Narrativa català

La interpretació del crim

Jed Rubenfeld

Sigmunt Freud a Amèrica

Portada del llibre La interpretació del crim

Sinopsis

Jeb Rubenfeld és professor de dret constitucional a Yale, però la seva carrera acadèmica va tenir dues obsessions allunyades de la jurisprudència: Freud i Shakespeare. Sobre el primer va escriure la seva tesi doctoral fa prop de trenta anys; al segon el va estudiar, profundament, com a alumne de la Julliard School of Drama. És per això que no ens ha d’estranyar que la seva primera novel•la sumi en les seves pàgines aquestes dues obsessions.

El 1909, Sigmund Freud va fer la seva única visita a Estats Units; concretament a Nova Iork. Fins i tot els seus biògrafs coneixen ben poc què va passar durant la seva estada a la ciutat dels gratacels. Arran del viatge, Freud va refusar tornar a trepitjar terres nordamericanes i va mantenir sempre una certa suspicàcia envers tot allò nordamericà. Arran d’aquest fet l’autor ens ofereix una trama que situa el pare de la psicoanàlisi i l’etologia sexual al cor de Manhattan i actuant com a mentor d’Stratham Younger, jove deixeble del metge vienès i casual investigador d’un assassinat que remou els fonaments de l’alta societat de la ciutat. Amb una notable habilitat per retratar el creixement de la ciutat de la Gran Poma, Rubenfeld ens va desgranant tots els secrets amagats d’una classe social que empeny els EEUU cap al lideratge econòmic i l’expansió urbana: ens mostra allò visible, però també el que queda sota l’estora de l’alta burgesia. És aquesta, possiblement, la millor troballa de tota l’obra. Una Nova Iork en expansió, que arriba a prendre protagonisme en determinades fases a les batusses dialèctiques entre Carl Jung i Sigmund Freud, a l’obsessió de Younger pel ser o no ser de Hamlet, o a la mateixa investigació. La novel•la reïx més per la seva vessant, per dir-ho ràpid i malament, costumista, que no pas per la faceta policíaca.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local