Moment 'complicat'

La Confraria del Cava s’erigeix com a “punt d’unió” del sector i confia en el retorn dels elaboradors de Corpinnat

El nou president es proposa “modernitzar” la imatge del producte i obre la porta a revisar la figura dels Ambaixadors

Pla mitjà del president de la Confraria del Cava, Eduard Sanfeliu, recolzat sobre diverses ampolles en una paret. ACN

Pla mitjà del president de la Confraria del Cava, Eduard Sanfeliu, recolzat sobre diverses ampolles en una paret. ACN

“Unir i modernitzar”. Aquests són els dos reptes principals que s’ha proposat el nou president de la Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia, Eduard Sanfeliu, que lamenta que el sector passa per un moment “complicat”, tant per la necessitat de posar en valor el producte com per la marxa dels elaboradors de Corpinnat. Davant aquest escenari, Sanfeliu reivindica la Confraria com a “punt d’unió” del sector, confiat que els elaboradors escindits tornaran a curt termini, tan bon punt millori la promoció del cava i es reguli l’elaboració per zones. En una entrevista a l’ACN, el flamant president escollit fa dues setmanes promet idees “innovadores” durant el seu mandat i obre la porta a re formular la figura dels Ambaixadors, impulsada per la junta sortint.

Eduard Sanfeliu entoma el nou càrrec amb intenció que el sector es recuperi de la “sacsejada” que, assegura, ha viscut els últims anys. Resumeix amb aquest concepte la recent sortida dels elaboradors de Corpinnat, les crítiques a la falta de promoció del cava com a producte de qualitat, i l’entrada d’accionariat estranger a Freixenet i Codorníu . “Ara ve un temps de reflexió, de treballar fort i de tornar a fer que el sector sigui potent”, remarca en una entrevista a l’ACN des de les Caves Giró Ribot, a Santa Fe del Penedès.

Respecte l’escissió de l’Associació d’Elaboradors i Viticultors de Corpinnat (AVEC), Sanfeliu ho atribueix a una certa “pressa” mentre la DO Cava no aprova una nova normativa que distingeixi la qualitat i els territoris d’origen. En aquest sentit, el nou president de la Confraria comprèn que els elaboradors de Corpinnat reivindiquin que cal un mapa de zones, i confia que el projecte iniciat per la DO Cava acabarà satisfent tothom. Augura que la distinció de zones també ajudarà a fer “pedagogia” de cara als consumidors i permetrà reflotar el sector.

“Si fem del cava un sector fort, també serà un sector atractiu”, apunta Eduard Sanfeliu, que lamenta la sortida d’empreses com Gramona, Llopart, Recaredo o Torelló –que havia presidit la Confraria-, si bé augura que la reconciliació amb aquestes empreses serà en un futur no gaire llunyà. “S’han de fer les coses ben fetes i aconseguir que el sector sigui seductor per anar tots junts”, afegeix.

El cava per a celebracions, un concepte no superat

A part de revisar la normativa de la DO Cava, Sanfeliu subratlla que la unió s’aconseguirà si es revisen les estratègies de la promoció, que és l’àmbit on la Confraria té camp per recórrer -a nivell legal només es pot limitar a assessorar-. El nou president, de fet, situa la difusió com un dels “grans reptes” i considera que, a dia d’avui, el cava segueix associat a les celebracions i les postres.

Recollint part de “l’assignatura pendent” que ja lamentava la junta sortint, Eduard Sanfeliu es proposa “picar molta pedra” fins aconseguir que els joves substitueixin la cervesa o el gintònic per una copa de cava. A parer del nou president, una de les arrels del problema és la manca d’informació i coneixements per part del consumidors, que sovint es limiten a comprar cava barat al supermercat “quan realment allò no és un producte fidel al cava i queden marcats per una mala experiència”.

“La gent jove, sobretot, ha d’entendre que hi ha diferents caves, amb diferents matisos de sucres, fins que trobin aquell que els agradi”, afegeix, mentre defensa que també cal millorar la divulgació per fer arribar als consumidors la complexitat de tot el procés d’elaboració que hi ha rere el producte i “per a què es valori tot l’esforç”.

Sanfeliu assegura que la nova junta té en ment nombroses iniciatives “innovadores” per revertir aquesta situació, la majoria de les quals volen estendre arreu de Catalunya. Amb tot, evita fer-ne cap avançament a l’espera que les idees es converteixin en accions fermes. De cara a la Setmana del Cava, però, sí que admet que hi haurà elements que “potser caldrà re formular”, com la figura dels Ambaixadors.

En aquest sentit, considera que la desaparició de la Reina del Cava va suposar un retrocés en impacte mediàtic i lamenta que el ressò dels Ambaixadors no estigui a l’alçada. Si bé celebra que aquests dos representants anuals “fan una tasca molt bona portant el nom del cava arreu”, també apunta que “potser s’han de buscar formules noves per a què la gent parli del cava”. No avança, però, per on podria passar aquesta revisió. Mentrestant, a nivell intern, sí que anuncia que la Confraria buscarà la unió amb els Confrares Joves per ampliar la base i rejovenir els projectes.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!