Viticultors pel Cava

UP, JARC i Viticultors del Penedès, valoren el compromís de Jordà per abordar la davallada del preu del raïm i del vi

La consellera es compromet a reclamar al Ministeri contrapartides per no respectar la limitació de plantacions

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els viticultors vocals del Consell Regulador del Cava, en representació d'Unió de Pagesos (UP), JARC i l'Associació de Viticultors, valoren positivament el compromís de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, de treballar per millorar la situació dels pagesos enfront de la davallada del preu del raïm i del vi aquesta campanya. En aquest sentit, la consellera s'ha compromès a reclamar al Ministeri d'Agricultura contrapartides per no respectar la petició del Consell Regulador de limitar les plantacions i els vocals viticultors proposaran al ple del consell aprovar recomanacions ja per la propera campanya.

Dimarts representants de les organitzacions professionals d'UP, JARC i l'Associació de Viticultors, integrants de la coalició 'Viticultors pel Cava', es van reunir amb Jordà, per abordar la situació dels viticultors que destinen la seva producció de raïm o de vi a la DOP Cava, després de l'anunci de les grans cases elaboradores de reduir fins a un 30% - a 0,30 euros el quilo de mitjana – el preu del raïm i de que fins ara no hagin mostrat intenció de rectificar.

A la reunió es va analitzar la posició de partida de les grans empreses elaboradores de cava respecte al preu del raïm i la necessitat que es coresponsabilitzin de la producció i dels estocs. També s'hi va valorar l'impacte de les prop de 4.000 hectàrees inscrites des de l'any 2016 en contra de la voluntat del consell regulador, que els anys 2017 i 2018 va demanar al ministeri que limités les autoritzacions de plantació de vinya a l'àmbit de la DO. Una petició que no es va respectar.

Des de les tres organitzacions es va posar de manifest també la necessitat d'evitar que els viticultors que ara no poden afrontar les inversions en plantacions de vinya que havien previst, siguin sancionats. A més, durant la reunió es va analitzar de quines maneres el Consell Regulador del Cava pot millorar encara més els controls de la producció del raïm i de la qualificació del vi, i es va estar d'acord que un major control de camp de les parcel·les, amb aforaments de collita i control de la finalització de la recol·lecció, comportaria un avenç important.

Jordà també va estar d'acord en explorar com evitar sancionar els viticultors afectats per la crisi de preus, i que ara no podran fer front a les noves inversions. Al mateix temps, també es va posar sobre la taula la possibilitat de demanar al ministeri que habiliti un pressupost per a l'ajut de la verema en verd que contempla el Pla de Suport Vitivinícola de l'Estat, en cas que es volgués posar a disposició dels viticultors en l'àmbit del cava.

Els vocals representants dels viticultors al Consell Regulador, membres de la coalició, faran arribar la petició al consell de que el proper ple abordi estudiar ja recomanacions necessàries de cara a la propera campanya, adreçades als operadors inscrits, que permetin equilibrar la protecció i els estocs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local