Escombraries

El govern de Vilanova anul·la la licitació del nou contracte d'escombraries i convoca entitats i partits

Es preveu un nou reforç extraordinari del servei fins a finals d'any que doblarà la freqüència de recollida dels envasos, del cartró i dels voluminosos

El govern de Vilanova ha decidit desistir del procediment de licitació obert actualment per la contractació del servei de recollida d'escombraries a la ciutat. La regidora d'Espai Públic, Blanca Albà, va anunciar dilluns en el Ple la intenció dels responsables municipals de consensuar primer el nou plec de condicions amb les entitats veïnals i les forces polítiques abans de reprendre el concurs públic per buscar una empresa concessionària.

La regidora avança també la voluntat del govern d'estendre el reforç extraordinari de recollida, que ja es va contractar el mes d'agost, almenys fins a finals d'any.

Blanca Albà creu que Vilanova i la Geltrú necessita una recollida d'escombraries que augmenti significativament els nivells de reciclatge i millori l'aspecte de la ciutat, i es mostra partidària de consensuar aquest model amb les entitats veïnals i l'oposició perquè "el model transcendeix aquest mandat, sigui qui sigui qui governi la ciutat en el futur, hi ha d'estar d'acord".

Paral·lelament a les converses per acordar de quina manera es farà la recollida d'escombraries, Albà anuncia la posada en marxa d'un servei extraordinari "per intentar revertir la situació actual". La proposta que està en fase de contractació suposarà l'extensió del reforç que es va dur a terme el mes d'agost fins a finals d'any. Aquesta ampliació suposarà doblar la freqüència de recollida dels envasos, del cartró i dels voluminosos.

Pel que fa al nou sistema de funcionament a implantar, el govern es mostra partidari de la recollida porta a porta, "començant pels establiments comercials i empreses" i després fent una prova pilot en dos barris de la ciutat, l'un amb la recollida de les 5 fraccions (paper, cartró, vidre, orgànica i rebuig) i l'altre amb recollida porta a porta de tres fraccions.

L'empresa Valoriza presta el servei de recollida d'escombraries a Vilanova i la Geltrú des de l'any 2010 i des de 2018 el contracte es troba prorrogat forçosament, mentre no es faci efectiva una nova contractació. El setembre de l'any passat es va començar un procediment per fer un nou contracte, que Valoriza va impugnar. En un primer moment el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va aturar la licitació, però va acabar donant la raó a l'Ajuntament.

Després d'una vaga dels treballadors, coincidint amb el Carnaval, l'Ajuntament va decidir aturar el procediment per la nova contractació per incorporar els acords pactats amb els treballadors. Ara el consistori decideix desistir del procediment que està en marxa i iniciar una nova licitació després d'haver consensuat el sistema de recollida de les escombraries amb la ciutadania i les forces polítiques.

L'augment del percentatge de recollida selectiva a la ciutat és el principal objectiu del nou projecte. La lluita contra el canvi climàtic, reduint les emissions de CO2 que generen els residus, és la motivació principal de propostes com el porta a porta.

La normativa europea, a més, estableix que en la recuperació i reciclatge de residus domèstics caldrà arribar al 55% l'any 2025, al 60% el 2030 i al 65% l'any 2035.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local