Crisi empresarial

VENCA i la destrucció d'un model empresarial

Imatge d'arxiu

Imatge d'arxiu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’anunci de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) d’extinció de la totalitat de contractes a VENCA, a banda de ser un cop dur per a la ciutat i un problema social de gran magnitud, al qual Vilanova i la Geltrú haurà de fer front, és un pas més en un procés de destrucció d’empreses gairebé històriques a la nostra ciutat. Va ser el cas de la Mahle, antiga Fisa, i ara una marca associada des de fa dècades a Vilanova i la Geltrú, com és VENCA, està en perill. I ningú no ens assegura que aquest procés s’aturi.

En el cas de VENCA, les raons de la situació de l’empresa, en concurs de creditors, venen de lluny i entronquen amb una crisi del model de venda per catàleg i per Internet, a causa de la posició de domini del mercat per part d’empreses multinacionals amb plataformes molt potents. Com a formació política, mantenim una posició crítica davant d’aquests grans monstres que han aniquilat la competència amb pràctiques fiscals i laborals al límit de la legalitat. La nostra societat ha de reflexionar sobre el model de distribució en què estem immersos, que afecta empreses com VENCA però també el comerç de proximitat. No podem defugir la nostra responsabilitat com a persones consumidores en aquest canvi de model. Si volem que les nostres empreses i comerços es mantinguin, ho hem de tenir en compte a l’hora de fer les nostres compres.

Ara és el moment, però, de fer front a la situació donant tot el nostre suport a les treballadores de VENCA, la immensa majoria dones, i moltes d’elles amb edats superiors a 50 anys. Cal, en primer lloc, recolzar la plantilla i als sindicats per protegir els drets de les persones afectades, i fer tot el possible per intentar mantenir el màxim nombre de llocs de treball a través d’una eventual compra de la unitat productiva per part d’una altra empresa. Sabem que mantenir els 155 llocs de treball és poc realista, i també que el col·lectiu es trobarà en una situació de vulnerabilitat laboral, amb dificultats per reincorporar-se al mercat de treball després d'una eventual pèrdua d'ocupació.

Per això creiem que hem d’actuar, des de les eines de què disposem, per fer front a aquesta situació, amb diverses mesures destinades a facilitar la reinserció laboral de les dones i, especialment, de les majors de 50 anys. És crucial orientar i establir programes de formació i reciclatge adaptats a les seves necessitats i capacitats. Aquests programes podrien incloure cursos de reciclatge i formació ocupacional, habilitats digitals i orientació laboral personalitzada. Des de l’Institut Municipal d’Educació i Treball (IMET) cal establir un programa específic per atendre les treballadores de VENCA.

La taula per la reindustrialització que es va crear arran del tancament de Mahle, i que ha obtingut ja els primers fruits amb la instal·lació de l’empresa Mstech i la reobertura d’una de les dues naus que van quedar buides, pot ser una bona eina per atraure noves inversions a les instal·lacions de VENCA. Ara bé, cal ser realistes. De moment, a l’operació de Mahle només s’ha aconseguit recol·locar 25 dels més de 300 treballadors que es van quedar sense feina, a l’espera que noves implantacions facin augmentar aquesta xifra. Una compra de la unitat productiva de VENCA no podrà absorbir, molt probablement, una xifra significativa de llocs de treball.

Hem de demanar més suport i inversions a les administracions superiors. Cal una redefinició del nostre sector productiu i debatre, com a ciutat, fins on volem arribar en aquest procés de canvi de model industrial i de serveis. Estem d’acord a acollir empreses del sector logístic? Hem d’apostar pel sector de les energies verdes? Com fer-ho? Documents de planificació com el nou Pla Estratègic de Vilanova i la Geltrú i la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal han d’abordar aquestes qüestions. Però anem tard. I possiblement abans haurem de prendre algunes decisions per fer front al dia a dia, amb el màxim consens i suport de tothom.

 

Grup Municipal de Vilanova En Comú Podem a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local