Vaga

L'Ajuntament de Vilanova amenaça amb multar l'empresa de recollida de la brossa per incompliment dels serveis mínims

El consistori estudia contractar una companyia alternativa per garantir la neteja bàsica de la ciutat

L'Ajuntament de Vilanova amenaça amb multar l'empresa de recollida de la brossa per incompliment dels serveis mínims. ACN

L'Ajuntament de Vilanova amenaça amb multar l'empresa de recollida de la brossa per incompliment dels serveis mínims. ACN

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha denunciat públicament aquest dijous l'incompliment dels serveis mínims de la vaga indefinida de la recollia d'escombraries, iniciada dilluns. El govern ha mostrat la seva "preocupació" per les piles de brossa acumulades arreu de la ciutat i ha avisat Valoriza que s'exposa a una sanció si els treballadors no compleixen la recollida bàsica fixada per la Generalitat. Si la plantilla no ajusta els torns de treball mínims, l'Ajuntament ha avançat que contractarà una altra empresa per garantir que es recullen les escombraries dins els límits de la vaga.  

Al seu torn, els treballadors de la recollida d'escombraries han acusat l'Ajuntament de "mentir" respecte l'incompliment dels serveis mínims. Així i tot, aquest dijous han estat reunits amb Valoriza per estudiar una reorganització dels torns de treball amb la intenció d'acontentar la petició de l'Ajuntament.

El consistori ha recalcat que els serveis mínims fixen que la brossa orgànica i el rebuig s'han de recollir cada 48 hores, mentre que la retirada de les restes d'envasos, paper i vidre ha d'estar garantida al 50% del servei habitual. En el cas dels contenidors situats al costat de centres sanitaris, assistencials, educatius amb servei de menjador i mercats, el servei s'ha de prestar de forma habitual.

El govern ha assegurat que això no s'està complint i ha avisat que és "qüestió d'hores" que iniciï la denuncia formal al Departament de Treball si l'empresa no corregeix la situació. Respecte la sanció a què es podria exposar la companyia, Jofra ha recordat que a la recent vaga d'escombraries de Salt (Gironès) es va viure una situació similar i l'empresa FCC va ser multada amb 100.000 euros. L'Ajuntament ha admès certa "preocupació" per l'aspecte de la ciutat coincidint amb l'inici del Carnaval.

Negociacions estancades

Pel que fa al conflicte que ha desencadenat la vaga indefinida, el govern sosté que ja ha acceptat el gruix de les peticions dels treballadors, que reclamaven que el seu conveni laboral fos inclòs a les condicions de la nova licitació del servei. La plantilla, però, tot i celebrar la "voluntat negociadora" del consistori, demana més millores laborals de cara a un nou conveni que també volen que quedi preservat a la nova licitació -l'actual conveni està caducat-.

En aquest estira i arronsa, l'Ajuntament ha explicat que els treballadors estan reclamant un acord per incrementar un 6,5% el sou aquest 2022 i apujar un 3% els del 2023. La plantilla ho justifica per equiparar els salaris a l'augment de l'IPC i per tenir garanties de futur durant els propers set anys de la nova licitació. L'empresa Valoriza, però, ja ha dit que "no té capacitat" d'assumir aquest increment de sous, segons ha detallat el govern aquest dijous.

L'alcaldessa, Olga Arnau, ha apuntat que les peticions dels treballadors són lícites però els ha instat a "abaixar les aspiracions". Els ha recordat que els empleats públics tenen un increment de sou màxim d'un 2% anual i ha dit que "no és viable" afrontar una petició com la que plantegen la trentena de treballadors de la recollida d'escombraries. Davant les seves reclamacions, també ha apuntat que seria inviable que l'Ajuntament es pogués plantejar internalitzar el servei, tant pels costos de personal com per la inversió en maquinària.

Al seu torn, la regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, ha apuntat que una sortida per desencallar el conflicte seria retirar el concurs públic que ara hi ha obert per licitar el servei els propers set anys. Això, ha explicat, generaria un nou escenari de negociacions pausades entre la plantilla i Valoriza, que presta ara el servei. Però Jofra ha tancat la porta en rodó a aquesta possibilitat. "Ja estem vivint una situació dramàtica amb un contracte prorrogat forçosament des de fa quatre anys", ha dit la regidora.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!