Verema 2019

Unió de Pagesos crida els viticultors a l’aturada del dia 5 contra els baixos preus del raïm i del vi

Unió de Pagesos estima en 40 cèntims d’euro els costos de producció mínims d’un quilogram de raïm base per a cava

Redacció Sant Sadurní d'Anoia 29-08-2019 11:52 Lectures 3614

Unió de Pagesos fa una crida perquè els viticultors participin en la protesta convocada el dijous, 5 de setembre, en contra dels baixos preus del raïm i del vi per a cava anunciats per les grans empreses del sector. El punt de concentració inicial de la mobilització de tractors i de pagesos tindrà lloc a les 10 hores al Cementiri de Sant Sadurní d’Anoia, i des d’aquest punt es traslladarà a diferents empreses i institucions.

Després que les grans empreses elaboradores de cava amb seu a Catalunya hagin reiterat la seva intenció de rebaixar el preu del raïm que compraran als viticultors aquesta nova campanya en més d’un 30%, el sindicat ha acordat cridar els viticultors i viticultores a aturar la verema i a mobilitzar-se el 5 de setembre, tal com ja es va anunciar a la concentració del 16 d’agost a Vilafranca del Penedès. La mobilització, amb el lema Preus justos per al raÏm i el vi. Per la pagesia i el territori, tindrà per objectiu expressar el malestar del sector productor a les principals empreses elaboradores de cava.

Unió de Pagesos estima en 40 cèntims d’euro els costos de producció mínims d’un quilogram de raïm base per a cava. El sindicat considera que en cap cas es pot assumir un preu inferior, ja que el raïm i el vi base s’utilitzen per obtenir vi de qualitat protegit per una denominació d’origen. A més, cal tenir en compte que els elaboradors de cava no revertiran aquesta davallada en el preu de l’ampolla per al consumidor. El mercat del raïm i del vi amb destí a Denominació d’Origen Cava és limitat, tancat exclusivament a la zona de producció. Per aquest motiu, cal valorar el preu i la qualitat del raïm i del vi en aquest àmbit, i no en el marc del vi amb destinació vi de taula sense indicació geogràfica.

El sindicat recorda que a Catalunya gran part dels viticultors que produeixen matèria primera per elaborar cava venen, a través de les cooperatives, vi, i no raïm, a les empreses elaboradores. De moment, la retallada s’ha anunciat en el preu de compra del raïm, però cal tenir en compte quin serà el preu que les empreses pagaran als viticultors pel vi base. Per això, Unió de Pagesos també crida a l’aturada als pagesos socis de cooperatives, ja que la retallada afectarà a tots.

A la DO Cava hi ha inscrits més de 6.200 viticultors de tot l’Estat, la majoria a Catalunya, i compta amb un total de 36.000 hectàrees de vinya, que suposen aproximadament un 65% de la superfície total de la conreada a Catalunya. En aquest sentit, el sindicat reclama uns preus adequats del raïm i del vi per assegurar el futur del sector i de l’agricultura al territori.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No