Verema 2019

Més de 200 viticultors protesten a Vilafranca del Penedès contra els baixos preus del raïm

Denuncien que els grans cellers els volen pagar un 28% menys que la temporada passada

ACN Vilafranca del Penedès 14-08-2019 15:42 Lectures 5657
Imatge de la protesta de viticultors aquest 14 d'agost de 2019 a Vilafranca del Penedès. JARC

Imatge de la protesta de viticultors aquest 14 d'agost de 2019 a Vilafranca del Penedès. JARC

Més de 200 viticultors s'han concentrat aquest dimecres davant el Centre Àgora de Vilafranca del Penedès per protestar contra el baix preu del raïm que els grans cellers volen pagar aquesta temporada. En un manifest, les tres entitats convocants -Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació de Viticultors del Penedès- han denunciat que els volen pagar pel raïm un 28% menys que la passada temprada retornat a valoracions de l'any 1998 que fan "inviable i ruïnosa la producció". A més, asseguren que aquests baixos preus afecten el prestigi de las denominacions d'origen perquè "no hi ha prestigi sense un preu digne".

Segons han destacat els convocants al manifest, els viticultors han fet una feina ingent en els últims anys en pro de la qualitat apostant per una viticultura ecològica amb mètodes de lluita natural que impliquen uns costos de producció més elevats i que ara no es veuen compensats.

Un altre punt del text recorda que el sector del cava és un dels que més acusa aquesta davallada de preus. Afegeix que les empreses que més raïm compren, i les que les segueixen i que sempre havien considerat còmplices de l’èxit del cava, han encetat una deriva "egoista i insolidària" que no respon a l’estratègia engegada pel Consell Regulador per prestigiar la marca cava.

Les entitats convocants han demanat una reunió amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que encara no ha estat atesa, i exigeixen una reunió urgent, amb la mediació de l’Incavi, amb les diferents empreses implicades per reconduir aquesta situació i trobar-hi una solució.

Limitació de la producció

En la concentració també s'ha denunciat a la "irresponsabilitat" del Ministeri d'Agricultura per denegar des del 2015 la petició feta pel ple del Consell Regulador del Cava de limitar la inscripció de noves hectàrees de vinya. Una negativa que ha comportat que s’incrementessin en 6.000 les hectàrees inscrites a la DO protegida Cava, passant de les 33.000 a les 39.000 hectàrees actuals, i que tenen un potencial de 72 milions de quilos addicionals. Aquest fet suposa un greuge comparatiu respecte a altres DO protegides que han vist acceptades les seves recomanacions de limitació.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No