Polèmica

L’aposta de Freixenet per vendre prosecco a l’estat espanyol genera malestar al sector del cava

Diversos empresaris adverteixen que la introducció de l’escumós italià per part del líder cavista pot generar “confusió”

Pla tancat del rètol de les caves Freixenet a Sant Sadurní d'Anoia, amb Montserrat al fons. ACN

Pla tancat del rètol de les caves Freixenet a Sant Sadurní d'Anoia, amb Montserrat al fons. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’anunci de Freixenet de vendre a l’estat espanyol ampolles d’escumós italià prosecco a partir d’aquesta tardor ha despertat un cert malestar entre alguns dels principals empresaris del cava. Fonts del sector consultades per l’ACN han lamentat que el líder de vendes de cava aposti ara per introduir amb fermesa el prosecco al mercat espanyol, ja que aquest producte està considerat un dels principals competidors del cava a nivell internacional. “És lamentable”, ha assegurat un dels empresaris preguntats, que ha augurat que la irrupció de prosecco sota la marca de Freixenet generarà “confusió” de cara al consumidor i a la imatge del cava. Des l’Institut de Cava creuen que cal obrir un debat dins la patronal per analitzar els pros i contres de produir productes similars des d’una mateixa marca.

Reconeguts empresaris cavistes han rebut l’anunci de Freixenet amb recel. “Que la marca líder en el sector del cava, i la que més lleial hauria de ser, aposti per vendre prosecco és un anunci que no em sembla gens positiu”, ha afirmat un dels empresaris penedesencs consultats aquest divendres, recordant que fins aquest passat mes d’agost la presidència del Consell Regulador de la DO Cava era en mans de Freixenet.

Aquest mateix empresari assenyala que “seria menys greu” si el líder cavista comercialitzés prosecco a l’estat espanyol sota un nom que fos diferent a ‘Freixenet’. “Evidentment qualsevol empresa pot fer el que vulgui amb la seva empresa, però utilitzar la marca més gran del cava per estampar-la en una ampolla de prosecco crec que pot afectar la imatge del sector del cava”, ha afegit, expectant amb quin pot ser l’impacte econòmic que això tingui a les vendes d’aquest proper Nadal.

En aquesta mateixa línia, l’ex president de la patronal Institut del Cava, Jaume Gramona, ha assegurat que l’inici de la venda de prosecco per part de Freixenet generarà “confusió” vers els compradors, que podrien optar “equivocadament” per agafar una ampolla de l’escumós italià sota la intenció de comprar cava, ja que l’aspecte de les ampolles és similar i la marca ‘Freixenet’ és la mateixa.

Alhora, Gramona tem que el prosecco es vengui a un preu que generi una certa competència deslleial. “Si una ampolla es comercialitza a un preu inferior del seu equivalent en cava, serà terrorífic”, ha reblat. Amb tot, ha admès que “s’està davant un tema que respon a un debat ètic més que no pas a un tema legal”, en referència a la normativa de la DO Cava, que permet que les empreses elaborin diferents tipus d’escumosos de forma simultània sempre i quan s’especifiquin quin és cada producte de forma correcta.

La patronal demana debatre sobre la dualitat d’escumosos

Al seu torn, Damià Deàs, actual president de l’Institut del Cava, ha assegurat a l’ACN que la patronal “haurà de valorar i estudiar” la possibilitat que una marca comercialitzi tant cava com prosecco. Segons Deàs, cal analitzar “quines afectacions colaterals pot tenir la decisió que ha pres Freixenet”, la qual admet que és “lícita”, com també ho han manifestat des de la patronal PIMECAVA, que recorden que la llei europea permet la dualitat de productes similars. Deàs, però, insisteix que cal obrir el debat a fons “perquè és una decisió pot afectar la resta d’empresaris del sector”.

Com a empresari i propietari de caves Vilarnau, Damià Deàs ha instat el Consell Regulador del Cava a afrontar també un debat sobre aquesta qüestió per tal de revisar la normativa de la DO, si fos precís. A títol individual, Deàs ha afirmat que la dualitat de productes sota una mateixa marca “pot confondre el consumidor” i ha assegurat que “això va contra la marca i el sector”, alhora que ha matisat que aquest debat “s’hauria d’haver obert fa un any, quan Freixenet ja va començar a vendre prosecco a altres països europeus”.

En paral•lel a les crítiques manifestades pels cavistes consultats, altres grans empresaris preguntats per l’ACN han declinat opinar sobre el nou projecte comercial de Freixenet, adduint que no volen posicionar-se sobre iniciatives privades dins el propi sector.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local