Vaga

La vaga indefinida del servei d'escombraries desborda els contenidors a Vilanova i la Geltrú

La plantilla de Valoriza ha convocat una concentració aquest dimecres a les 17.30 hores a la plaça de la Vila per reclamar a l'Ajuntament que retiri la nova licitació del servei

La vaga indefinida del servei d'escombraries desborda els contenidors a Vilanova i la Geltrú. EIX

La vaga indefinida del servei d'escombraries desborda els contenidors a Vilanova i la Geltrú. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La vaga del servei de recollida d'escombraries ja ha desbordat la majoria dels contenidors a Vilanova i la Geltrú. Brossa, mobles i cartrons ocupen les voreres mentre els treballadors mantenen la seva protesta per forçar que l'Ajuntament retiri la nova licitació del servei. La vaga indefinida es va iniciar dilluns a les 5 del matí i la plantilla, que ja va protestar dilluns durant el ple, ha convocat avui una concentració a la plaça de la Vila a partir de les 17.30 hores.

En els dies previs a l'inici de la vaga indefinida, la plantilla havia acostat posicions amb l'Ajuntament, que finalment va incorporar dins la nova licitació el conveni laboral que ara hi ha amb Valoriza. Però els treballadors recorden que aquest conveni està caducat i reclamen poder negociar-ne un de nou i que també quedi blindat, perquè ara ningú els garanteix que el nou document sigui respectat per la futura adjudicatària del servei.

I és que la disputa sobre el conveni arriba enmig d'un nou concurs per licitar el servei de recollida d'escombraries, que té el contracte caducat des del 2018 -fa quatre anys que arrossega una pròrroga forçosa-. Amb la nova adjudicació, l'Ajuntament preveu assignar el servei per set anys amb un import de 47,9 MEUR i instaurar el servei de recollida porta a porta. Valoriza, però, va impugnar el concurs al Tribunal de Contractes Públics. Aquest l'ha suspès cautelarment fins que resolgui la denúncia. 

Serveis mínims durant la vaga

El Departament de Treball de la Generalitat ha decretat els serveis mínims de prestació del servei de recollida de brossa mentre duri la vaga. Des de l'Ajuntament s'ha creat una comissió de seguiment de la vaga, amb participació de l'empresa, i es reforçarà el servei d'inspecció perquè es compleixin els serveis mínims. Els serveis mínims decretats mentre duri la vaga de recollida d'escombraries contemplen la recollida de la fracció orgànica i la de rebuig cada 48 hores. La selectiva de paper i cartró es realitzarà al 50%. Tot i així, a l'entorn dels centres sanitaris, assistencials, educatius amb servei de menjador i les àrees de mercats, el servei de recollida serà l'habitual. La recollida de voluminosos es realitzarà només en els casos que impedeixin el pas de vianants o la circulació viària, de manera que no s'atendrà el telèfon de recollida concertada. I la deixalleria Punt Net obrirà només en dimarts i dissabte.

Des de l'Ajuntament es recomana a la ciutadania que mentre duri la vaga s'intenti minimitzar sempre que sigui possible el llançament de residus que es puguin guardar a casa, com per exemple paper, envasos o voluminosos.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local