gairebé 8.500.000 euros. Tot i així, posteriorment es van detectar algunes errades en la documentació dels expedients, amb la qual cosa es procedeix a aturar-la i començar-la de nou.

En el cas de la recollida i gestió de residus, fa un any que es va iniciar el procés de licitació per un canvi de model i avançar cap al porta a porta, per un import de 47.900.000 euros. Ara, però, el govern municipal ha optat per desistir la contractació i refer-la novament per incorporar una revisió dels costos de personal, ajustada als acords presos durant la vaga del servei el mes de febrer, així com tenir-hi en compte una revisió de preus, donada la situació d'inflació i incertesa actual.

La regidora d'Espai Públic, Blanca Albà, ha manifestat que “en el darrer any les coses han canviat molt” i que el contracte de la recollida “s'ha de treballar molt més, amb els grups de l'oposició, amb les associacions de veïns, amb el comitè d'empresa, etc.”. La regidora ha avançat que això significarà “una tasca de mesos” i que “en aquesta transició haurem de destinar més recursos a reforçar el servei actual i augmentar freqüències”.

Els grups municipals de Som VNG i de la CUP han votat contra l'aturada de la licitació. Per part de Som VNG, la regidora Ester Franco ha argumentat que “en total haurem perdut 5 o 6 anys per canviar cap a models de sostenibilitat i reciclatge”, mentre que el grup de la CUP ha “pronosticat” que la definició del model que ha de preveure el contracte esdevindrà “un debat etern amb interessos preelectorals i partidistes, sense mirar pel benefici del conjunt la ciutat”.

Per altra banda, les formacions de C's i PSC han donat suport a la proposta del govern de desistir les contractacions. Pel que fa a la gestió dels residus, la portaveu de C's, Erika Quintero, ha instat el govern a “aquesta vegada comptar amb tothom per arribar a un consens en un tema tan transversal”. Des del PSC, Gerard Llobet ha celebrat que, malgrat els “tres anys perduts”, ara es posi “el comptador a zero per entomar la situació, que és el que la ciutat necessita”.

Pel que fa al contracte de jardineria, els grups municipals de l'oposició han reclamat al govern municipal que el nou plec de condicions incorpori l'acord del Consistori de març de 2019 perquè s'instaurin 35 hores laborals setmanals per a la plantilla del servei, per tal d'equiparar-los a les condicions del personal municipal. De fet, Som VNG, CUP, C's i PSC han presentat una moció conjunta sobre aquesta qüestió, que ha estat exposada en nom dels treballadors per Juan Antonio García.

“Ens considerem treballadors municipals”, ha afirmat el representant del servei de jardineria, alhora que ha defensat que altres municipis han trobat fórmules per incorporar aquest dret laboral. La moció s'ha aprovat per unanimitat, amb el compromís del govern per buscar una solució que permeti incorporar la reducció de l'horari laboral en el plec de condicions de la nova licitació. “No hi tenim cap inconvenient, com hem manifestat en cada reunió amb el comitè”, ha exposat en nom del govern la regidora Blanca Albà, alhora que ha recordat que un informe dels serveis jurídics municipals no ho ha permès fins ara. “De tota manera, continuem oberts a parlar-ne per trobar una solució”, ha apuntat.

L'Institut Municipal de Patrimoni Cultural, ens gestor dels museus

D'altra banda, el Ple ha aprovat canviar el nom de l'Organisme Autònom Municipal Víctor Balaguer per “Institut Municipal de Patrimoni Cultural (IPaC)”. L'organisme autònom va ser creat als anys 80 per gestionar únicament la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, però a l'actualitat aquest ens s'ocupa de tots els equipaments museístics de titularitat municipal (la pròpia Biblioteca Museu; Can Papiol; la Masia Nova; la Torre Blava, i l'Espai Far). La Junta de Patrons de l'organisme autònom ha valorat que el canvi de nom engloba millor les funcions de l'ens i per tant el Consistori hi ha donat llum verda avui. “Aquest canvi va en la línia d'enfortir l'estructura i l'organització dels museus de Vilanova i la Geltrú, tal com preveu el Pla d'Actuació Municipal”, ha afirmat el regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina.

Així mateix, s'ha donat llum verda al reglament de funcionament de la Taula Local d'Habitatge, que ha afegit una al·legació per tal d'incloure-hi representació del col·lectiu de la gent gran. Els grups del govern, ERC i JxCat, així com PSC i C's, hi han votat a favor, mentre que CUP i Som VNG s'han mostrat contra la composició de la taula i el funcionament previst.

Nou regidor de la CUP

En el Ple d'avui ha pres possessió com a regidor Guillem Bau Vargas, que s'incorporarà al grup municipal de la CUP. Bau, que entra com a membre del Consistori per la renúncia, el mes passat, de la regidora Marta Jofra, ha promès el càrrec “per imperatiu legal”. Es preveu que el mes que ve es completi el grup municipal amb tres càrrecs electes.

Entre les mocions presentades pels diferents grups, ha prosperat –només amb vots en contra de C's- la moció conjunta dels grups municipals d'ERC i JxCat per exigir inversions i millores al sistema de Rodalies de RENFE. Concretament, es reclama que l'Estat inverteixi en la infraestructura ferroviària i que completi el traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat, alhora que s'insta ambdues administracions a planificar la mobilitat d'acord amb les necessitats d'equilibri territorial i tenint en compte el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible del 2030.

Així mateix, ha obtingut llum verda la proposta d'ERC per donar suport a la Iniciativa Legislativa Popular del moviment de persones migrants “RegularizaciónYa”, per promoure una regularització extraordinària. Es calcula que unes 500.000 persones es troben en situació administrativa irregular a l'Estat espanyol, de les quals una tercera part són menors d'edat.

D'altra banda, s'ha aprovat per unanimitat la moció de C's perquè s'estudiï la viabilitat tècnica d'instal·lar a l'espai públic papereres de reciclatge amb cubetes diferents per tipus de residus, amb l'objectiu d'incrementar la separació de residus a la ciutat.

El conjunt dels grups de l'oposició han fet prosperar també una moció de PSC i Som VNG per tal que el govern municipal convoqui, en el termini de 15 dies, la mesa de negociació per tractar l'equiparació del conveni de les treballadores de l'Organisme Autònom Municipal AISSA amb el conveni col·lectiu de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Els grups del govern municipal hi han votat en contra, amb l'argument que la negociació s'ha de reprendre quan hi hagi una proposta en ferm i amb terminis sobre la viabilitat de l'ens local.

Finalment, ha decaigut una moció de la CUP “en defensa dels drets sexuals i reproductius i en contra de l'ofensiva antiavortista”, que instava l'Ajuntament a revisar i rescindir els convenis amb entitats que tinguin vinculació amb organitzacions antiavortistes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local