Tres dies de temporal de mar, vent, pluja i neu

Podrà nevar a d’altres punts del prelitoral i de la Depressió Central amb una cota de neu que pujaria dels 400 als 700 metres al final del dia

Pla d'una onada picant a les roques a la platja de Mataró, diumenge 19 de gener. ACN

Pla d'una onada picant a les roques a la platja de Mataró, diumenge 19 de gener. ACN

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que la formació d’una depressió al sud de la península Ibèrica donarà lloc a un fort temporal de pluja, neu, vent i mar.

Avui diumenge s’espera precipitació a l’extrem sud del territori, amb una cota de neu que se situarà entorn dels 700 metres, o localment per sota, i deixarà gruixos superiors als 10 cm per sobre dels 900 metres. A més, el vent es reforçarà i la situació marítima empitjorarà molt ràpidament.

Dilluns les precipitacions guanyaran terreny de mar cap a terra, però sobretot afectaran al terç sud i al quadrant nord-est, on fins a migdia la cota de neu podrà voltar els 200 metres o localment per sota, mentre que a partir de llavors se situarà entorn dels 400 metres. També podrà nevar a d’altres punts del prelitoral i de la Depressió Central amb una cota de neu que pujaria dels 400 als 700 metres al final del dia. A partir de dimarts la precipitació serà més extensa i continuada, especialment a la meitat est i a la resta del litoral i prelitoral, alhora que la cota de neu pujarà cap els 1000 o 1200 metres i les nevades aniran quedant restringides al Pirineu i en altres punts de muntanya del quadrant nord-est del territori. Tot i això, al matí encara podria caure neu a cotes més baixes del prelitoral o Catalunya Central.

Els models meteorològics indiquen que aquesta situació es podria mantenir durant dimecres, amb una cota de neu que ja estaria per sobre dels 1300 metres arreu.

Durant l’episodi sencer, les acumulacions de precipitació més importants es preveuen a la meitat est i a la resta del litoral i del prelitoral. En aquestes zones els registres de pluja podran superar els 100 mm i localment els 200, especialment a punts de l’interior del quadrant nord-est on, a més, es podran acumular més de 20 cm de neu per sobre dels 1.000 metres, així com a la zona del Massís del Port. A més, al Pirineu i al Prepirineu Oriental, així com a la serralada Transversal, es podran acumular més de 50 cm de neu nova per sobre dels 1.400 metres i més d’un metre i mig per sobre dels 2.000 metres.

A banda, el vent de gregal i llevant serà fort i produirà un destacat temporal marítim a tota la costa, amb onades màximes que podran arribar fins als 7 o 8 metres d’alçada.

Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per neu, vent, onatge i acumulació de pluja.

Tot i això, petits canvis en la situació de la depressió produirà diferències notables en la situació meteorològica. A causa d’aquesta possible variació caldrà seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!